Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2011

1821

Είδα χτες βράδυ το πρώτο ντοκιμαντέρ "1821" από τον ΣΚΑΪ. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι εξαιρετικά θετικές. Ως παραγωγή, κατ' αρχήν, γυρίσματα, πλάνα, μουσική το ντοκιμαντέρ είναι σαφές ότι τηρεί τα πρότυπα και επίπεδα διεθνών παραγωγών. Οι εικόνες και τα πλάνα που επενδύουν τη σειρά είναι πραγματικά μαγευτικές, και ακόμα και οι δραματοποιήσεις που έμπαινα εμβόλιμες στο ντοκιμαντέρ δεν έδειχναν φθηνές καρικατούρες.

Ως προς την ιστορική κάλυψη της σειράς, δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ είναι, μάλλον δεν κρίνομαι ως καταλληλότερος και ειδικότερος των ιστορικών για να το κρίνω. Ως θεατής με μέσες γνώσεις ιστορίας πάντως το βρίσκω αρκετά ισορροπημένο στην παρουσίαση, ψύχραιμο, χωρίς υπερβολικές κορώνες, υπερήρωες κλπ. Το δε κείμενο, αν και πρόκειται για το εισαγωγικό επεισόδιο, ακούγεται αρκετά μεστό σε πληροφορία και αρκετά συμπιεσμένο ώστε να μην κάνει κοιλιές το επεισόδιο.

Σε γενικές γραμμές πολύ καλή προσπάθεια από τον ΣΚΑΪ, και μακάρι η εξέλιξη στα επόμενα επεισόδια να μη με διαψεύσει.

info: Μεταδίδεται από τον ΣΚΑΪ
  • Τρίτη στις 23:00 & επανάληψη Σάββατο 22:00
  • και on demand www.skai.gr/player (ντοκιμαντερ - 1821)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αν σου αρεσε αυτη η ανθελληνικη κατασκευη τοτε τι να σου πω?σου αρεσε η γεννηση ενος εθνους?πριν δεν υπηρχε εθνος ?μηπως εισαι ανθελληνας μασονος?

Ανήρ Πάφιος είπε...

Κατ' αρχήν, νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα "ανθελληνική κατασκευή". Η σειρά απευθύνεται σε νοήμονες ανθρώπους (με απαραίτητη και τη γονική συναίνεση), οι οποίοι είναι σε θέση να θέσουν και τα όσα ακούν/βλέπουν στο ντοκιμαντέρ στη βάσανο της κριτικής σκέψης. Αφού όμως πρώτα δουν το σύνολο. Δε σου κρύβω ότι και εγώ είχα προβληματιστεί κάπως με τον υπότιτλο "η γέννηση ενός έθνους". Η λέξη γέννηση μπορούσε να είχε αντικατασταθεί με κάτι άλλο ώστε να μην προκαλέσει. Αλλά αμα το σκεφτείς κιόλας "εθνική παλιγγενεσία" αποκαλείται το '21.

Κατά τα λοιπά, σίγουρα η ιστορική μελέτη δεν μπορεί να εξαντληθεί στα αναγνώσματα του γυμνασίου, ούτε σε ένα 8ωρο ντοκιμαντέρ που καλύπτει ένα τόσο σύνθετο γεγονός. Πόσο μάλλον στο πρώτο μόλις επεισόδιο του. Η έναρξη της επανάστασης είναι στο δεύτερο επεισόδιο.

Related Posts with Thumbnails