Τετάρτη, Μαρτίου 30, 2011

Νεοδιαφωτισμός

- [...]απεχθάνομαι την βία σε όλες τις μορμές της. δεν είμαι φασίστας, κουμμουνιστής, ναζιστής, ρατσιστής, εθνικιστής, αναρχικός, σοσιαλιστής, ουτοπιστής κ.τ.λ. . το ΜΟΝΟ που υπάρχει στη ζωή μου ( μαζί με τη διδασκαλεία του Χριστιανισμού ) είναι το ΑΠΟΕΛ , η ιδεολογία του ΑΠΟΕΛΙΣΜΟΥ. αυτή αγάπησα και αυτήν θα υπηρετήσω με ανιδιοτέλεια μέχρι να πεθάνω[...]
- Σέβομαι την άποψή σου και τις αρχές σου φίλε μου, αλλά[...]

Το κομμάτι παραπάνω είναι απόσπασμα από γραπτή συζήτηση αναγνωστών εφημερίδας στο (το άσχετο με το ποδόσφαιρο) θέμα της λαθρομετανάστευσης, του ΕΛΑΜ και των κυβερνητικών πολιτικών στο θέμα. Και ειλικρινά, θέλω να ρωτήσω γιατί δεν με βοηθά περισσότερο η δική μου αντίληψη να μπώ στο θέμα.
1. Ποιά είναι η ιδεολογία του ΑΠΟΕΛΙΣΜΟΥ και
2. Γιατί την σέβεται ο φίλος του φίλου στη συζήτηση, αφού είμαι βέβαιος ότι δεν την κατανοεί;

Παράλληλα ποιά είναι η μεγάλη ιδέα που κρύβεται πίσω από την ΑΕΛ, τον Απόλλωνα, την Ομόνοια; Γιατί ένα πρώην ποδοσφαιρικό σωματείο, νυν εταιρία με τερατώδεις ετήσιους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων "ιδεολογικοποιείται", ακολουθείται σαν ρεύμα "ιδεολογικό" και λατρεύεται ως "θρησκεία"; Αν υπάρχει τόση ανάγκη από τον κόσμο να ορίσει φιλοσοφικά τη ζωή και να αναζητήσει ιδεολογίες γιατί προσπαθεί να το κάνει μέσα από εταιρίες ποδοσφαίρου; Υπάρχει κόσμος που ασπάζεται την ιδεολογία του ΣΤΑΡΜΠΑΞΙΣΜΟΥ, του ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΝΤΙΣΜΟΥ του ΚΕΛΛΟΓΚΞΙΣΜΟΥ; Ή μήπως του ΑΝΤΡΕΑΧΑΡΑΛΑΜΠΙΣΜΟΥ και του ΗΛΕΚΤΡΟΛΑΪΝΙΣΜΟΥ;

φώτο: η στιγμή της δημιουργίας. Η φύση εξαγνίζει τον ΜακΝτοναλντισμό.

5 σχόλια:

The original deuce είπε...

Φίλε Γκρέξτερ,

Κάποιες οργανώσεις/σωματεία/κόμματα(συμπεριλαμβανομένης της εκκλήσίας), ακόμα και κάποια έθνη, ιδρύθηκαν με σκοπό να εκφράσουν και να υπηρετήσουν κάποιες ιδέες.
Πλέον αν η εκκλησία έχει πολλά λεφτά, ή του ΔΗΚΟ χάνει η παττίχα του, Ή ο ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια αγοράζουν ακριβούς παίχτες, ή ο ελληνισμός έχασε την αίγλη του, δεν σημαίνει ότι κάποια άτομα έχουν σταματήσει να πιστεύουν στην ιδεολογία που ιστορικά πρεσβεύουν τα "σύμβολα" αυτά. Καλώς ή κακώς, δεν με ενδιαφέρει.
Ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια, ο Απόλλων, η Ανόρθωση, η Νέα Σαλαμίνα, και άλλα πολλά σωματεία, είναι συνδεδεμένα με κάποιες ιδεολογίες.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ιδρύθηκαν από κάποια άτομα που είχαν κάποιες κοινές ιδέες και ήθελαν να τις εκφράσουν. Το γεγονός ότι δεν ονομάζονται κόμματα αλλά σωματεία, δεν πρέπει να τα εμποδίζει από το να εκφράζουν τις ιδέες τους. Ή αν προτιμάς, δεν πρέπει να τα εμποδίζει από το να έχουν τις ιδέες τους (Το να πρεσβεύεις μια ιδέα, είναι μεγάλη ιστορία).
Επίσης το γεγονός ότι το 90% των ατόμων που τα ακολουθούν δεν έχει ιδέα από την ιδεολογία που εκφράζει κάθε σωματείο, δε νομιζω να έχει ιδιαίτερη σημασία. Πάλι κάποιοι ελάχιστοι μπορούν να πιστεύουν ακόμα σε κάποιες ιδεολογίες που αρχικά είχαν εκφραστεί από το σωματείο ή την οργάνωση.
Μήπως όσοι ακολουθούν την εκκλησία, πιστέυουν ή γνωρίζουν τον λόγο του Θεού; Ή μήπως όσοι ακολουθούν τα κόμματα γνωρίζουν/εφαρμόζουν την ιδεολογία τους; Don't think so!
Τι πρεσβεύει ο ΑΠΟΕΛισμός; Για μένα τιποτα περισσότερο από μια αθλητική ομάδα. Για αλλους είναι συνηφασμένο με τον Ελληνισμό.

Το ποιντ μου είναι ότι αν κάτι, κάποτε εξέφραζε μια ιδέα, και το αν η ιδέα αυτή εξακολουθεί να πρεσβεύεται σήμερα, είναι δυστυχώς διαφορετικά θέματα. Νομίζω το λάθος με το συγκεκριμένο άρθρο σου είναι ότι μιλάς μόνο για σωματεία και δεν το γενικεύεις σε ακόμα πιο σοβαρές οργανώσεις που προανέφερα, που έτσι κι αλλιώς έχουν πολύ πιο έντονη παρουσία από τον αποελισμό και τον ομονοιατισμό ως "ιδεολογίες"

Ανήρ Πάφιος είπε...

Βασικά έχεις ένα δίκαιο στο θέμα της γενικότερης αποδόμησης ιδεών, αξιών κλπ που είναι θέμα ευρύτερο της εποχής μας. Απλά εγώ ήθελα να επικεντρωθώ στο θέμα των ομάδων ποδοσφαίρου και τις "θρησκείες" των οπαδών τους με αφορμή το απόσπασμα που παρέθεσα.

Ναι, συμφωνώ, ότι αρκετά από τα σωματειά έχουν "ιδεολογικές" ρίζες στις παλιές (παλιότατες) δεξιές και αριστερές λέσχες/καφενέδες, εθνικόφρονες, θρησκευτικές, και δεν ξέρω τί άλλο. Το θέμα είναι ότι πλέον (και παλαιότερα ενδεχομένως έτσι ήταν) καμία σχέση δεν έχουν με αυτές τις ενδεχόμενες ιδεολογίες τους και δεν είναι αυτές που οι οπαδοί των ομάδων λατρεύουν -όσοι από τους οπαδούς τους ψάχνουν να λατρεύουν ιδέες- αλλά λατρεύουν την ίδια την ομάδα σαν ιδέα.

The original deuce είπε...

"Το θέμα είναι ότι πλέον (και παλαιότερα ενδεχομένως έτσι ήταν) καμία σχέση δεν έχουν με αυτές τις ενδεχόμενες ιδεολογίες τους και δεν είναι αυτές που οι οπαδοί των ομάδων λατρεύουν -όσοι από τους οπαδούς τους ψάχνουν να λατρεύουν ιδέες- αλλά λατρεύουν την ίδια την ομάδα σαν ιδέα."
Ακριβώς έτσι. Όπως συμβαίνει και με κόμματα και με εκκλησιές κτλ. Με την μόνη διαφορά ότι στο ποδόσφαιρο λίγοι είναι που λένε ότι πιστεύω στην ιδέα του ΑΠΟΕΛ, της Ομόνοιας κτλ. Οι περισσότεροι απλά υποστηρίζουν την ποδοσφαιρική ομάδα, φανατικά ή μη.
Γι'αυτό και είπα ότι το λάθος στο ποστ σου είναι αυτό.

epanastatis είπε...

καταρχην που κολλα με το χριστο το αποελ το ελαμ και ο εθνικοσοσιαλισμος δηλαδη ναζισμος που ασπαζονται.που κολλουν οι δολοφονοι της εοκα β με τον χριστιανισμο?οσοη σχεση εχουν οι κοκκινοι με τον χριστο τοση εχουν και οι ναζιστες του ελαμ.

The original deuce είπε...

Opou kolla kai o Xristos me tin ekklisia ;)

Related Posts with Thumbnails