Σάββατο, Μαΐου 19, 2007

Ετοιμάζεται το σκηνικό

Άρχισε να μυρίζει προεδρικες στην Κύπρο καθότι το τέλος της, πρώτης - όπως, μάλλον, όλα δείχνουν - θητείας Τάσσου φθάνει σε 9 περίπου μήνες. Μέχρι τώρα υπάρχουν στο τραπέζι ουσιαστικά οι υποψηφιότητες του νυν προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του εκ δεξιών ανεξάρτητου υποψηφίου Ιωάννη Κασουλίδη (νυν ευρωβουλευτή). Βεβαίως, αν δεν κάνω λάθος, καμμία εκ των δύο δεν έχει τεθεί οριστικά και αμετέκλητα. Οπότε ας ανοίξουμε και μια συζήτηση στο blog για το θέμα αυτό στην οποία βέβαια θα επανέλθουμε και με καινούρια θέματα εν καιρώ.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η τριμερής παρά τα χίλια μύρια κύματα του παρασκηνίου φαίνεται να καταφέρνει να ξανασυσταθεί, αν και υπάρχει τουλάχιστον για την ώρα η διαζευτική τάση του κύριου μετόχου της, του ΑΚΕΛ. Η βάση του κόμματος καλείται να χρήσει ως υποψήφιο πρόεδρο κάποιον εκ των Τάσσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται ότι θα γίνει. Πάντως σε εμένα φαντάζει αδύνατο να υπάρξει δεύτερη επιλογή προερχόμενη από την τριμερή και τελικά πιστεύω θα οδηγηθούμε στην εκ νέου υποστήριξη Παπαδόπουλου.

Από την άλλη η υποψηφιότητα Κασουλίδη θα συγκεντρώσει μάλλον τους αντιπολιτευτικούς πόλους, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθούμε σε μια επανάληψη του σκηνικού του 2003, αφού οι συσχετισμοί δυνάμεων φαίνεται πως μένουν σταθεροί.

6 σχόλια:

Ανήρ Πάφιος είπε...

Μάλλον λάθος χρώματα κατάλαβες... Γιατί το υπονοούμενο στο "όπως, μάλλον, όλα δείχνουν" αφορούσε την πρώτη θητεία, "προβλέποντας" την δεύτερη σαν φυσικό επακόλουθο της ανάλυσης των εως τώρα στοιχείων. Ήθελα να βάλω λινκ και για τον Τάσσο αλλά δεν έβρισκα κάτι. Οπότε για να μην είναι μονομερές κατέληξα γι' αυτόν στο λινκ της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Επικοινωνείν είπε...

Και εμένα μού πήρε λίγη ώρα μέχρι να συμπεράνω ότι το "όπως, μάλλον, όλα δείχνουν" υποννοούσε την βέβαιη επανεκλογή του Προέδρου.

Το ΑΚΕΛ σήμερα ανακοίνωσε ότι θα γίνει μυστική ψηφοφορία μεταξύ των 15000 μελών του. Πιθανόν να έχουμε εκπλήξεις -ιδιαίτερα από τη μεριά του ΔΗΣΥ- αλλά μάλλον θα πάμε με Παπαδόπουλο - Κασουλίδη και τους λοιπούς μικρούς.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι έως τότε πολλά απρόοπτα ενδέχεται να συμβούν που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις: οι Τουρκικές εκλογές και η σύνδεσή τους με τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, η άρση ή μη του αδιεξόδου για την πρόταση για το λεγόμενο "απευθείας" εμπόριο, κλπ. Η χθεσινή ανακοίνωση της καθόδου του Νίκολας Μπέρνς και τα νέα μέτρα προς τους Τουρκοκυπρίους που θα ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι κάτι κινείται σιγά-σιγά.

Όπως πάντα, θα τολμήσω μία πρόβλεψη: ο Τάσσος θα ακουμπήσει το 60% από τον πρώτο γύρο.

DrThief είπε...

Τώρα που θα ανακοινώσει ο Σύντροφος την υποψηφιότητα του να δεις τι 60% θα πάρει ο Παπαδόπουλος! Μην είστε τόσο σίγουροι για την συνέχιση της τριμερούς.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Σαν σενάριο Κασουλίδης - Χριστόφιας στον δεύτερο γύρο! Και εδώ τί κάνει το σκληροπυρηνικό "οχι, χωρίς συζήτηση"; :D :D :D Γιατί με αυτό το δεδομένο θα πάει μάλλον η προεκλογική, από το λίγο που είδα στα νέα του ΡΙΚ. ΝΑΙ ή ΟΧΙ (λες και είμαστε ακόμα στο 2003)

Επικοινωνείν είπε...

Και να βάλει υποψηφιότητα ο Σύντροφος (κάτι που δεν πιστεύω ότι τελικά θα γίνει, γιατί τί θα λέει κατά του Παπαδόπουλου;;) οι δημοσκοπήσεις (Φιλελεύθερος, 01/05/2007) λένε: Τάσσος 38%, Κασουλίδης 31%, Χριστόφιας 21%. Κασουλίδης - Χριστόφιας με τίποτα δεν πάνε δεύτερο γύρο. Πιό πιθανό βρίσκω, αν κατεβεί ο Σύντροφος, να τον στηρίξει μονομερώς ο Αναστασιάδης και ο Κασουλίδης να έχει την τύχη του άλλου... Γιαννάκη!!

Επικοινωνείν είπε...

Δλδ ο Τάσσος κρατά το 30% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Ένα σημαντικό δεδομένο.

Related Posts with Thumbnails