Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2011

Πύργος της Βαβέλ στο Μοναγρούλλι

Μια αμφιλεγόμενης αισθητικής και καταβολών, αλλά αναμφίβολα εντυπωσιακού μεγέθους, κατασκευή ετοιμάζονται να χτίσουν Ρώσοι επιχειρηματίες σε έκταση της Εκκλησίας της Κύπρου, στο Μοναγρούλλι. Ο λόγος για το μεγαλύτερο, σύμφωνα με τα σχέδια (τους), άγαλμα στον κόσμο, τον «Καλό Άγγελο του Κόσμου», ένα πελώριο μνημείο 135 μέτρων, που θα τοποθετηθεί στο επιστέγασμα ενός επίσης μεγάλου συνεδριακού κέντρου που θα χτιστεί στην περιοχή, «χαιρετίζοντας» όσους θα βλέπουν από τη θάλασσα την παραλία του Αγίου Γεωργίου. Ως εμπνευστής και δημιουργός του έργου εμφανίζεται η «Διεθνής Λέσχη Φιλανθρώπων της Ευρώπης» («International Club of Philanthropists of Europe»), ένα ρωσικό ίδρυμα που βρίσκεται από το 2009 και στην Κύπρο (μετά τη Ρωσία, τη Σλοβακία και το Κιργιστάν). Οι άνθρωποι της Λέσχης έχουν ήδη συμφωνήσει με την Εκκλησία της Κύπρου, προκειμένου να νοικιάσουν από αυτήν, σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, το οικόπεδο στο οποίο θα χτιστεί η όλη κατασκευή. Αρωγός τους στο έργο είναι και η κοινότητα Μοναγρουλλίου, η οποία αρχικά εκφράζει τον ενθουσιασμό της για την επένδυση στην περιοχή.
Ένας θεόρατος άγγελος στο Μοναγρούλλι, "Πολίτης" 10/06/2011

Αυτό που λέει ο λαός "όλα τά 'χε η Μαριωρή..." ο "καλός άγγελος του κόσμου" της έλειπε. Συγγνώμη, αλλά διαβάζοντας το άρθρο σε κάποια φάση τρόμαξα και γέλασα. Πάμε καλά; Καλά στο χωριό πρέπει να έχουν τρελαθεί από τη χαρά τους. Ακόμα η απορία στο Μοναγρούλλι είναι "πού στο καλό μας βρήκαν οι Ρώσοι και ήρθαν να επενδύσουν;" και μετά "τί ακριβώς θα κτίσουν"; Η δε αρχή του χωριού, δηλώνει ότι, προσβλέπει στις ορδές τουριστών που θα επισκεφθούν στο μέλλον το Μοναγρούλλι για να δουν από κοντά τον "άγγελο". Είμαι σίγουρος ότι και το καφενείο του χωρίου θα ανακαινιστεί για να μπορέσει να προσφέρει φιλοξενία του επιπέδου που απαιτούν οι επισκέπτες του "αγγέλου". Μεγαλοπιανόμαστε στην Κύπρο και καλά ίσως θα κάνουμε να θυμόμαστε πού και πού να πατούμε επί της γής γιατί αλλιώς οι προσγειώσεις μπορεί να είναι ανώμαλες (που λέει και ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είναι και αυτός -η Εκκλησία- που νοίκιασε το τεμάχιο επί του οποίου πρόκειται να ανεγερθεί ο "άγγελος").

"Είναι για να εκμεταλλευτούν την περιοχή μας εδώ, γιατί είμαστε ένα σταυροδρόμι ηπείρων, για σκοπούς συνεδρίων, για εκθεσιακό χώρο και για παγκόσμιας εμβέλειας εκδηλώσεις. Και θέλουν να κάνουν κάτι, το οποίο να μείνει για πάντα στους αιώνες και να θεωρείται ένα θαύμα"
Κοινοτάρχης Μοναγρουλλίου, δήλωση στον "Πολίτη" 10/06/2011

135 μέτρα μνημείο θα είναι ο φαραωνικός "άγγελος", στα πρότυπα, μάλλον, του Χριστού του Ρίο ντε Τζανέιρο, καπάκι σε ένα συνεδριακό κέντρο, ένα θέατρο μια εκκλησία (μοντέρνα). Το συνολικό κατασκεύασμα θα είναι ψηλότερο και από το άγαλμα της ελευθερίας στη Ν. Υόρκη και από τον Χριστό στο Ρίο. Θέλει να το κατασκευάασει η Διεθνής Λέσχη Φιλανθρώπων και Προστατών της Ευρώπης - International Club of Philanthropists and Patrons of Europe, που "αντιπροσωπεύει μία νέα, παγκόσμια ελίτ, επιτυχημένους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν φτάσει σε υψηλή πνευματική ανάπτυξη και έχουν μεγάλο παγκόσμιο κύρος και προοδευτική σκέψη για την τρίτη χιλιετία" (σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους). Η λέσχη δραστηριοποιείται στην Κύπρο, τη Σλοβακία, τη Ρωσία και το Κιργιστάν. Το όλο θέμα δεν ξέρω πώς να το δω. Όντως κάποιοι έχουν τόσα πολλά λεφτά και τόσο ατυχείς ιδέες; Και αυτή είναι και η υψηλής πνευματικής ανάπτυξης ελίτ;

Εν πάση περιπτώση, το όλο εγχείρημα βρίσκεται στα αρχικά ακόμα στάδια, των αδειοδοτήσεων, το δε άρθρο στον Πολίτη αναφέρει ότι έχει ήδη τοποθετηθεί ο θεμέλιος λίθος του εργου. Ελπίζουμε στα πολεοδομικά συμβούλια!


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να μην επαναλάβω τα ίδια:

Τα σχόλια μου σε σχετική ανάρτηση

Unknown είπε...

Δεν εκατάλαβα ποιό είναι το πρόβλημα ακόμη με αυτό το άγαλμα.

Ανώνυμος είπε...

@Chrys
Ένα άγλαμα μεγαλύτερο από το άγαλμα της ελευθερίας που θα στηθεί στο...Μοναγρούλι

από μια "λέσχη φιλανθρώπων" η οποία λέσχη βράβευσε το μέγα φιλάνθρωπο της Κύπρου, αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β'

τον ίδιο μέγα φιλάνθρωπο που μέχρι χτες θα έστελνε στην ανεργία 150 εργαζόμενους

επειδή του κοστίζουν

και τώρα ευλογεί το άγαλμα που θα κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ

τα οποία θα προέλθουν από "δωρεές" και από την πιστωτική κάρτα "φύλακας άγγελος"

εξακολουθείς να τα βρίσκεις λογικά όλα αυτά;

Ανήρ Πάφιος είπε...

ομολογώ ότι το κομμάτι του άρθρου με την χρηματοδότηση της επένδυσης ήταν από τα πιο σπαρταριστά και δεν το περιέλαβα...
"θα προέρχεται από δωρεές που η Λέσχη φιλοδοξεί να προσελκύσει τόσο μέσω του διαδικτύου, όσο και από μια εμπορική -«φιλανθρωπική»- κάρτα, εν είδει μάλλον πιστωτικής, η οποία παρουσιάζεται ως «Κάρτα-Φύλακας Άγγελος»"

Ανώνυμος είπε...

Υποθέτω ότι όλες οι πιστωτικές κάρτες "Φύλακας άγγελος" (αν έshεις το θεό σου δηλαδή!!!) θα έχουν κοινό pin το οποίο θα είναι το 8264, ούτως ώστε κάθε φορά που θα το πληκτρολογείς να σχηματίζεις το σχήμα του σταυρού. Ευλόγησον Δέσποτα...

chrys είπε...

@Invictus
Ναι τα βρίσκω λογικά.

Τι σχέση έχει ότι βράβευσαν τον αρχιεπίσκοπο;
Τι σχέση έχει απο που θα βρεθούν χρήματα για να χτιστεί το άγαλμα;
Ποίοι είμαστε εμείς για να αποφασίσουμε που να πετάσσουν τα λεφτά τους τούτοι πλούσιοι;
Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί όλοι είναι εναντίον αυτού του έργου.

Τέλος δεν είμαι ειδικός επι τουριστικών θεμάτων αλλά νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, εμένα μου αρέσει η ιδέα...

Γιατί δηλαδή ο πύργος του Αϊφελ ή η Sagrada Família πιο ωραία είναι?

Γ.Χ. είπε...

Έλεος είναι υπερβολικά κακόγουστο αυτό ειναι το θέμα και βέβαια θα συμφωνήσω πως όλα τα διαδιακαστικά δεν μου φαίνονται και πολύ λογικά.

Related Posts with Thumbnails