Σάββατο, Δεκεμβρίου 31, 2011

10 χρόνια μετά

Η στιγμή.
Ήταν Πρωτοχρονιά του 2002, μόλις είχε γυρίσει ο χρόνος όταν οι Έλληνες γίνονταν μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής για τη χώρα. Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο Κώστας Σημίτης, πραγματοποιούσε από ΑΤΜ την πρώτη ανάληψη που γινόταν στην Ελλάδα σε ευρώ. Ήταν η στιγμή που η δραχμή περνούσε πια στην ιστορία.

Από ρεπορτάζ του Βρετανικού BBC, θυμόμαστε ότι η εισδοχή της χώρας στο Ευρώ συνοδεύτηκε με ελαφρές δυσκολίες, και για το κλείδωμα της ισοτιμίας με τη δραχμή αλλά και με ένα πακέτο μέτρων λιτότητας ώστε να επιτευχθούν τα κριτήρια σύγκλισης.

Ο τότε υπουργός οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, περιέγραφε την είσοδο της χώρας στο Ευρώ ως μια ιστορική μέρα που θα ενέτασσε την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης. Ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Wim Duisenberg προειδοποιούσε ότι η χώρα θα χρειαζόταν να καταβάλει σκληρές προσπάθειες για βελτίωση των οικονομικών παραγόντων και κυρίως για να ελέγξει τον διογκούμενο της πληθωρισμό.

Δέκα χρόνια μετά το μόνο που μένει είναι το Ευρώ και η λιτότητα. Η χώρα επ' ουδενί δεν κατόρθωσε να ελέγξει τα οικονομικά της προβαίνοντας σε σχεδόν τακτικές μνημειώδεις σπατάλες πόρων χωρίς προφανή αποτελέσματα και δίνοντας ατελείωτα παραδείγματα διασπάθισης εγχώριων και κοινοτικών χρημάτων κάτω από τραπέζια και χωρίς από αυτά να επωφελείται αναπτυξιακά η οικονομία. Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η ακόλουθη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έφεραν την Ελλάδα, όπως σωστά είχε προβλέψει ο Γιάννος Παπαντωνίου πριν 10 χρόνια, στην καρδιά της Ευρώπης. Στην καρδιά του προβλήματος χρέους της Ευρώπης. Το οικοδόμημα του Ευρώ, με τα πολλαπλά του προβληματα και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τη διστακτικότητα των Ευρωπαίων να σκεφτούν ευρωπαϊκά μπροστά στα εγχώρια πολιτικά κόστη σε συνδυασμό με τα ατέλειωτα ζητήματα στην εσωτερική λειτουργία της Ελληνικής οικονομίας κάνουν τη δεκαετή επέτειο από την είσοδο του Ευρώ στη ζωή των Ελλήνων και των Ευρωπαίων μια όχι και τόσο λαμπρή επέτειο.

Και επειδή λένε ότι πολλές φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, δείτε πιο κάτω το υπόλοιπο της πιο πάνω φωτογραφίας. Δίπλα στον Κώστα Σημίτη φαίνεται το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας από όπου έγινε η ανάληψη των μετρητών και ένας ακόμα κύριος.

Ο Λουκας Παπαδήμος. Τότε χειροκροτών τον πρωθυπουργό ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σήμερα προσπαθεί να πιλοτάρει τη χώρα στην τελευταία προσπάθεια αυτή να αποφύγει την συντριβή, έχοντας όμως παράλληλα αρκετά αχρείαστα βαρίδια του παλαιοκομματικού βαθέος κράτους της Ελλάδας που δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στην απέλπιδα του προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails