Τρίτη, Σεπτεμβρίου 14, 2010

Φιέστα στη ΔΕΘ

Άρτι αφιχθείς από την Θεσσαλονίκη είχα την ευκαιρία να θαυμάσω από πιο κοντά αυτό που κάθε χρόνο μου προκαλούσε έντύπωση στη λειτουργία του Ελληνικού κράτους. Τα εγκαίνια της "ΔΕΘ".

Κάθε χρόνο, ώντας φοιτητής στην Ελλάδα, με ξένιζε το γεγονός ότι όλοι συζητούσαν για το "καλάθι του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ". Το τί παροχές δηλαδή θα δώσει ο πρόεδρος της κυβερνήσεως στον κόσμο. Και με ξένιζε γιατί μου έκανε σαν πολύ "φθηνό" (κατ' ουσίαν είναι πολύ ακριβοπληρωμένο!) και φαντακτερά επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης για να εντυπωσιάζει τους υπηκόους της. Φέτος λοιπόν λόγω της οικονομικής επιπρόσθετης στενότητας στους ιθαγενείς ο Πρωθυπουργός δεν μοίρασε καθρεφτάκια, και αυτό ήταν η πρώτη αλλαγή. "Δεν είχε καλάθι ο Πρωθυπουργός" είπαν τα ΜΜΕ. Το ότι αυτό το καλάθι αποτελεί μέρος ενός οικονομικού αλαλούμ ελληνικής επινόησης δεν ήθελαν να το δουν τα κανάλια. Ένα κράτος που κάθε χρόνο αλλάζει το φορολογικό καθεστώς, ανεβοκατεβάζει φόρους, εταιρικούς και μη, αλλά ήθισται να μοιράζει και ορισμένα ψίχουλα εν είδη μεγαλοψυχίας ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Το άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι για τα εγκαίνια της ΔΕΘ ανέβαιναν στη Θεσσαλονίκη σύσσωμα τα επιτελεία από όλα τα υπουργεία, προσφέροντας στους επιτελείς ένα ευχάριστο διάλειμμα στα μπουζούκια της πόλης. Γιατί πρακτικά λόγος που αυτό γινεται είναι για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός των Θεσσαλονικέων, οι οποίοι θέλουν νοιώθουν ότι η πόλη τους έχει κάποια σημασία εκείνες τις μέρες. Παράλληλα τα υπουργεία και οι οργανισμοί τους είχαν καταλάβει μεγάλο ποσοστό της έκθεσης. Περίπτερα όλων των υπουργείων, του ΟΠΑΠ, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΔΕΦΑ, της ΕΡΤ και άλλων οργανισμών μετέτρεπαν μέρος της έκθεσης από "διεθνή έκθεση" σε "έκθεση κρατικών υπηρεσιών". Και όλα αυτά στοίχιζαν, και στοίχιζαν πολλά. Φέτος είδαμε σε μια επικοινωνιακή σύλληψη την κυβέρνηση επιπρόσθετα να πραγματοποιεί μια υπερθεαματική (και χωρίς κάποια ουσία τελικά) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στολιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα είδαμε όλα τα στελέχη να φθάνουν μαζί από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν στο λιμάνι όπου συνεδρίασαν με πούλμαν. Ακόμα και εν μέσω κρίσης οι κομματικές φιέστες των κυβερνήσεων δεν φαίνεται να επηρεάζονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails