Κυριακή, Οκτωβρίου 14, 2007

"Η μετακόμιση των αιώνων"

Για πρώτη φορά από την δημιουργία τους τα γλυπτά του Παρθενώνα, αποχωρίζονται τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως, καθώς μεταφέρονται αυτές τις μέρες στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτή είναι η είδηση της σημερινής μέρας στην Ελλάδα. Και δικαίως. Βεβαίως δυστυχώς, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα αριστουργήματα του Παρθενώνα απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη.

Η πρώτη φορά ήταν όταν ο λόρδος Έλγιν και η πολιτισμένη φάρα του αποφάσισαν έκλεψαν και μεταπώλησαν τα ελληνικά μνημεία στο βρετανικό Μουσείο. Εκείνη ήταν η πρώτη φορά που η Ακρόπολη και η Αθήνα αποχωρίστηκαν ένα κομμάτι της ιστορίας και του μεγαλείου τους.

Στο νέο μουσείο από ότι άκουσα στις θέσεις των γλυπτών που βρίσκονται στο Λονδίνο θα υπάρχουν αντίγραφα, τα οποία μάλιστα θα έχουν ένα χαρακτηριστικό σκουρόχρωμο υλικό. Φαντάζομαι ότι έχει ληφθεί και κάποια πρόνοια ώστε οι επισκέπτες να ενημερώνονται για το γιατί και πού είναι τα γλυπτά. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να υπάρχει σαφής ένδειξη στους αντίστοιχους χώρους ότι τα γλυπτά εκτίθενται κακομεταχειρισμένα και κλεμμένα στο Λονδίνο. Σε μια αίθουσα την οποία το Βρετανικό Μουσείο πριν κάποια χρόνια διέθετε για πραγματοποίηση πλούσιων δεξιώσεων. Αυτό νομίζω πρέπει να μένει σε κάθε επισκέπτη του νέου μουσείου.

Φωτο: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails