Δευτέρα, Νοεμβρίου 21, 2011

Αρχιεπισκοπική κοροϊδία

Το ποσοστό των ψήψων που έλαβε ο κάθε υποψήφιος για τον Μητροπολιτικό Θρόνο της Κερύνειας δεν έχει καμία σημασία για την Ιερά Σύνοδο, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β'.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία σχέση αν ένας έλαβε περισσότερες ψήφους από τον άλλο, επισημαίνοντας ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, ακόμη και στις εκκλησιαστικές, «ανακατεύονται τα κόμματα, συμπαρίσταται ο πλούτος», με αποτέλεσμα, όπως είπε, πολλές φορές να συγκεντρώνονται ψήφοι σε κάποιον που δεν τις αξίζει.

Γι’ αυτό το λόγο, σημείωσε, η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει εκείνον που κατά τη γνώμη της είναι καλύτερος για το θρόνο, ανεξάρτητα από τη σειρά με την οποία κατετάγησαν στην ψηφοφορία οι τρεις. [...]
Ο κάθε οργανισμός έχει πάντα τις δικές του διαδικασίες για την πλήρωση κενών θέσεων, μια εταιρία για παράδειγμα καλεί ενδιαφερόμενους από την "αγορά" να στείλουν βιογραφικά και κατόπιν αξιολογεί τους υποψήφιους για να βρει τον καταλληλότερο. Σε πολιτειακές θέσεις συνήθως γίνονται εκλογές και ο λαός ψηφίζει μέσα από κάποιους υποψήφιους για τη θέση, αυτόν που κρίνει ως αξιότερο, ή αυτόν που του υποσχέθηκε ότι άμα εκλεγεί θα του διορίσει τον γιό. Στον οργανισμό της εκκλησίας της Κύπρου η διαδικασία είναι ξεχωριστή, δημοκρατική και διαφορετική.

Η Εκκλησία επιθυμεί (λέει) οι αρχιερείς να έχουν λαϊκή αποδοχή, για αυτό το λόγο θέλει να εμπλέκει και τους πιστούς στη διαδικασία εκλογής μέσω λαϊκής ψηφοφορίας. Για αυτό το λόγο, δεν επιλέγει η Ιερά Σύνοδος κάποιον και απλά τον κάνει Μητροπολίτη, αλλά κατεβαίνουν τρεις υποψήφιοι και καλείται, ακολούθως, το "ποίμνιο" να προσέλθει και να ψηφίσει ποιόν επιθυμεί. Στη συνέχεια οι τρεις υποψήφιοι μπαίνουν σε ένα νέο γύρο εκλογής κατά τον οποίο η Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει ποιόν θέλει για Μητροπολίτη. Αυτός θα είναι και ο νέος Μητροπολίτης. Σε αυτό γύρο, με βάση τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου, οι Συνοδικοί απλά χέστηκαν για το πόσοι από αυτούς που έτρεξαν να ψηφίσουν επέλεξαν καθένα από τους υποψήφιους. Συγγνώμη αλλά πόσο ποίμνιο πρέπει να θεωρούν ότι είναι ο κόσμος, και πόσο ποίμνιο είναι τελικά ο κόσμος που κάθεται και τους λαμβάνει υπ όψη και ασχολείται με τα καπρίτσια τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails