Σάββατο, Ιουνίου 19, 2010

(Σ)χέσεις συναντίληψης

Είχα ακούσει την περασμένη εβδομάδα ανακοινώσεις για την έναρξη δρομολογίων ferry μεταξύ Λεμεσού και Λαυρίου και ήθελα να ψάξω περισσότερο για αυτές. Στην προσπάθεια μου αυτή, Googleάροντας έπεσα πάνω σε μια παλιά γνώριμη γραμμή φέρυ από/προς Κύπρο. Το δρομολόγιο Συρίας (Λατάκειας) - Αμμοχώστου. Ένα δρομολόγιο για το οποίο είχε γίνει μεγάλο θέμα τα προηγούμενα χρόνια και έγιναν πολλές προσπάθειες αναστολής του και παραστάσεις από πλευράς κυβέρνησης.

Σελίδα λοιπόν στο ίντερνετ, όχι μόνο διαφημίζει το δρομολόγιο που προφανώς επανήρχισε φέτος (το δίνει στους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο και είναι ανανεωμένες οι πληροφορίες την 14/6) αλλά δίνει και δυνατότητα online αγοράς εισιτηρίου. Πρόκειται βέβαια για τουρκική εταιρία, αλλά το θέμα δεν είναι ότι μια τουρκική εταιρία χρησιμμοποιεί παράνομα τα λιμάνια μας στο κατεχόμενο τμήμα (λιμάνια κλειστά από τη Δημοκρατία), αλλά το ότι η Συρία αποδέχεται τη δράση αυτή της.

Κι όμως θυμάμαι ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε επισκεφθεί τη Συρία και μάλιστα υπέγραψε και συμφωνίες πέρσι με τη γείτονα χώρα. Κορωνίδα της επίσκεψης ήταν με βάση τις δηλώσεις του προέδρου το θέμα του παράνομου δρομολογίου Λατάκειας - Αμμοχώστου. Αντιγράφω λοιπόν από το άρθρο της εφημερίδας "Χαραυγή" (εκφραστικό όργανο του κυβερνώντος ΑΚΕΛ) την αποτίμηση της περσινής (μόλις) επίσημης επίσκεψης Χριστόφια στη Δαμασκό.

Την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου στη Δαμασκό εξέφρασε χθες στη Λευκωσία και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ιδιαίτερα, ερωτηθείς αν είμαστε ικανοποιημένοι από τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Σύρος Πρόεδρος στο θέμα της ακτοπλοϊκής γραμμής Λατάκειας και κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «θα πρέπει να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι μεν, σημειώνοντας και τη δήλωση του Προέδρου της Συρίας ότι το θέμα δεν είναι περίπλοκο και θα επιλυθεί σύντομα». Ανέφερε ότι δεν είναι τυχαία που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ταξιδεύσει στη Συρία, προσθέτοντας ότι αυτή η επίσκεψη είναι συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Συρίας πέρσι στο Παρίσι, όπου και εκεί συζητήθηκαν διάφορα θέματα, με κύριο θέμα το θέμα της ατμοπλοϊκής γραμμής Λατάκειας - κατεχόμενων. Και τότε, συνέχισε, είχε γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο προέδρων. Είναι γεγονός, ανέφερε, ότι το ζήτημα της ακτοπλοϊκής γραμμής Συρίας - κατεχομένων δημιουργεί κάποια προβλήματα, τα οποία «εγείραμε, συζητήσαμε, βρήκαμε πρόσφορο έδαφος, κάναμε και εμείς κάποιες κινήσεις, και έχουμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα σαν αποτέλεσμα της επίσκεψης του Προέδρου στη Συρία».


Συγγνώμη, αλλά διαβάζοντας το άρθρο της εφημερίδας και την μεγάλη χαρά που εξέφρασε ο πρόεδρος για την συναντήληψη με τον Άσαντ, μήπως το να ξαναξεκίνησε (προφανώς λόγω της διαφήμισης ξαναξεκίνησε) το δρόμολόγιο είναι "τζεί που τον βουζουνόπατσο" όπως λέμε και στην Κύπρο; Δηλαδή αν οι συναντιλαμβανόμενοι συμπεριφέρονται σε μάς έτσι οι υπόλοιποι τί κάνουν;

Σημ. Την μικρή αμφιβολία στο αν ξαναξεκίνησε το δρομολόγιο τη διατηρώ καθ' ότι δεν βρίσκω από κάποιο ΜΜΕ κυπριακό κάποια αναφορά σε τέτοιο γεγονός για φέτος. Βέβαια το να μην το πήραν είδηση τα κυπριακά ΜΜΕ δεν θα μου έκανε και μεγάλη εντύπωση...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.ferrylines.com/en/ferries/country-by-destination/Northern%20Cyprus/

Related Posts with Thumbnails