Δευτέρα, Απριλίου 19, 2010

Χάσαμε τον Σύντροφο

Μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα και τη ψήφο τουρκοκυπρίων και Τούρκων εποίκων ήρθε πολιτική αλλαγή; Σίγουρα η επόμενη μέρα των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού, μεταξύ πλέον του εθνικιστή Έρογλου και του συντρόφου Χριστόφια, θα είναι διαφορετική, εκτός αν ο Έρογλου διατηρήσει τον Ταλάτ ως διαπραγματευτή, που και εκεί πάλι διαφορετική θα είναι.

Η αίσθηση στις ελεύθερες περιοχές είναι ότι η στάση του Έρογλου στις διαπραγματεύσεις, με δεδομένες τις εως τώρα θέσεις του ενάντια στην ομοσπονδία και υπέρ της ίδρυσης δύο ανεξαρτήτων κρατών στην Κύπρο, θα είναι πολύ σκληρότερη και πιο αδιάλλακτη από αυτή του Ταλάτ. Βεβαίως, ασχέτως ηγέτη στα κατεχόμενα, δεν μπορεί να παραβλέπεται σε όποιαδήποτε περίπτωση και ο παράγοντας Άγκυρα. Θα ήταν εκτός πραγματικότητας να πιστέψει κανείς ότι ο Έρογλου θα σηκώσει μπαϊράκι αγνοώντας τις κατευθύνσεις της Τουρκίας. Τουλάχιστον στο φαίνεσθαι.

Η ομιλία του χτες βράδυ κινήθηκε στα γνώριμα πλαίσια "Η λύση θα είναι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να ζουν παράλληλα σε δυο συνεργαζόμενα κράτη" αλλά περιελάμβανε και την αναφορά σε συνεννόηση με την Τουρκία, φθάνει έτσι κι αλλιώς ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας στα κατεχόμενα γαι συνομιλίες με τον νέο "πρόεδρο".

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων στην Κύπρο και της κυβέρνησης ήταν μάλλον απογοήτευσης, αναμενόμενο, γιατί ένας "νέος Ντενκτάς" στα κατεχόμενα είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει εμπόδιο στις προσπάθειες λύσης και θεωρείται βέβαιο ότι η εξέλιξη αυτή θα σκληρύνεο τη στάση της Τουρκικής πλευράς,

Αυτή τη στιγμή βέβαια θα ήθελα να ήμουν στο μυαλό του προέδρου, μετά τη χθεσινή εξέλιξη. Του προέδρου και του συνεταίρου του στην κυβέρνηση. Μετά την λεγόμενη εκλογή του Έρογλου στη λεγόμενη θέση του προέδρου του λεγόμενου κράτους. (Παύση, από τα διεθνή ΜΜΕ διαβάζω, "οι τουρκοκύπριοι εξέλεξαν μετά από προεδρικές εκλογές στη βόρεια Κύπρο, τον πιο ακραίο Έρογλου ο οποίος έχει τη θέση για περισσότερη αυτονόμηση των δυο λαών αναφορικά με την επίλυση του κυπριακού" (EuroNews)). Ενδεχομένως να βλέπουν αυτή την εξέλιξη και με ανακούφιση παρά με αγωνία. Το έγραφαν και τα παραπολιτικά των εφημερίδων πριν λίγες εβδομάδες, ότι τυχόν εκλογή Έρογλου στα κατεχόμενα θα ανατίναζε τις συνομιλίες και θα μας "λύτρωνε", απάλλασοντας μας από την ευθύνη της ανατίναξης. Ένα ενδεχόμενο που ο συνέταιρος του προέδρου σίγουρα επιθυμεί, ώστε η παραμονή του στη συγκυβέρνηση να μην του στοιχίσει πολιτικά, αφού με τα δεδομένα αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα με τον αυτοεγκλωβισμό της πλευράς μας σε εκ περιτροπής προεδρία με σταθμισμένη ψήφο από τη συζήτηση μόλις του πρώτου κεφαλαίου δεν φαίνεται ότι είχε μεγάλη πιθανότητα έγκρισης. Σε αυτή την περίπτωση η Ε/Κ πλευρά θα αναγκάζόταν να πει ένα δεύετερο "ΌΧΙ" σε σχέδιο λύσης, και μάλιστα λόγω προτάσεων που η ίδια η Ε/Κ πλευρά κατέθεσε, χωρίς ωστόσο να μπορεί να τις "πουλήσει" στο λαό αφού τις κατέθεσε άνευ ανταλλάγματος. Χαρακτηριστική σε αυτό το θέμα ήταν και μια αναφορά του Έρογλου, ο οποίος ανέφερε πως μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις, στο θέμα της διακυβέρνησης, η Τουρκοκυπριακή πλευρά μόνο αποδέχθηκε τις προτάσεις που έθεσαν οι ελληνοκύπριοι (υπονοώντας ότι είναι η στιγμή οι ελληνοκύπριοι να αποδεχτούν τουρκοκυπριακές προτάσεις).

Βέβαια, φίλε paraloge, όλα αυτά είναι απλά εκτιμήσεις!

5 σχόλια:

Ανήρ Πάφιος είπε...

Επίσης δεν ανέφερα πιο πάνω άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα. Ο εθνικιστής Έρογλου ήταν ο προτιμόμενος υποψήφιος των Στρατηγών, και στην αντίπερα όχθη βέβαια ο Ταλάτ του Ερτοάν. Αρα μια νίκη των στρατιωτικών μετά τις "Εργκένεκον" και τις "βαριοπούλες".

Γ.Χ. είπε...

Θα έλεγα πως σε αυτή την χρονική στιγμή και μετά νέα δεδομένα, χωρίς απαραίτητα να διαφωνώ με την προσέγγιση σου, θα έκρινα πως φωτίζεις μια λιγότερο σημαντική εικόνα των γεγονότων. Βέβαια δεν αμφιβάλλω για τον πάντα έγκαιρο σχολιασμό σου αν και είμαι σίγουρος πως θα ασχοληθείς με το θέμα ξανά. Εγώ θα επισημάνω κάτι προς αυτούς που έλεγαν πως η υποτιθέμενη ταλατοποίηση του κυπριακού έκανε κακό ή προκαλούσε προβλήματα. Αν δεν με γελούν οι φιλοσοφικές μου γνώσεις η σύγκριση κάποιου πράγματος, θέματος, ιδέας κ.τ.λ. προκύπτει μέσα από την αντιπαραβολή του με κάτι άλλο. Αφού ο Έρογλου λοιπόν είναι τόσο κακός σημαίνει πως κάποιος άλλος ενδεχομένως να ήταν καλύτερος διαπραγματευτής. Αυτός βέβαια ήταν ο Ταλάτ. Φυσικά, δεν μπορεί τα πάντα από τη μια να εξισώνονται και να απλοποιούνται με σημείο αναφοράς πως η λύση είναι στην Άγκυρα αλλά και από την άλλη δεν μπορεί να γεμίζουμε με προσδοκίες και αντίστροφα με κάθε τουρκοκύπριο ηγέτη που εκλέγεται. εμένα πάντως μου φαίνεται πως ο Έρογλου θα μείνει στην διαπραγματεύσεις προσπαθώντας να εξωθήσει την πλευρά μας σε αποχώρηση. Επομένως όσοι πολιτικοί ενδεχομένως να βλέπουν την εκλογή Έρογλου με όρους εσωτερικών μικροπολιτικών τακτικισμών μου φαίνεται πως είναι πολύ μακριά από τα γεγονότα.

daskalos είπε...

Προς το Blog σας
Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
www.ksipnistere.blogspot.com

www.ksipnistere.gr
Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας... ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Ναι Γ., έχεις δίκαιο για το θέμα της Ταλατοποίησης από την σκοπιά που το έθεσες. Όντως ο Χριστόφιας το έβλεπε ότι αν υπάρχει η πιθανότητα να προχωρήσει με κάποιος θα ήταν το Ταλάτ. Όλοι το έβλεπαν, νομίζω. Σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές. Η ένσταση που είχα επί της λεγόμενης Ταλατοποίησης (πολύ άσχημος όρος!) ήταν ότι ακόμα και με αυτή την προοπτική λύσης του κυπριακού ο πρόεδρος είχεόντως δώσει αρκετά στον Ταλάτ χωρίς να πάρει ουσιαστικά κάτι. Σε αυτό είχα την ένσταση μου. Άρα αν υπεραστπιζόμουν τη δική μου άποψη θα έλεγα ακριβώς αυτό. Χαρίσαμε πολλά, αγοράζοντας απλάτην ελπίδα ότι αν εκλεγεί ο Ταλάτ μπορεί να λυθεί το κυπριακό. Και αν όχι; Απλά μένουν αυτά που δόσαμε; Και άρα πλέον διαπραγματευόμαστε με τον αδιάλλακτο, περιμένοντας να δόσει, έχοντας εμείς δόσει στον διαλλακτικό.

Και εγώ είμαι επιφυλακτικός κατά πόσο θα φύγει ο Ερογλου από τις διαπραγματεύσεις. Εγώ πιστεύω ότι απλά θα τις ανατινάξει μέσω των προτάσεων που θα καταθέσει. Πιστεύω η τελευταία πρόταση που έγραψα στη δημοσίευση περιγράφει πολύ επιγραμματικά τη στρατηγική του. Μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις, στο θέμα της διακυβέρνησης, η Τουρκοκυπριακή πλευρά μόνο αποδέχθηκε τις προτάσεις που έθεσαν οι ελληνοκύπριοι (υπονοώντας ότι είναι η στιγμή οι ελληνοκύπριοι να αποδεχτούν τουρκοκυπριακές προτάσεις).

ΥΓ. τί εννοείς λιγότερο σημαντική εικόνα;

Ανήρ Πάφιος είπε...

Σύμβουλος στις διαπραγματεύσεις του Έρογλου ακούγεται ότι θα είναι ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς και αρχιδιαπραγματευτής ο γιός του Σερντάρ. [χωρίς άλλο σχόλιο]

Related Posts with Thumbnails