Δευτέρα, Ιουλίου 20, 2009

Μην ξεχάσω: Δεν ξεχνώ

Ένα σύνθημα που σιγά σιγά μάλλον ξεχνιέται. Παλαιότερα το θυμάμαι σε εικόνες στους τοίχους, σε τετράδια στο σχολείο, πριν τις ειδήσεις, μετά τις ειδήσεις. Ήταν ένα σύνθημα που στη μνήμη των συνομηλίκων μου συνδέθηκε με μαυρόσπρες εικόνες της Αμμοχώστου, με την έγχρωμη εικόνα της γιορτής του πορτοκαλιού και στιγμιότυπα από την ζωή πριν την βάρβαρη παύση. Σιγά σιγά τα τηλεοπτικά σήματα μειώθηκαν, οι εικόνες στους τοίχους ξεθώριασαν, τα τετράδια άλλαξαν...
10 χρόνια πέρασαν από κείνο το πρωινό του Ιούλη του 74....
20 χρόνια πέρασαν από τότε που ο "Αττίλας" πατούσε σε γη κυπριακή...
30 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ώρα του Ιούλη του 74...
35 χρόνια φθάσαμε και ακόμα... Η αναφορά στην "μαύρη επέτειο" όλο και συρρικνώνεται στις στήλες των εφημερίδων, όλο και μικραίνει στις αναφορές των δελτίων, όλο και φαίνεται πιο μακρυνή. Μα είναι μακρυνή.
35 χρόνια μετά και μαζί με το "δεν ξεχνώ" ξεθωριάζουν (μέχρι που πέθαναν) και διάφορα άλλα συνθήματα. Κάτι μεγαλόστομα "όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους" και "τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια". 35 χρόνια μετά και μιλάμε με την Τουρκία για λιμάνια, αεροδρόμια και πετρέλαιο. 35 χρόνια μετά και επισκεπτόμαστε σαν τουρίστες την Κερύνεια για φθηνό ψάρι. Την κατεχόμενη Λευκωσία για καζίνο και για φθηνό "κρέας"....

ΦΩΤΟ: Για τη δύναμη
του "δεν ξεχνώ".

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βασικα αυτο που με ενοχλει περισσοτερο ειναι το υποκριτικο και ηλιθιο Δεν Ξεχνω πανω απο την φουκου και την σουβλα

'Πιννουμεν διασκεδαζουμεν ... αλλα ειμαστε στεναχωρεμενοι που ενεπιαμεν εσσο μας ουτε φετος'

Ανήρ Πάφιος είπε...

@ανώνυμος 13:46
σε αυτό που λές έχεις ένα δίκαιο. Αν και γενικά ισχύει το ότι το "δεν ξεχνώ" για να υπάρχει πρέπει να υπάρχουμε και εμείς. Δηλαδή δεν μπορούσαμε να μέναμε στάσιμοι και κλαίγοντας. Από την άλλη όμως πλησιάζουμε στο άλλο άκρο όπου η "αγωνιστικότητα" μας τείνει να λάβει την τυπικότητα Χριστουγεννιάτικης κάρτας. Κάθε 30 του Ιούλη "δεν ξεχνώ" και 21 "πάμε για μπύρες στο Μπογάζι"

@2 επόμενους
please do not start.

MARINOS είπε...

όπως είναι φίλε μου.
Σημασια είναι να μην είναι απλα ένα σύνθημα, αλλά ουσία.

Μου έκανε εντύπωση που του Δεν Ξεχνώ κυκλοφορεί μέχρι και στα Κρατικά Λαχεία και στο ξυστό!!

Αυτό κι αν είναι αποδειξη πως στη μανία μας να πείσουμε πως δεν ξεχνούμε, (ξε)χάσαμε τα όρια μας!

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Ποιοί θα μείνουν για νάχουν μνήμες όπως πάμε;

Ανώνυμος είπε...

i kipros ine tzini pou eni.oute elliniki oute tourtziki alla migma touton kai allon ethnotiton

Ανώνυμος είπε...

Ρε μικρέ πλην τίμιε μπούστη εσένα σε κατανοώ γιατί προφανώς άκουσες οτι του πασά είναι πιο βαριά. Γι'αυτό σκύψε και σκάσε.

Αφελέστατε τελευταίε ανωνυμάκο μπάσταρτος είσαι και φαίνεσαι(και φαντάζομαι θα φαίνεσαι για να έχεις και το κόμπλεξ). Περαστικά και καλή αναζήτηση ταυτότητας σε όλα τα πλάτη της γης.

Ανώνυμος είπε...

ahahahha.Orea pramata .Enna sinehiso.
I kipros meta tin entaksi stin E.E ehase tin taytotia tis afou irtan mia fasousan allodapoi kai koinotikoi.
Ahahahah
AMan en etsi na girepsoume kai allin organosi na mpoume mpas kai ertoun parapano
Ahahahahahahahha
AAAAAAAAAAAAAAAhahahahahhaha

Ανώνυμος είπε...

παντως οτι και να λες ηλιθιε πλην εφελεστατε βλακα, διερωτουμε που τα εμαθες. Αυτο λεμε και εμεις, η Κυπρος ειναι τζινη που ειναι, Ελληνικη.

Οσο και να κτυπατε πανω κατω εσυ και οι καθηστερημενοι φιλοι σου που στον βωμο του 'δωστε μου σημασια' οτι παπαρια τους κατεβει γραφουν την

Ανήρ Πάφιος είπε...

Εκαθάρισα λίγο τα σχόλια γιατί είχε ανάψει η πελλάρα δαμέσα. Και εύχομαι να μην ξαναχρειαστεί.
Και μια παράκληση, επειδή είστε πολλοί οι ανώνυμοι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αντί του ανώμυμος ένα όνομα, κάτι για να μπορεί να γίνει κάποιας μορφής κουβέντα.

Αναφορικά με το αν είναι ελληνική ή τουρκική νομίζω ότι χωίς να είμαι δογματικός μπορώ να πω ότ ιη αλήθεια είναι ότι ηιστορία και η παράδοση του τόπου είναι σαφώς ελληνική. Αυτό όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στο να μποροέσουν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι να ζήσουν μαζί. Δηλ. δεν μπορώ να μην δω την ελληνικότητα της Σαλαμίνας, της Παλαιπάφουκαι των υπολοίπων μνημείων που μαρτυρούν την ταυτότητα του τόπου. Δεν μπορεί να μην βλέπουμε ότι η ελληνική ταυτότητα είναι αυτή που έχει επιβιώσει, δεχόμενη προσθήκες, από τους διάφορους που πέρασαν κατά τα παρελθόντα χρόνια. Με αυτά δεν μπορώ να καταλάβω όσους μιλούν για "κυπριακό έθνος" και εθνογένεση.
Ξανατονίζω ότι άλλο το να δέχεσαι την ιστορική παράδοση του τόπου και άλλο να μπορεί σήμερα να συζήσουν μαζί στον ίδιο τόπο άνθρωποι διαφορετικοί από τις δυο κοινότητες. Όπως αντίστοιχα δεν μπορεί να μην βλέπει κανείς ότι η ιστορία πολλών τόπων στη σημερινή Τουρκία βοούν και δείχνουν την ελληνική τους καταγωγή. Έλληνική γάτα όμως δεν θα δει κανείς. (το αν είναι καλό ή κακό δεν το εξετάζω τώρα... απλά προσπαθώ να δώσω κάπως σύντομα αυτό που σκέφτομαι.)

Ανώνυμος είπε...

AKRIVOS.I KIRPOS INE POLIPOLITISMIKI.
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAHAHAHAHA HAHA HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHHAHAHAHAHAH AHA

ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ είπε...

Ανήρ Πάφιε, συμφωνώ μαζί σου, μόνο που απλώς δεν πιστεύω οτι μπορούμε να ζήσουμε με τους τούρκους. Εδοκιμάσαμε πολλές φορές στο παρελθόν και απέτυχε.

Ανώνυμος είπε...

a re gmt.O kliridis ftei pou mas evale stin evropi kai tora pos tha enothoume me tin mitera - patrida?

AHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHA

Ανήρ Πάφιος είπε...

Βασικά μια φορά το εδοκιμάσαμε φίλε ενωτικε, μια φορά αλλά όλοι όσοισυμμετείχαν στη δοκιμή έκαναν ότι μπορούσαν ώστε αυτή να αποτύχει. Ε/Κ ήθελαν ένωση, Τ/Κ ήθελαν μάλλον την Τουρκία, η Τουρκία ήθελε πιο πολύ έλεγχο στο νησί, η Ελλάδα είχε τα δικά τηςμε τους κομμουνιστάς, η εγγλέζοι ηθέλαν να ελέγχουν την κατάσταση δια των προστριβών. Γενικά εφτιάχτηκε μια κατάσταση που ήταν θαύμα ότι ελειτούργησε 3 χρόνια...
Επισης, η όποια λύση θα πρέπει να είναι ανθεκτική σε διάφορα επεισόδια "ακραίων στοιχείων" και από τις δυο κοινότητες. Τέτοια σίγουρα θα υπάρξουν και μπορεί να ανατινάξουν την όποια λύση αμά τη γενέση της.

ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ είπε...

1.Εμείς εθέλαμε ένωση γιατί για τούτο επολεμήσαμε και τούτο πάντα εδιεκδικούσαμε, αλλά εβρεθήκαμε με ένα ξένο σύνταγμα και μια "ανεξαρτησία" υπό κηδεμονία.
2.Οι τούρκοι ήθελαν την τουρκία, λογικό μου φαίνεται. Δικαίωμα τους να θέλουν τη χώρα τους.
3.Η τουρκία τωρά έχει πλήρη έλεγχο του 34%.
4.Η Ελλάδα στον κόσμο της
5.Οι εγγλέζοι χέστηκαν, έχουν τις βάσεις τους και δε χάνουν ευκαιρία να υποστηρίζουν την τουρκία.

Οπότε με τούτα τα δεδομένα που υπάρχουν και σήμερα εν βλέπω τι διαφορετικό υπάρχει που μπορεί να μας εγγυηθεί οτι δε θα διαλυθεί για ακόμα μια φορά η Κύπρος.

Εξάλλου δεν είναι μόνο εξαιτίας των λόγων που ανέφερες που δεν πέτυχε το εγχείρημα. Υπήρχαν σαφείς αδικίες στο σύνταγμα εναντίον των ελλήνων της Κύπρου και απ'οτι βλέπω τίποτα δεν θα διαφοροποιηθεί με τη νέα "λύση" που μαγειρεύουν οι συντρόφοι.

Ανώνυμος είπε...

Proton.O kliridis mas eferen to annan.
Kai 2on.
Oi ethnikofrones itan i aitia tis dihotomisis(EOKA b,grivas ,hounta ktl)
Alla... kala ksigithike htes i astinomia.
Ahahahahahahahaha

Related Posts with Thumbnails