Τετάρτη, Φεβρουαρίου 23, 2011

Διαμαρτυρία υπό κάλυψη

Γίνεται τακτικά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο λόγος για τον "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη" και το ενδεχόμενο η Κύπρος να αιτηθεί ένταξη στον συνεταιρισμό. Ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο είναι ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ (όλοι πλην ΑΚΕΛ) υπέρ της ένταξης στο συνεταιρισμό και το ΑΚΕΛ αντιτίθεται εισηγούμενο ότι κάτι τέτοιο εντάσσει την Κύπρο στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, αφού ο συνεταιρισμός είναι ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα. Από την άλλη τα κόμματα αντιτείνουν ότι σε αυτόν τον συνεταιρισμό συμμετέχουν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αλλά και χώρες όπως η Ελβετία (ιστορικά ουδέτερη χώρα) αλλά και η ίδια η Ρωσία (πρώην "κακός" για το ΝΑΤΟ) καθώς και χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ. Είναι δε το θέμα αυτό, σύνηθες σημείο τριβής του νυν κυβερνώντος κόμματος και του προέδρου με τα υπόλοιπα κόμματα που κατηγορούν ΑΚΕΛ και Χριστόφια για δογματισμό.

Η τελευταία εξέλιξη ήρθε τις τελευταίες μέρες με την απόφαση των κοινοβουλεύτικών κόμματων ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ να προωθήσουν την έγκριση ψηφίσματος από την ολομέλεια της Βουλής, για αίτηση της Κύπρου να ενταχθεί στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Πέραν της δεδομένης αντίδρασης του ΑΚΕΛ, παρουσιάστηκε σήμερα στα δελτία ειδήσεων και μια άλλη οργάνωση που αντιτίθεται στην ενέργεια των τεσσάρων κομμάτων. Το "Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης". Προτίθεται μάλιστα αύριο να διαμαρτυρηθεί έξω από τη Βουλή κατά την ώρα της συζήτησης. Και η απορία μου είναι: τί είναι το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης; Πρώτη φορά άκουσα την ύπαρξη τέτοιας οργάνωσης. Ευτυχώς το google είχε ξαναδιαβάσει για αυτό και κάποια στοιχεία μου έδωσε. Αρχικά η σελίδα ngosincyprus.org μας διαφωτίζει ότι τα γραφεία του Συμβουλίου βρίσκονται στην Εζεκία Παπαϊωάννου 4 (τα γραφεία του ΑΚΕΛ είναι στην Εζεκία Παπαϊωάννου 4). Άλλο αποτέλεσμα από το google μας δίνει ένα σύνδεσμο από τον Ριζοσπάστη (εφημερίδα Κ.Κ.Ε.) στο οποίο διαφημίζεται (το 2007) συνέντευξη στην κομματική τηλεόραση του ΚΚΕ του Στέφανου Στεφάνου (νυν κυβερνητικού εκπροσώπου της Κυπριακής , Δημοκρατίας), τοτε μέλους της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ αλλά και γγ. του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης. Τρίτος σύνδεσμος παραπέμπει σε κείμενα από την σελίδα του ίδιου του ΑΚΕΛ, όπου στις θέσεις της Κ.Ε. του κόμματος σε διάφορα συνέδρια, αναφέρεται η υποστήριξη και συμμετοχή του κόμματος στο Συμβούλιο Ειρήνης.

Το ερώτημα δεν είναι γιατί θέλει να διαμαρτυρηθεί ο οποιοσδήποτε γιατί διαφωνεί με κάποια δράση ή απόφαση, κάτι τέτοιο είναι δικαίωμά του, αλλά αφού θέλει το ΑΚΕΛ να διαμαρτυρηθεί, γιατί κρύβεται πίσω από aliases του;

info: Μια αρκετά πλήρη συλλογή πληροφορίας περί του συνεταιρισμού έχει αναρτήσει ο chrys στο fasolaki.com

2 σχόλια:

chrys είπε...

Για να δούμε τι θα γίνει σήμερα στη βουλή...Ετό και σε τούτες τις εκλογές πάλι θα χάσουν την ουσία τα κόμματα και θα ασχοληθούν με το ποιός θα ρίξει τα πιο μεγάλα πυροτεχνήματα.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Τελικά πέρασε το ψήφισμα, ως αναμενόταν, και προκάλεσε, ως αναμενόταν, "τριγμούς στη συγκυβέρνηση". Βεβαίως πάλι αυτή εξακολουθεί να μην διαλύεται και ας μην συμφωνεί το ένα με το άλλο κόμμα ούτε για το πότισμα του γρασιδιού...

Related Posts with Thumbnails