Τρίτη, Μαρτίου 18, 2008

Στην χώρα της απεργίας κάνει επανάσταση

Αυτή την στιγμή έξω από το σπίτι ο δρόμος σχεδόν έχει κλείσει από ένα βουνό σκουπιδιών. 12η μέρα απεργείας των υπαλλήλων του δήμου στην καθαριότητα και πλέον εκτός της απειλής στην υγεία μας τα σκουπίδια αποτελούν και φυσική απειλή. Ήδη η στοίβα με τα σκουπίδια έχει ξεπεράσει σε ύψος το 1,5 μέτρο.

Στο μεταξύ κάθε χρόνο για 10 μέρες τουλάχιστον και λόγους που ποικίλουν τα σκουπίδια δεν μαζεύονται από τους δρόμους.

Επίσης αυτή την στιγμή μπορεί εγώ να γράφω στο blog μου αλλά στην Βάρκιζα, την κ.Αχαϊα και αλλού έχουν προγραμματισμένη (!) διακοπή ρεύματος λόγω της απεργίας στην ΔΕΗ.

Λίγο πιο πέρα, στην Αθήνα μερικές χιλιάδες επιβάτες στο αεροδρόμιο περιμένουν να τελειώσει (άλλη μια) απεργία των ελεγκτών ώστε να μπορέσουν να πετάξουν. Όσοι επιβάτες μπορούν να πανε στο αεροδρόμιο διότι τραμ, τρένα, λεωφορεία και μετρό (άλλη μια μέρα) γιοκ.

Και απόψε δεν έχει ούτε κάπου να πουν τον πόνο τους οι ταλαιπωρημένοι καθ'ότι ούτε δελτία στις 8 θα έχει, έχουν και αυτοί απεργία. Όπως και ο Λαζόπουλος.

Πιο κοντά σε μάς, στο πανεπιστήμιο, στην σχολή μου (μηχ. Η/Υ), ετοιμάζονται για κοινό αγώνα με τους μηχανολόγους. Και οι δυο σχολές είναι υπο κατάληψη και απόψε έχουν λαϊκό γλέντι.

Ο κοινός λόγος για όλα αυτά φέτος είναι οι προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στο ασφαλιστικό. Πέρσι ήταν οι αυξήσεις στους μισθούς, το άρθρο 16 και ο νόμος για τα Πανεπιστήμια. Προηγούμενα ήταν αυξήσεις στις συντάξεις, ολυμπιακοί αγώνες...

Το κέντρο της Αθήνας άλλωστε φιλοξενεί 160 πορείες απεργών και διαματυρομένων κατά μέσο όρο τον χρόνο. Στην χώρα της απεργίας
πάλι κάνει επανάσταση.

Με τα πιο πάνω δεν προσπαθώ να διερευνήσω καν τα αίτια της απεργίας, και το δίκαιο ή όχι των αιτημάτων των απεργών. Αυτό που απλά παρατηρώ 5 χρόνια τώρα στην Ελλάδα είναι ότι οι απεργίες είναι μέσα στο τακτικό πρόγραμμα όλων των εργαζομενων, και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων (που άλλωστε παράγουν και την πιο πολλή δουλειά). Προφανώς και σε άλλες χώρες γίνονται απεργίες και υπάρχουν κινητοποιήσεις, αλλά αυτές όταν γίνουν αποτελούν πραγματικά είδηση. Κάτι που μάλλον από καιρό δεν ισχύει στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails