Παρασκευή, Ιουλίου 25, 2008

Ένα θαύμα της μηχανικής στη θάλασσα της Κύπρου

Ο αγωγός - θαύμα της μηχανικής στην
θάλασσα της Λεμεσού

Εδώ και κανένα μήνα είναι καθημερινό θέμα στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ η πορεία του "αγωγού". Στην Κύπρο λογικά ακούγοντας πλέον "αγωγός" όλοι γνωρίζουν για τί πράγμα μιλάς. Αναφέρομαι στο θαύμα της μηχανικής, τον αγωγό 250 μέτρων, ο οποίος εδώ και ένα μήνα ετοιμάζεται και θα χρησιμοποιηθεί σε δυο τρεις μέρες. Στις δυο τρείς επόμενες μέρες, κάθε μέρα. Λειτουργεί για λίγες ώρες, δημιουργείται κάποιο πρόβλημα σταματά να χρησιμοποιείται, διαλύεται, φτιάχνεται και πάλι.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος μένει χωρίς νερό, χρόνια τώρα. Είχαν αποφασιστεί διάφορα έργα για να μην διψάσουμε. Μια χρονιά έβρεξε πολύ, 2003-4. Η τότε κυβέρηνση βρήκε την ευκαιρία και πάγωσε το σχέδιο για δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης, δείχνοντας και με αυτό τον τρόπο βελτίωση στα οικονομικά του κράτους. Το πρόβλημα όμως της ανομβρίας τα τελευταία 4 χρόνια κλιμακώθηκε. Σαν αποτέλεσμα μετά το φετινό καλοκαίρι όλο το σύστημα με τα φράγματα και τις γεωτρήσεις σε αρκετές περιοχές κατεβάζει ρολά, αφού νερό γιοκ. Σαν προσωρινή λύση για το 6μηνο αποφασίστηκε να γίνει εισαγωγή νερού από την Ελλάδα για οικιακή χρήση. Με τις επιπρόσθετες ποσότητες θα μπορέσει να σταθεί το σύστημα ως τον χειμώνα. Το πρόβλημα αφορά το σύστημα υδροδότησης περίπου του 80% του πληθυσμού (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Ελεύθερη Αμμόχωστος).

Ένα άλλο θαύμα της μηχανικής.
Ο ουρανοξύστης Burj Dubai


Και εδώ αρχίζει η δημιουργία του αγωγού - "θαύματος της μηχανικής" - στο οποίο αναφερόμουν. Ο αγωγός έχει ένα υποθαλάσσιο τμήμα μήκους 250 (!) μέτρων. Θεωρείται μάλιστα από τους μικρότερους στο είδος του! Και συνδέεται σε πλοίο που αγκυροβολεί ανοικτά της Λεμεσού, μέσω ενός εύκαμπτου τμήματος για να αδειάζει το νερό από το πλοίο και να διοχετεύεται στο δίκτυο υδροδότησης. Σαν σύλληψη δεν φαίνεται πολύ μεγαλειώδης. Ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος, για έναν εξωτερικό παρατηρητή, επίσης δεν φαίνεται και ανυπέρβλητος. Οι σωλήνες που χρησιμοποιούνται είναι "δανεικοί" από την ΑΗΚ και προοριζόταν για παρόμοιας φύσης μεταφορά μαζούτ στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό. Για αυτό έγινε επένδυση εσωτερικά με μεμβράνη για να μην αλλοιώνεται το πόσιμο νερό που θα μεταφέρεται. Αναμενόταν παράδοση του έργου αρχές Ιουλίου, με τον υπουργό να διαβεβαιώνει με κάθε σοβαρότητα ότι αυτό είναι εφικτό. Η εταιρεία που τον κατασκεύαζε έλεγε μέσα Ιουλίου. Ο υπουργός διαψεύστηκε.

Μόλις λειτούργησε για λίγο δημιουργήθηκαν προβλήματα που ανάγκασαν τους υπευθύνους να διακόψουν την χρήση του.Στο μεταξύ το νερό στο πλοίο, το οποίο έκανε βόλτες ανοικτά της Λεμεσού γι 10-15 μέρες βρώμισε και έτσι δεν διοχετεύθηκε στους καταναλωτές, αλλά στον υδροφόρο ορίζοντα της Λεμεσού. Μετά ξενίκησε να λειτουργεί και πάλι, για να διαπιστωθεί ότι μετά από 20 ώρες λειτουργίας δημιουργούσε πρόβλημα η μεμβράνη της επένδυσης. Σταματά και πάλι η λειτουργία του συστήματος. Ο υπουργός και πάλι με κάθε σοβαρότητα ήταν βέβαιος ότι θα έπαιρνε μια δυο μέρες η διόρθωση, ακόμα στις 4 μέρες δεν διορθώθηκε και αναμένουμε.

Ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι την όλη κατάσταση, την χειρίζεται με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κάπου εδώ είναι που κανείς ανησυχεί. Με τόσο σοβαρούς χειρισμούς ο κόσμος κοντεύει να διψάσει. Οι κακές γλώσσες θέλουν και το νερό από το δεύτερο πλοίο, να μην την βγάζει καθαρή και να καταλήγει στην γη της Λεμεσού. Ο υπουργός πάντως διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν θα συμβεί. Κρατώ την διαβεβαίωση μέχρι να δω το νερό να το πίνει το άλαλο χώμα.

2 σχόλια:

SKonte είπε...

stin arxi otan diavasa to thayma tis mixanikis xoris eisagogika to thayma leo de ginetai aytos mas koroideyei

Ανήρ Πάφιος είπε...

ΝΑι μάλλον ήθελε τελικά τα εισαγωγικά! Αλλά νομίζω ότι όποιος γνωρίζει το έργο και τις περιπέτειές του μάλλον θα τα βάζει μόνο του :)

-----------
Τελικά το νερό ρέει στον αγωγό, το "θαύμα" της μηχανικής. Για την ώρα φαίνεται να δουλεύει το πράγμα. Εν τω μετακύ κάτι κακές γλώσσες μου είπαν ότι η εταιρεία που ανέλαβε το έργο πρώτα έδωσε και χορηγία στην Ομόνοια. Σαν δεν ντρεπόμαστε να λέμε τέτοια πράγματα! Πιπέρι!

Related Posts with Thumbnails