Πέμπτη, Ιουλίου 10, 2008

Η βύθιση του "Μαχητή"

Επέτειος σήμερα για την παγκόσμια οικολογική ακτιβιστική οργάνωση Greenpeace. Μια επέτειος που ίσως την έκανε γνωστότερη παγκοσμίως. 10 Ιουλίου του 1985, η ναυαρχίδα της οργάνωσης, το παλιό ψαράδικο, Rainbow Warrior, πιάνει λιμάνι στην Νέα Ζηλανδία. Από εκεί θα συνέχιζε για τον τελικό προορισμό του, την Μορουρόα, στην γαλλική Πολυνησία, όπου η γαλλική δημοκρατία θα πραγματοποιούσε δοκιμές πυρηνικων όπλων. Στόχος ήταν να παρεμποδιστούν, με την παρουσία των ακτιβιστών, οι δοκιμές των γάλλων.

Η γαλλική κυβέρνηση, σε ψηλότατο επίπεδο είχε αποφασίσει ότι οι δοκιμές έπρεπε να γίνουν. Προγραμματίζεται μια επιχείρηση από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις, στο Όκλαντ, κατά την οποία τοποθετούνται εκρηκτικά στο πλοίο με στόχο την βύθισή του και την καθίλωση των ακτιβιστών. Η επιχείρηση είχε πάρει και την έγκριση του ίδιου του γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.

Η επιχείρηση επιτυγχάνει τον στόχο της. Το πλοίο μισοβυθίζεται. Κατά το συμβάν πνίγεται και ένας ολλανδός φωτογράφος που επέβαινε στο πλοίο.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, επί του εδάφους της οποίας έγινε η γαλική επιχείρηση, συλλαμβάνουν δυο γάλλους πράκτορες που συμμετείχαν στη επιχείρηση. Η σύλληψη έγινε λόγω χρήσης πλαστών διαβατηρίων και έτσι γίνεται γνωστή μια μαύρη σελίδα της σύγχρονης γαλλικής ιστορίας. Από τις μαύρες σελίδες που κοσμούν τις συμπεριφορές και δράσεις πολλών από τις "πολιτισμένες" δυνάμεις του σήμερα.

Το άρθρο για το θέμα από:
..την αστυνομία της Ν. Ζηλανδίας
..την Greenpeace

1 σχόλιο:

Kotsios είπε...

Κατά τη γνώμη μου η τότε γαλλική κυβέρνηση έπραξε λανθασμένα. Θα έπρεπε να τους αφήσουν να πάνε στο χώρο των δοκιμών και να συνεχίσουν κανονικά τις δοκιμές τους. Νομικά το φταίξιμο θα έπεφτε στους ακτιβιστές, θα υπήρχε βέβαια η διεθνής κατακραυγή αλλά το θέμα θα ξεχνιόταν σε ένα μήνα το πολύ. Ας προσέξει πρώτα η Greenpeace τις αντιφατικές πρακτικές της, πριν φυτρώσει εκεί που δεν τη σπέρνουν.

Related Posts with Thumbnails