Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2011

Ο Όμηρος χάλασε την Αφροδίτη

Η είδηση: Άρχισαν χτες από την πλατφόρμα - γεωτρύπανο "Όμηρος" για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρίας Noble Energy, οι εργασίες για τις γεωτρήσεις στα πλάισια των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Οι έρευνες είναι εντός του "Οικοπέδου 12", που η Noble έχει ονομάσει "Αφροδίτη", και βρίσκονται στο νοτιότερο τμήμα της ΑΟΖ της Κύπρου που συνορεύει με τις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Οι έρευνες άρχισαν στη σκιά των απειλών που εκτόξευε κατ' εξακολούθηση η Τουρκία, που ισχυριζόταν ότι δεν δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία (εντάξει δεν μας αποκαλεί έτσι) να προβεί σε κάτι τέτοιο και ενδεχόμενη έναρξη εργασιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα αποτελούσε λόγο για αντίδραση "άνευ ορίων" από πλευράς της.

Θεώρησα ότι για το ιστορικό του πράγματος έπρεπε να περιλάβω και την είδηση στο ποστ. Λογικό είναι το θέμα να τυγχάνει εκτενέστατης κάλυψης -και με αρκετές υπερβολές και ανακρίβειες- από πλευράς των ΜΜΕ, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.  Και βέβαια οι εκτενείς αναφορές σε συνδυασμό με τις επιλεγμένες ονομασίες που αφορούν το γεγονός δίνει ευφάνταστους τίτλους με αστείες προεκτάσεις.

Αρχικά η επιλογή του ονόματος του οικοπέδου. Είναι πρώτα από όλα γυναικείο και κατά δεύτερον φέρει το όνομα της αρχαίας Θεάς του Έρωτα... Που ναι μεν σχετίζεται με την Κύπρο, αλλά ως συνέπεια της επιλογής υπάρχει ένας συνειρμός σε φράσεις τύπου "Ξεκίνησε το τρύπημα της Αφροδίτης", "Άρχισαν να δουλεύουν στην Αφροδίτη" κλπ. Και σαν να μην έφτανε αυτό η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται ονομάζεται Όμηρος. Ε, αυτό έρχεται και δένει. "Ο Όμηρος τρυπά την Αφροδίτη" έλεγε η Καθημερινή στην online εκδοσή της. Δε χρειάζεται κάτι περισσότερο, έχουμε ήδη μπει στο αχανές σύμπαν των τίτλων πορνοταινιών. Ήδη παρόμοιοι τίτλοι παίζουν στο twitter αλλά και στα ενημερωτικά portals. Μάλιστα ο τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης του Πολίτη σήμερα το πρωί (κάτω εικόνα) τα είχε πεί όλα. "Διείσδυση στην «Αφροδίτη»".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

pros stigmis enomiza oti mono emena mou erketoun o sinirmos kai agxothika! eftixos eshi tziallous

Related Posts with Thumbnails