Κυριακή, Ιουλίου 20, 2008

"Κανένας δεν ξεχνά. Τίποτα δεν ξεχνιέται"

Πριν 34 χρόνια περίπου σε αυτή την ώρα τα τουρκικά στρατεύματα προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν ένα προγεφύρωμα στις βόρειες ακτές της Κύπρου. Ήδη όλη την ημέρα, από το πρωί, η τουρκική αεροπορία σφυροκοπούσε περιοχές σε ολόκληρο το νησί. Η τουρκική εισβολή μετρούσε, από την στιγμή της απόβασης, κάτι περισσότερο από 15 ώρες. 34 χρόνια πριν. Από τότε η μισή περίπου Κύπρος στενάζει κάτω από την τουρκική κατακτητική μηχανή. Οι περιουσίες των Ελλήνων Κυπρίων στο βόρειο τμήμα του νησιού έχουν καταληφθεί από εποίκους και ο πληθυσμός έχει εκδιωχθεί από την γη του. Η Τουρκία τα τελευταία 34 χρόνια έχει διαπράξει εγκλήματα στην Κύπρο. Εγκλήματα τα οποία δεν έχουν ακόμα τιμηρηθεί.

34 περίπου χρόνια μετρά και ένα σύνθημα. Το «Δεν Ξεχνώ», που παλαιότερα συνοδευόταν και από ένα «και αγωνίζομαι». Αυτό σιγά σιγά χάθηκε.

Δεν ξέρω πόσων χρονών είναι σήμερα το παιδάκι της φωτογραφίας που δημοσίευσε στην σελίδα του ο ΣΚΑΪ. Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο ξέχασε ή όχι. Το να ξεχάσαμε, γενικά, μάλλον δεν ισχύει. Το να θυμόμαστε όμως επίσης δεν φαίνεται να ισχύει. Τις πιο πολλές φορές έχω την αίσθηση ότι το «δεν ξεχνώ» σαν σύνθημα έμεινε πιο γερό από το «δεν ξεχνώ» σαν ουσία. Εξαρτάται από το πώς ακριβώς βλέπει και το ερμηνεύει ο καθένας. Στην νέα γενιά άλλωστε η κυριολεκτική σημασία του «δεν ξεχνώ» δεν έχει νόημα. Η ουσία του «δεν ξεχνώ», είναι το «ξέρω», ή το «προσπαθώ να ξέρω» για την περίπτωση του Κυπριακού.

Σε τι ποσοστό ξέρουμε, αλήθεια, τι επιδιώκουμε ώστε να αγωνιστούμε για αυτό; 34 χρόνια μετά, σε τι ποσοστό αυτά που υποτίθεται ότι διεκδικούμε και για τα οποία θεωρητικά φωνάζουμε, είναι όντως αυτά τα οποία θέλουμε σαν λαός;

Αυτό που κατά την γνώμη μου δείχνουν αυτές οι μάυρες επέτειοι, και αυτό που υπενθυμίζουν, είναι ότι ποτέ πραγματικά δεν ασχοληθήκαμε σοβαρά με το τι γίνεται στον τόπο μας. Τα συνθήματα έχουν νόημα μόνο όταν αυτοί που τα φωνάζουν έχουν γνώση και συνειδητοποιούν τι ακριβώς φωνάζουν. Σε αντίθετη περίπτωση, απλά, γίνεται θόρυβος.

2 σχόλια:

Madame Bovary είπε...

"Οι περιουσίες των Ελλήνων Κυπρίων στο βόρειο τμήμα του νησιού έχουν καταληφθεί από εποίκους και ο πληθυσμός έχει εκδιωχθεί από την γη του."
Όπως εκδιώχθηκαν και οι Τουρκοκύπριοι, όπως έχασαν κι εκείνοι τις περιουσίες τους.

"Η Τουρκία τα τελευταία 34 χρόνια έχει διαπράξει εγκλήματα στην Κύπρο. Εγκλήματα τα οποία δεν έχουν ακόμα τιμηρηθεί."
Και μήπως τιμωρήθηκαν αυτοί που ευθύνονται για όλο αυτό το κακό? Η εισβολή κάθε άλλο παρά παράνομη ήταν. Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη είχε δικαίωμα επέμβασης σε περίπτωση διατάραξης της συνταγματικής τάξης (βλ. πραξικόπημα). Όλοι αυτοί που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα, που έγιναν η αιτία να χυθεί "αδελφικό αίμα", που άνοιξαν τις πόρτες στην Τουρκία, όλοι αυτοί τιμωρήθηκαν? Όχι. Μερικοί μνημονεύονται και ως ήρωες.

Ανώνυμος είπε...

- gia to 1o ise pantelos lathos : oi tourkoi den exasan tis periousies tous ! 30 xronia meta mia xara irthan apo do kai evgalan kai ta xartia tous ! exerounte ektasis pou apalotriothikan gia tous prosfiges/dimosia erga !

- gia to 2o ise sosti : merikoi thermokefaloi edosan patima stous tourkous ! parola auta simfona me xartia tis CIA kai apo tis aglikes mistikes ipiresies i isvoli itan promeletimeni/prosxediasmeni kai malista ixe anavlithi kai 1-2 fores

ps : vazis ena stiximataki oti tha kanoun akrivos to idio kai sti thraki ? i genia pou tha ti fai tha fonazi de 3exno , i epomeni tha pathi opos emas kai i methepomeni tha to grapsi sta @@ tis kai tha dini kai dikeo stous tourkous tis thrakis pou "apeleu8erothikan"

Related Posts with Thumbnails