Δευτέρα, Φεβρουαρίου 21, 2011

ΜΜΕ στην κρίση του αραβικού τόξου

This is Bernie Shaw. Something is happening outside...Peter Arnett, join me here. Let's describe to our viewers what we're seeing...The skies over Baghdad have been illuminated...We're seeing bright flashes going off all over the sky.
Μετάδοση βομβαρδισμού Βαγδάτης,CNN, 1991

Το πιο καθοριστικό γεγονός στην ιστορία του αμερικανικού ειδησειογραφικού δικτύου. Ήταν η μοναδική πηγή ενημέρωσης που είχε την τεχνική δυνατότητα να εκπέμπει από το Ιράκ, μέσα στην καρδιά του πρώτου πολέμου του κόλπου το 1991. Τα λόγια πιο πάνω είναι η περιγραφή ενός εκ των τριών δημοσιογράφων του δικτύου, του Bernard Shaw, από κεντρικό ξενοδοχείο της Βαδγάτης κατά την έναρξη των βομβαρδισμών. Κατά γενική ομολογία, ήταν η στιγμή που άλλαξε μια για πάντα το πώς "γίνονται" πλέον οι πόλεμοι, με την παρουσία της ζωντανής ειδησειογραφικής κάλυψης.

Τα σημερινά γεγονότα, ασφαλώς, δεν είναι παρόμοιου βεληνεκούς με πολεμική σύγκρουση, παρότι στη Λιβύη τα πράγματα εξελίσσονται για την ώρα άσχημα. Τα γεγονότα αυτά όμως, έρχονται να φέρουν άλλη μια ανατροπή στην ενημέρωση και τη μετάδοση των γεγονότων. Πλέον τα κλασσικά δίκτυα CNN και BBC δεν έχουν τόσο πολύ την πρωτοκαθεδρία. Η κρίση στο αραβικό τόξο ανέδειξε ένα άλλο ειδησειογραφικό δίκτυο που τείνει να καταξιωθεί, το Aljazeera. Το κανάλι με όνομα "χερσόνησος" που εδρεύει στο εμιράτο του Κατάρ (Ντόχα). Η παρουσία του αραβικού δικτύου στις χώρες όπου ξέσπασε η κρίση ήταν αυξημένη πριν την κρίση. Τα γραφεία του δικτύου μάλιστα, και η ομαλή εκπομπή του είναι από τους πρώτους στόχους των καθεστώτων μόλις ξεσπάσει η κρίση.

Παράλληλα όμως με την τηλεοπτική ενημέρωση ένας άλλος τομέας που αλλάζει άρδην τις συνθήκες μετάδοσης των γεγονότων, είναι η τεχνολογία και η δυνατότητα που δίνεται στους απλούς πολίτες να μεταδίδουν μέσω κοινωνικών δικτύων και διαδικτύου τα τεκταινόμενα σε πραγματικό χρόνο. Στην κορωνίδα δε των νέων τεχνολογιών κατατάσσεται το twitter, η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που δίνει στους χρήστες της τη δυνατότητα αποστολής και ανάγνωσης μηνυμάτων. Η ιστοσελίδα χρησιμοποιείται από πολλούς εκ των αντιδρώντων για να οργανώνονται μέσω μηνυμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που μια από τις πρώτες αντιδράσεις των καθεστώτων είναι το ηλεκτρονικό black-out. Η προσπάθεια να νεκρώσει κάθε μορφής επικοινωνία από κινητά τηλέφωνα και διαδίκτυο. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται ο έλεγχος της εξερχόμενη πληροφορίας για τις ταραχές αλλά και η παρεμπόδιση της εσωτερικής οργάνωσης των αντιφρονούντων. Αναμφίβολα βέβαια το ξέσπασμα αυτής της κρίσης χρεώνεται και εν μέρει στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία επέτρεψαν στις νεολαίες των χωρών αυτών να πολιτικοποιηθούν ναι να συνασπιστούν μακριά και πέραν των επιτρεπομένων, από τα καθεστώτα τους, ορίων.

1 σχόλιο:

Ανήρ Πάφιος είπε...

Και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ διαπιστώνει ότι τα αμερικανικά ΜΜΕ χάνουν το παιχνίδι της παγκόσμιας επιρροής από τα αραβικά - ρωσικά αγγλόφωνα ΜΜΕ. Αν ήμουν εφημερίδα θα έγραφα τίτλο "Η ΥΠΕΗ των ΗΠΑ επιβεβαιώνει την προ εβδομάδος διαπίστωση του blog" :P

Έχει ενδιαφέρον αν θέλετε να δείτε την άποψη της στο site του ABC. ΚΑι έχει ενδιαφέρον και ο τρόπος παρέμβασής της στο θέμα.

Related Posts with Thumbnails