Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2009

Μπανανία ή/και ζούγκλα

"Κυπριακή υπόθεση Ζαρτινιέρας" χαρακτήρισαν τα ΜΜΕ της Ελλάδας το περιστατικό του βίαιου ξυλοδαρμού δυο νεαρών από ομάδα μελών της Αστυνομίας το 2006, όταν η αστυνομία καταζητούσε τον "δράκο της Λευκωσίας". Κάτοικος της περιοχής όπου συνέβη το περιστατικό κατέγραψε τις σκηνές και παρέδωσε το υλικό στον Γενικό Εισαγγελέα και την εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ".

Για το βίντεο ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο.

Οι δυο υποθέσεις έχουν αρκετά κοινά. Τα θύματα είναι και στις δυο περιπτώσει με χειροπέδες. Οι αστυνομικοί πολύ περισσότεροι από τα θύματα και συμπεριφέρονται σαν κοινοί κακοποιοί, κτυπώντας αλύπητα τα θύματα. Βίντεο με το περιστατικό από αυτόπτη μάρτυρα. Αθωωτική απόφαση από το δικαστήριο για τους βασανιστές "εκπροσώπους" του νόμου.

Για την κυπριακή υπόθεση είχαν παραπεμφθεί σε δίκη 10 μέλη της Αστυνομίας και σήμερα, αρκετούς μήνες μετά, το δικαστήριο αποφάσισε ότι με βάση τα στοιχεία που είχε όλοι κρίνονται αθώοι. Τους δυο νεαρούς δεν είχε κτυπήσει κανείς. Στο βίντεο δεν φαίνεται κανείς. Ο λόγος για το μπέρδεμα πουπροκάλεσε τελικά και την αθώωση φαίνεται να είναι η μη παρουσία του κινηματογραφιστή στο δικαστήριο, αφού ο ίδιος δήλωσε ότι φοβόταν για τη ζωή του. Στη θέση του παρουσιάστηκε βέβαια στο δικαστήριο ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, στον οποίο είχε παραδοθεί το υλικό, κάτι για το οποίο είχε γίνει "δίκη" μέσα στο δικαστήριο. Ο Εισαγγελέας μάλιστα ήταν και στο δικαστήριο κατά την ανάγνωση της απόφασης εξοργισμένος με την έκβασή της.

Εν πάση περιπτώση, επειδή πολλή σημασία δεν έχει μόνο το διαδικαστικό αλλά το αποτέλεσμα, η δικαιοσύνη σήμερα στην Κύπρο απονεμήθηκε. Για τυπικούς λόγους 10 βασανιστές, στο όνομα του νόμου, παρέμειναν ατιμώρητοι για τις βίαιαες και παράνομες πράξεις τους. Παρέμειναν ατιμώρητοι μετά που καταχραζόμενοι την εξουσία που τους παρέχει η πολιτεία για να διαφυλάσσουν τον νόμο και την τάξη, προέβησαν στον βασανισμό δυο υπόπτων, οι οποίοι ήταν δεμένοι με χειροπέδες και περιορισμένοι στο πεζοδρόμιο.

Άλλοι συνάδελφοί τους χτες μόλις κατηγορούνταν από αλλοδαπό νεαρό ότι καταχραζόμενοι την εξουσία τους και δρώντας σαν φασιστοειδείς συμμορίτες, σάπισαν στο ξύλο τον αλλοδαπό μέσα σε αστυνομικό σταθμό, τον οποίο όπως προέκυψε μάλιστα είχαν συλλάβει κατά λάθος ως ύποπτο μόνο και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός του. Μάλιστα όταν κατάλαβαν ότι άλλον έψαχναν προσπαθούσαν με απειλές να τον υποχρεώσουν να παραδεχθεί ότι τα τραύματά του ήταν από ατύχημα που είχε με μοτοσυκλέτα.

Η μια δράση φέρνει την άλλη, η ατιμωρησία γεννά την συμπεριφορά. Και γιατί τελικά μένουν ατιμώρητοι οι δράστες; Διότι ο μάρτυρας φοβήθηκε να καταθέσει. Τί φοβήθηκε; Ότι καταθέτοντας εναντίων αστυνομικών-βασανιστών, θα έστρεφε εναντίων του την άρρωστα συνδικαλιστική αλληλεγγύη των συναδέλφων τους. Δεν πάει άλλωστε και πολύς καιρός από την άλλη μεγάλη ιστορία με την ΙΚΑΝ, την εμπλοκή της στην υπόθεση Κίτα και την λευκή απεργία των στελεχών της κατόπιν σύλληψης μελών της υπηρεσίας. Τότε που οι αστυνομικοί λόγω αυτής της παρεξηγημένης "συναδελφικής αλληλεγγύης" ουσιαστικά αρνούνταν να συνεργαστούν με την δικαιοσύνη στην παραπομπή εμπόρων ναρκωτικών στα δικαστήρια. Και τελικά γεννάται το ερώτημα ποιός θα προστατέυσει τον πολίτη από τους έκπτωτους προστάτες του;

1 σχόλιο:

www.mplogk.com είπε...

ωραία ανάρτηση

Related Posts with Thumbnails