Τετάρτη, Μαΐου 04, 2011

Προεδρικές γκάφες

Θα θυμάστε φαντάζομαι, τουλάχιστον οι εν Κύπρω, τον σάλο που ξεσήκωσε προ μηνός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την δήλωση του για υπουργό πρό-προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του υπουργού αιτήθηκε (ως δικαιούτο) και πήρε ανεργιακό επίδομα. Το θέμα ο Πρόεδρος το έθεσε σε σωστή βάση, είναι ηθικό ζήτημα και όχι θέμα νομιμότητας, αλλά το έθεσε με τον πλέον λάθος τρόπο, υπό τύπον κουτσομπολιού της γειτονιάς. Ο ίδιος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά να κατονομάσει τον υπουργό, ενώ συνεργάτες του (στενοί) πρόθυμα είχαν σφυρίξει στους δημοσιογράφους μετά τη συνέντευξη ότι μιλούσε για τον Σωκράτη Χάσικο, υπουργό άμυνας της κυβέρνησης Κληρίδη. Μετά την οργισμένη αντίδραση και κατηγορηματική διάψευση του θιγόμενου, αλλά και των κομμάτων, αλλά και αποκαλύψεων του τύπου για επιδόματα και δράσεις δικών του υπουργών και του ιδίου, ο Πρόεδρος υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, κίνηση που παρ' όλο που παρουσιάστηκε ως μεγάλη αρετή του προέδρου στην ουσία είναι μόνο εναντίων του.

Μετά από κάμποσο καιρό, έπεσε στα χέρια μου ένα έντυπο της κυπριακής Καθημερινής, στο οποίο ο Ιανός δίνει το πλήρες ιστορικό της προεδρικής γκάφας.
Ο πληροφοριοδότης του Προεδρικού μετέφερε την πληροφορία ότι υπουργός Άμυνας προ- προηγούμενης κυβέρνησης έκαμε χρήση του προνομίου που είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι για εξάμηνο ανεργιακό επίδομα. Το τσίμπησε αξιωματούχος του Προεδρικού και σε ανύποπτο χρόνο το είπε στον Πρόεδρο, ο οποίος το θυμήθηκε την Τρίτη και το αμόλησε. Και όντως ένας ο πρώην υπουργός Άμυνας έκαμε χρήση του συγκεκριμένου προνομίου. Μόνο που ήταν ο Ανδρέας Αλωνεύτης, υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Γιώργου Βασιλείου και όχι υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Κληρίδη. Έτσι την έπαθαν και άλλοι δύο συνεργάτες του Προέδρου, που το βράδυ της Τετάρτης, όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους, έλεγαν ότι πρόκειται για τον Σωκράτη Χάσικo
Δεν το παίζω καλός χριστιανός, το παίζω καλός Πρόεδρος, Καθημερινή, 11.04.2011
Παρόλο που η αναδίπλωση και η απολογία του Προέδρου για το θέμα παρουσιάστηκε ως αρετή, εντούτοις στην ουσία το όλο περιστατικό μόνο "ενάρετο" δεν είναι. Χωρίς απόλυτη βεβαιότητα ο Δημήτρης μπορεί -με τις ανάλογες συνέπειες- να σπιλώνει όποιον θέλει, ο Πρόεδρος όμως οφείλει να επιδεικνύει μεγαλύτερη προσοχή και λιγότερη κατινιά. Και με ένα mea culpa δεν μπορεί να ξεγράψει τα πάντα. Από τη μια τη ψευδή κατηγορία προς τον υπουργό του Κληρίδη και από την άλλη το ότι δεν έπαυσε δικούς του νυν συνεργάτες που εμπίπτουν στην κατηγορία "πρώην αξιωματούχων" που πήραν ανήθικα -κατά τον Πρόεδρο- το επίδομα ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails