Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2011

Θλιβερή κουστωδία

Η ουσία του πράγματος είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην υπό εξέταση περίπτωση, απέτυχε να μεριμνήσει ή έστω και να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα στρατιωτών και πυροσβεστών. Τονίζω, διευκρινίζω και καταλήγω ότι δεν αναφέρομαι απλώς σε θεσμική και εξ αξιώματος πολιτική ευθύνη, που πάντα υπάρχει. Στην προκειμένη περίπτωση, καταλογίζω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες για το τραγικό συμβάν και τις συνέπειες του.
Πόρισμα Ερευνας για την τραγωδία στο Μαρί

Πιο πάνω είναι η τελευταία παράγραφος του πολυαναμενόμενου πορίσματος Πολυβίου για την έκρηξη στο Μαρί. Στο πόρισμα ο ερευνών επίτροπος Π. Πολυβίου μίλησε με αιχμηρή γλώσσα, χρησιμοποίησε ξεκάθαρους όρους και κατέστησε σαφές στον καθένα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει "αδιαμφισβήτητες και αυταπόδεικτες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες" για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους και βύθισε την Κύπρο σε ενεργειακό τέλμα.

Και ενώ το τελευταίο διάστημα όλη η διαχείριση του ζητήματος από ΑΚΕΛ (και Προεδρικό) ήταν "θα αναμένουμε το πόρισμα και αν καταδειχθούν ευθύνες τότε ο Πρόεδρος πρώτος θα τις αναλάβει", από σήμερα το μεσημέρι όλα ανατράπηκαν. Ενώ, ο ίδιος ο Πρόεδρος στο διάγγελμά του με καθυστέρηση 3 ημερών και με περίλυπο ύφος δήλωνε ενώπιον του κυπριακού λαού ότι το πόρισμα θα είναι ο καταλύτης των ενεργειών του και πως θα αναλάβει τις όποιες ευθύνες θα του αποδίδει το πόρισμα από σήμερα το μεσημέρι, και κυρίως σήμερα το απόγευμα κατά την ομιλία του προέδρου σε κομματικό ακροατήριο, ο ίδιος ο Πρόεδρος ανακοίνωσε στον κυπριακό λαό, με τεράστιο θράσος, αναιδή προκλητικότητα και υπό τις επευφημίες του ελεγχόμενου πλήθους, ότι δεν δέχεται το πόρισμα -στο οποίο αυτός είχε προσδώσει διαστάσεις Θείας Δίκης το τελευταίο διάστημα- γιατί, όπως ισχυρίστηκε, το πόρισμα δεν περιορίστηκε στους όρους εντολής της επιτροπής και κατέκρινε τις πολιτικές επιλογές του προέδρου. Η επιτροπή δηλαδή, που ο Πρόεδρος διόρισε, απέτυχε να δημοσιεύσει ένα πόρισμα με το οποίο να μπορεί να συμφωνεί ο -ελεγχόμενος από την επιτροπή- Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρακολουθούμε από το μεσημέρι μια θλιβερή κουστωδία, από το προεδρικό και το ΑΚΕΛ, στα μέσα ενημέρωσης να προσπαθεί να αποδομήσει την εγκυρότητα τόσο του πορίσματος όσο και του ερευνώντος. Επιμένω να αναφέρω συνεχώς ότι μιλούμε για το πόρισμα στο οποίο οι ίδιοι είχαν επενδύσει όλες τις ελπίδες της "κάθαρσης", όταν κραύγαζαν μάλιστα (και ήταν ορθή ως διαπίστωση) πως μόνο αυτός ο Πρόεδρος είχε το ηθικό επίπεδο να διατάξει έρευνα για τυχόν ευθύνες ακόμα και του ιδίου. Πλέον, αυτός, είναι ο και πρώτος πρόεδρος που έχει την αναίδεια να απορρίπτει το πόρισμα κάποιας έρευνας που διέταξε για να τον ελέγξει, γιατί η έρευνα τον βρίσκει ένοχο, δηλώνοντας κατά λέξη πως "δεν δέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι υπέχει προσωπικές ευθύνες για την τραγωδία".

Κι όμως, ο Πρόεδρος με τη σημερινή του εμφάνιση επιβεβαιώνει ακριβώς το πόρισμα: "Οι ενέργειες, πράξεις και αποφάσεις του Προέδρου ουδόλως ανταποκρίνονται στο ελάχιστο επίπεδο της αναμενόμενης από αυτόν επιμέλειας." Είναι φράση από τα συμπεράσματα του πορίσματος, η οποία, όμως, χαρακτηρίζει πλήρως και τη συμπεριφορά του Δημήτρη Χριστόφια μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος. Το ότι μετά από μια τόσο αιχμηρή και ξεκάθαρη κατακραυγή μέσα από το πόρισμα ο Πρόεδρος ακόμα όχι μόνο δεν ζήτησε το "συγγνώμη" που χρωστούσε, αλλά με περίσσια θράσους προσπάθησε να μας παρουσιάσει και τον Πόλυ Πολυβίου -που ο ίδιος διόρισε- σαν κάποιο που τον υποσκάπτει, καταδεικνύει αναμφίβολα ότι ο άνθρωπος Δημήτρης Χριστόφιας, ουδόλως ανταποκρίνεται στο ελάχιστο επίπεδο της αναμενόμενης από κάποιον Πρόεδρο Δημοκρατίας επιμέλειας.

το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, την 14η Ιουλίου - 3 μέρες μετά το συμβάν στο Μαρί, όταν ανακοίνωσε και την έναρξη της έρευνας Πολυβίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι Σταυράκης τι Πόλυς;

Related Posts with Thumbnails