Τρίτη, Σεπτεμβρίου 11, 2007

Χαμένοι στην Μετάφραση

Ήταν Τρίτη απόγευμα, Σεπτέμβριος του 2001, ημέρα 11. Η Τρίτη που από τότε μένει σημαδεμένη στην ανθρώπινη σκέψη με δυο αριθμούς 9-11. Η μέρα που όπως πολλοί είπαν "άλλαξε τον κόσμο". Άλλαξε τον τρόπο σκέψης του. Άλλαξε τα πιστεύω του και τους φραγμούς του. Η ημέρα με τα πολλά μηνύματα.

Αλήθεια τελικά τί λέει και τί προκαλεί στον καθένα μας αυτή η μέρα; Σίγουρα οι 2 αυτοί αριθμοί το εννέα και το ένδεκα αποτελούν την μαθηματική έκφραση του φόβου, του τρόμου, του δέους της φονταμενταλιστικής έξαρσης, του αγώνα για δικαίωση, της εκδίκησης, του άλλοθι. Όλοι κρυβόμαστε πίσω από κάποιο από τα συνώνυμα αυτά, και όλοι ζούμε κάτω από τις συνέπειες των υπολοίπων. Ίσως γιατί απουσιάζει από αυτά ο προβληματισμός και η σκέψη.

Η εξουσία στην πλευρά των "θυμάτων" επέλεξε τον φόβο και τον τρόμο, βρίσκοντας έτσι άλλοθι και αναγκαία λαϊκή υποστήριξη για τις παραπέρα ενέργειές της με σκοπό την "δικαιοσύνη" μέσα από την εκδίκηση. Μια δικαιοσύνη κομμένη αποκλειστικά στα μέτρα της που θα οδηγήσει σε πλήθος αδικιών εις βάρος αθώων, που εδώ και 5 χρόνια ζουν δικές τους "ενδεκάτες Σεπτεμβρίου". Μιας δικαιοσύνης που υπαγορεύεται από ένα οβάλ γραφείο πολλών πολυεθνικών.

Η εξουσία στην πλευρά των "θυτών" κρύφτηκε πίσω από την έξαρση φονταμενταλισμού, πίσω από την αγάπη για δύναμη. Μια δύναμη που θα την οδηγήσει τελικά, όπως θέλει η ίδια να πιστεύει, σε δια πυρός και σιδήρου επικράτηση. Αυτή την πεποίθηση φροντίζει να την ενισχύει καθημερινά με δεκάδες πιστούς της ακόλουθους, που προθύμως θυσιάζονται παίρνοντας μαζί τους ακόμα περισσότερους αθώους.

Και μέσα σε όλα αυτά οι τρίτοι. Όμηροι και αυτοί στο παιχνίδι θανάτου που στήνεται λόγω της αναμέτρησης πακτωλών χρημάτων και περίσσιας φιλοδοξίας. Αιώνιοι τρίτοι με πάντα τον ρόλο του πιστού της μίας ή της άλλης πλευράς. Αδύναμοι να επιβάλουν έστω για τους τύπους μια τάξη. Το μήνυμα άλλωστε που τους δόθηκε "μαζί μας ή εναντίον μας" δεν θα μπορούσε να γίνει σαφέστερο.

Τελικά αυτή η μέρα μάλλον δεν άλλαξε καθόλου τον κόσμο. Δυστυχώς ο κόσμος απλά παρέμεινε στην πρωτόγονη κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Αγωνιζόμενος για άλλη μια φορά να βρεί τί κρύβεται στην μετάφραση και αυτού του μηνύματος. Μέχρι όμως να τα καταφέρει, ίσως να είναι πολύ αργά γι΄αυτόν.

11/9/2006 - grXhome | editorial.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails