Πέμπτη, Μαρτίου 10, 2011

Αναξιοπρέπεια

Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να δεί με χιούμορ την κυβερνητική οπερέτα της Κύπρου. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι αστεία, αλλά γελοία. Στο Δημοκρατικό Κόμμα κάποιοι θέλουν να μιλούν για ρυθμιστικό ρόλο. Ίσως πρέπει να τους υποδειχθεί ότι η δράση τους δε λέγεται ρυθμιστικός ρόλος, αλλιώς αποκαλείται στην "πιάτσα". Δεν δικαιούστε κύριε Κάρογιαν να κάνετε τέτοιες πολιτικές κωλοτούμπες και να αισθάνεστε πολιτική αξιοπρέπεια. Και δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούν οι οπαδοί και τα στελέχη του κόμματος να συστρατεύονται με αυτού του τύπου τους συμφεροντολογικούς ελιγμούς. Γιατί ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός του "ρυθμιστικού ρόλου" του ΔΗΚΟ είναι η αναξιοπρέπεια. Πιστεύω πως όλοι -"συναγωνιστές" και μή του κόμματος- μπορούν να αντιληφθούν ότι ο λόγος παρουσίας του κόμματος στην κυβερνητική συμμαχία δεν είναι άλλος παρά η πάση θυσία προσκόλληση στην εξουσία. Συγκεκριμένα δε, η παρασιτική προσκόλληση στην εξουσία.

Το να έχει το κυβερνών ΑΚΕΛ τις θέσεις που έχει, είτε συμφωνεί καποιος με αυτές είτε όχι, δεν είναι προς κατηγορία. Δεν έχει αποκρύψει τις θέσεις του και με αξιοπρέπεια έχει κατεβεί με αυτές τις θέσεις σε εκλογές και έχει υπερψηφιστεί.

Το να διαφωνεί κάποιος με αυτές τις θέσεις είναι επίσης θεμιτό και συστατικό στοιχείο των δημοκρατικών κοινωνιών. Το να διαφωνείς όμως με τις θέσεις του ΑΚΕΛ σε θέματα διακυβέρνησης και να είσαι μέλος του κυβερνητικού σχήματος το οποίο τις εφαρμόζει είναι παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο. Στη δική μας περίπτωση συγκυβέρνησης το μόνο σημείο συμφωνίας των δυο κομμάτων που μοιράζονται την εξουσία είναι ότι αυτή την περίοδο κυβερνούν. Στα οικονομικά το ΔΗΚΟ είναι αντιπολίτευση. Στο θέμα της μετανάστευσης το ΔΗΚΟ είναι αντιπολίτευση. Στο κυπριακό το ΔΗΚΟ είναι αντιπολίτευση, μάλιστα δηλώνει ότι διαφωνεί σε θέματα αρχής. Ο "συνεταιρισμός για την ειρήνη" ήταν άλλο ένα πρόσφατο θέμα στο οποίο το ΔΗΚΟ συντάχθηκε με την αντιπολίτευση, και πάλι δηλώνοντας ότι πρόκειται για διαφωνίες επί θεμάτων αρχής. Εδώ αξίζει να δούμε τί στο καλό είναι τα θέματα αρχής. Είναι θέματα στα οποία θεωρητικά δεν μπορείς να κάνεις υποχωρήσεις. Άρα, τελικά, η παραμονή του κόμματος σε ένα κυβερνητικό σχήμα, με την πολιτική του οποίου (λέει ότι) διαφωνεί σε θέματα αρχών τί υποδεικνύει; Ενδεχομένως ότι δεν έχει ούτε αρχές ούτε αξίες; Ή το ότι το "άρχειν" είναι σημαντικότερο των "αρχών" για το κόμμα.

Και το επικοινωνιακό σενάριο (που όλοι αναμένουν) της απεμπλοκής του ΔΗΚΟ από το κυβερνητικό στρατόπεδο ένα εξάμηνο πριν τις επόμενες εκλογές περαιτέρω τονίζει το ποσοστό αυτής της "αξιοπρέπειας" που λείπει από το πολιτικό - αξιακό σύστημα του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails