Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2011

"Η γενιά του Πολυτεχνείου"


17 Νοεμβρίου σήμερα, 38η επέτειος από τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο. Όπως κάθε χρόνο στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και η "καθιερωμένη πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία". Όπως κάθε χρόνο ακούσαμε και πάλι για "τη γενιά του Πολυτεχνείου" -κυρίως από ηλικιακούς εκπροσώπους της- τα λόγια θαυμασμού, να συνοδεύονται από αντίσταση, πάλη, λαϊκή εξέγερση που έριξε τη δικτατορία, και με απαραίτητη προέκταση σε συμβουλές για το σήμερα.

Και απορεί κανείς. Ποιά είναι και τί έκανε τελικά η "γενιά του Πολυτεχνείου"; Πόση σχέση με την πραγματικότητα έχει όλο αυτό το φωτοστέφανο με το οποίο περιεβλήθη η επέτειος; Το γεγονός κάθε αυτό είναι όντως μια σελίδα εξέγερσης, φοιτητών, νεολαίας ενάντια στο καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών. (Μια από όχι και τόσες πολλές εξεγέρσεις μέσα στην επταετία της χούντας.) Μια εξέγερση που κορυφώθηκε με αρκετή γενναιότητα και καταστάληκε με βίαιο τρόπο από το καθεστώς. Εκ των γεγονότων τα συμβάντα στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του '73 αυτό που πέτυχαν ήταν την αλλαγή του δικτάτορα. Όχι τη πτώση της χούντας. Την αλλαγή του προσώπου που ήταν επικεφαλής. Για να πέσει η χούντα και να επανέλεθει στην Ελλάδα η Δημοκρατία χρειάστηκε μια αρκετά μεγαλύτερη θυσία. Η χούντα, όσο και αν επιμένουν ορισμένοι να μην το θυμούνται, έπεσε όταν "έπεσε" η Κύπρος τον Ιούλιο του 1974. Εννέα μήνες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Άρα τελικά τί ήταν αυτό που πέτυχε αυτή η περιβόητη "γενιά του Πολυτεχείου" που βλέπουμε στις τηλεοράσεις σήμερα; Κατ' αρχήν πέτυχε να γίνει γενιά. Γιατί στο Πολυτεχνείο ήταν μια αρκετά μικρότερη μερίδα κόσμου. Και κατά δεύτερον αυτή η "γενιά" κατάφερε να μυθοποιήσει αρκετά ένα γεγονός και στην συνέχεια να δρέψει τους καρπούς του κατορθώματός της με τον ισχυρισμό και μόνο της συσχέτισης με τον μύθο. Βουλευτικές έδρες, διευθυντικές θέσεις, κομματικές ιεραρχίες, δημόσια αξιώματα. Πόσοι άραγε από αυτή τη "γενιά" έκαναν οτιδήποτε για να ανατραπεί η χούντα μέσα στα επτά χρόνια που ήταν στην εξουσία; Μάλλον ελάχιστοι. Αλλά ξελασπώνουν για αυτούς οι μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες που ήταν όντως μέσα στο ίδρυμα και γύρω υποστηρίζοντάς τους εντός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails