Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 05, 2011

Μικρός, τραγικός, επικίνδυνος

Ο πρόεδρος καταθέτει
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στη σημερινή του κατάθεση στον ερευνώντα επίτροπο για τα γεγονότα που οδήγησαν στην θανατηφόρα έκρηξη στο Μαρί έχει καταλήξει στην υπερασπιστική γραμμή "εγώ δεν ήξερα". Η άποψη του είναι πως "φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός εμού, επειδή εγώ δεν ήξερα". Η εικόνα του προέδρου της Δημοκρατίας μπροστά στο γεγονός που συγκλόνισε το νησί μαρτυρεί το πόσο λίγος είναι για να εκτελεί τα καθήκοντα που ο λαός του ανέθεσε και πόσο τραγική σύμπτωση ήταν για την Κύπρο η ανάληψη της ηγεσίας του κράτους από έναν άνθρωπο χωρίς αν μη τι άλλο την τόλμη και το θάρρος να αναγνωρίζει ότι (και αυτός) μπορεί να κάνει και λάθη.

Ο πρόεδρος στην προσπάθεια του να εξαιρέσει τον εαυτό του από οποιαδήποτε ευθύνη σε σχέση με την τραγωδία επιχειρεί να μεταθέσει το βάρος των ευθυνών αποκλειστικά και μόνον στους υφιστάμενους του υπουργούς και στους επιτελείς και τους τεχνοκράτες των υπουργείων και των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών. Δεν ήξερε, ανέφερε, που ήταν το φορτίο, δεν ήξερε, είπε, ότι αυτό ήταν επικίνδυνο. Από κεκτημένη μάλιστα ταχύτητα απάντησε και ότι δεν ήξερε ούτε που ήταν ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της ΑΗΚ. Δεν ήξερε ότι ήταν σε άμεση γειτνίαση με τη ναυτική βάση (μοναδική ΝΒ) στο Μαρί. (Σημειώνω ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται και επί της διαδρομής Λευκωσία - Κελλάκι την οποία λογικώς ο πρόεδρος ακολουθεί κατά τις περιόδους ανάπαυσης του στο εξοχικό που διατηρεί)

Εγώ από την πλευρά μου δεν ξέρω αν ο πρόεδρος μπορεί κοιμάται ήσυχος τα βράδια, δεν ξέρω αν αυτή του η στάση σήμερα οφείλεται στο ότι ζει σε μια ψευδαίσθηση που έστησε γύρω του ένας μηχανισμός προπαγάνδας και κολάκων ή αν είναι η πραγματική του συναίσθηση ευθύνης, δεν ξέρω αν κοιτά τον εαυτό του στον καθρέφτη και αν τολμά να κοιτάξει τον κυπριακό λαό και τους συγγενείς των θυμάτων κατάματα, αλλά είμαι βέβαιος ως πολίτης αυτού του τόπου ότι άνθρωπος εμφανίζει εικόνα ατόμου μικρού και άνανδρου. Ατόμου εκτός πραγματικότητας.  Ως τέτοιος είναι (προφανώς και εκ των αποτελεσμάτων) και επικίνδυνος όταν ασκεί καθήκοντα αρχηγού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails