Δευτέρα, Ιουλίου 14, 2008

Νερό δεν έχουμε να πιούμε...

Ώρες ώρες ακούς να μιλούν οι υπουργοί και οι παρατρεχάμενοί τους και θαρρείς ότι κυβερνούν λαούς ιθαγενών κάπου στον Άρη. Στην Κύπρο για παράδειγμα έχουμε το θέμα του νερού. Ή μάλλον του μη-νερού. Στο νησί μετρούν την κατανάλωση με το σταγονόμετρο μπας και βγεί το καλοκαίρι. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, χάρη και στην επιδεξιότητα των χειρισμών των κυβερνώντων (προηγούμενων κυβερνώντων), φθάσαμε στο σημείο να φέρνουμε νερό με πλοία από την Ελλάδα, αλλιώς η Λεμεσός θα διψάσει από τον Αύγουστο. Έτσι λένε οι "υπεύθυνοι".

Υπό αυτό το πρίσμα χάρηκα ακούγοντας ότι ο υπουργός εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού έθεσε την ακολουθούμενη πολιτική για την κατασκευή γηπέδων γκόλφ στο στόχαστρο. Πριν όμως προλάβω να χαρώ, πέφτω από τα σύννεφα γιατί στο στόχαστρο δεν τέθηκε η ίδια η πολιτική αλλά το... επιχειρηματικό κέρδος. "Δεν γίνεται ο επιχειρηματίας να κερδίζει 200 εκ. από μια επένδυση σε γήπεδα γκολφ και το κράτος 30". Ο υπουργός θέλει τ' ανάποδο. Εδώ είναι που ο μέσος αναγνώστης πρέπει να αρχίσει να τραβά τα μαλλιά του.

Η πολιτική του κράτους ακόμα μιλά για κατασκευή γηπέδων γκόλφ. Συγκεκριμένα άλλων 11, επιπρόσθετα στα 3 υφιστάμενα! Και τώρα αυτό είναι υπεύθυνο κράτος εντός ΕΕ. Στο οποίο κράτος υπάρχει λειψυδρία. Μόνο σε εμένα έρχεται στον νου η Μαρία Αντουανέτα και το "αφού δεν έχουνε ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι"; Δηλαδή η φιλολαϊκή κυβέρνηση, αντί του αγαθού του νερού θέλει να διευθετήσει το μοίρασμα κερδών; Έλεος!

Για τα γήπεδα αυτά και τις πέριξ αναπτύξεις υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 15 εκ κυβ. μέτρα νερού. Πάνω κάτω όσο χρειάζεται και η Λεμεσός κάθε χρόνο. Και μην αρχίσουμε εύκολα να προγραμματίζουμε ότι τα γήπεδα θα ποτίζονται με αφαλάτωση νερού! Και αυτές έχουν όριο, και σαν περιβαλλοντική επιβάρυνση και σαν οικονομικό κόστος. Για την Κύπρο μιλούμε, γνωστή και ώς "μικρή μας Κύπρο". Δεν μιλάμε για κάποιο εμιράτο στην μέση κάποιας ερήμου, όπου το πετρέλαιο και τα δολάρια, ακόμα, ρέουν αδιαλείπτως. Θα εισάγουμε και θα καίμε πανάκριβο πετρέλαιο για να δημιουργούμε ρεύμα, για να ξαλμυρίζουμε το νερό για να το χρησιμοποιούμε για πότισμα; Πάμε για όσκαρ αποδιοργάνωσης και βλακείας. Δεν υπάρχει άλλο τουριστικό target group στο οποίο να επενδύσουμε; Δεν πουλά πλέον το κυπριακό γαϊδούρι, η κυπριακή φιλοξενία, η κυπριακή Μύκονος και Ιμπίζα;

5 σχόλια:

Ιωάννα είπε...

Μπορεί τα κέρδη του κράτους από τα γήπεδα να υπερκαλύπτουν τα έξοδα για το νερό που χρειάζονται. Έτσι και οι τουρίστες σας θα είναι χαρούμενοι και εσείς θα βλέπετε λίγο πράσινο...

Ανώνυμος είπε...

Joanna, ta esoda apo to golf mporei ontws na yperkaliptoun ta eksoda gia to nero. Kai oi touristes ontws 8a einai happy...
To nero omws pou 8a vre8ei gia na kalipseis tis anagkes twn gipedwn ?

To 8ema einai oti den einai to pio eukolo pragma tou kosmou i metafora tou nerou! Einai poly periorismenes oi posotites pou mporoun na er8oun...
ap'tin alli oi posotites nerou pou 8a 8eloun 15 gipeda golf einai apeires!

Ανήρ Πάφιος είπε...

Ένα ζήτημα που τίθεται επιπρόσθετα, είναι κάτι το οποίο ψάχνω αλλά δεν βρίσκω κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Η Κύπρος είναι στο όριο εκπομπών ρύπων με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Αυτό το ΄χω ακούσει και ψάχνω μηπως βρω κάτι συγκεκριμένο. Σε περίπτωση που ισχύει όντως αυτό, σημαίνει ότι με την δημιουργία και άλλων μονάδων για αφαλάτωση θα μπει η Κύπρος σε πρόστιμα για την εκπομπή ρύπων. (Κάθε αφαλάτωση χρειάζεται ρεύμα που στην Κύπρο η παραγωγή του είναι 100% με καύση πετρελαιου). Ήδη η Κύπρος πρέπει να κάνει άλλες 2 μονάδες αφαλάτωσης σίγουρα για τις ανάγκες σε νερό του πληθυσμού.

Το άρθρο από όπου βρήκα στοιχεία για την δημοσίευση είναι στον ΠΟΛΙΤΗ 13/7/08, από τον πρύτανη του πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ιωάννα είπε...

Έλεος με αυτά τα όρια για την εκπομπή ρύπων! Δηλαδή θα σώσει η Κύπρος τον κόσμο από το φαινόμενο του θερμοκηπίου?? Ας κάνουν κάτι με τους γίγαντες και μετά σταματάνε και τα μιρμιγκάκια. Η Κύπρος δεν παίζει να είναι καν στη λίστα με της εκπομπές ρύπων ανά χώρα.

Ανώνυμος είπε...

xaxaxa :)

Related Posts with Thumbnails