Παρασκευή, Ιουνίου 03, 2011

Μίκης Θεοδωράκης

Συγγνώμη, αλλά υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που θεωρούν ιδεολογία τα όσα λέει ο Μίκης Θεοδωράκης; Δεν κρίνω ούτε την υπόλοιπη του πολιτική πορεία (η οποία είχε και τα πάνω και τα κάτω της και τις στροφές της) παρά μόνο τα τις τελευταίες δράσεις του. Συγκεκριμένα, μετά τις επιστολές στο "Δεν πληρώνω" και τους "αγανακτισμένους", ακούγοντας μόνο μερικά αποσπάσματα της ομιλίας του Μίκη στα Προπύλαια το μόνο βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι οι γύρω από αυτόν θα πρέπει να τον προστατεύσουν.

Τα όσα "επαναστατικά" και "ρηξικέλευθα" είπε, περιορίζονται σε συνθήματα πλατείας και μόνο. Λόγια προς τέρψη των φωνασκούντων ακροατών του και τίποτα πέραν αυτού... Δυστυχώς από τα όσα σχόλια άκουσα για τα λεγόμενα του Μίκη, φένεται ότι η αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν είναι ως σαν να αναφέρονται σε θεία λόγια. Ίσως χρειάζεται μόνο κάποιος από το πλήθος να αναφωνήσει πως "ο βασιλιάς είναι γυμνός", πως αυτά δεν μπορεί να είναι οι λύσεις του σοβαρού προβλήματος της Ελλάδος.

Κάλεσε, μεταξύ άλλων, τον κόσμο σε "ειρηνική επανάσταση" για να δημιουργήσει μια νέα επαναστατική κυβέρνηση με στόχο να κυρήξει απεχθή τα 3/4 των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς την τρόικα και να ζητήσει εν συνεχεία (η νέα κυβέρνηση) δανεικά από τη Ρωσία και την Κίνα. Βεβαίως δεν είπε πώς θα πείσει την Κίνα και τη Ρωσία να δώσουν δανεικά γνωρίζοντας ότι ο προηγούμενος που δάνεισε τη χώρα έχασε το 75% των χρημάτων που θα λάμβανε. (Σημειώνω εδώ ότι και ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης αξιολογεί τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στην κατηγορία junk από προχτές) Στη συνέχεια κάλεσε το πλήθος να τραγουδήσει το "Ένα το χελιδόνι" από το Άξιον Εστί, παρομοιάζοντας την παρούσα κατάσταση της χώρας με τη γερμανική κατοχή του '40, αξιολογώντας την δε και ως χειρότερη.

Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ δύσκολη και η κυβέρνηση δε δίνει στον κόσμο σχεδόν την παραμικρή ελπίδα ότι αντιλαμβάνεται και μπορεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην κρατική δομή και λειτουργία, αλλά ταυτόχρονα και τα διάφορα μανιφέστα διαφόρων φιλόδοξων νοσταλγών επανάστασεων, που βλέπουν τον εαυτό τους ως αναγεννόμενους φοίνικες, περισσότερο μπερδεύουν παρά βοηθούν την όλη κατάσταση. Το πρώτο βήμα για να λυθεί το πρόβλημα είναι να συνειδητοποιήσει κανείς ποιά είναι η κατάσταση. Η προσγείωση στην πραγματικότητα απαιτεί την απεμπόληση των greek statistics, αλλά και των θεωριών συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες πάντα κάποιοι ξένοι θέλουν το κακό μας, και να δούμε πως εμείς δουλεύουνε για το καλό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails