Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2007

Οι ευκαιρίες να δράσουμε τελειώνουν

Άκουγα την περασμένη εβδομάδα στις ειδήσεις ένα θέμα που πραγματικά μου προκάλεσε έκπληξη. Οι πάγοι, στην Γροιλανδία τον τελευταίο χρόνο έχασαν το 20% του όγκου τους. Οι Γροιλανδοί πάτησαν σε γη απάτητη εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια. Το ρεπορτάζ συνοδευόταν και από δορυφορικές λήψεις του τελευταίου διαστήματος οι οποίες αποτύπωναν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο τα γεγονότα.

Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε κάνει τόση πολλή πρόοδο τεχνολογικά ώστε απλά να είμαστε σε θέση να γινόμαστε οι καλύτεροι παρατηρητές και αναλυτές της καταστροφής που προκαλούμε.

Η τραγικότητά μας εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε ακόμα σε θέση να επιβάλουμε στις κοινωνίες μας κάτι που θα περιορίζει αν όχι θα αποτρέπει τα όσα λεπτομερώς παρακολουθούμε. Δεν στάθηκαν ικανοί οι τόσοι "ανεπτυγμένοι" και "πολιτισμένοι" ουτε καν τα αυτονόητα να κάνουν. Η ανάπτυξη και ο ψευδεπίγραφος πολιτισμός μας δεν μας επιτρέπει να βγούμε ακόμα από το τρυπάκι "σιγά, εγώ θα σώσω τον κόσμο;"

Σήμερα αρκετές χιλιάδες bloggers από όλο τον κόσμο συντονίζονται σε μια (ακόμα) προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Και η ευαισθητοποίηση δεν χρειάζεται να συνδιαστεί με ακτιβιστές και καταδρομικές επιχειρήσεις. Μπορεί να γίνει σε πρώτο βήμα μια οικολογική επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Αν ξεκινήσουμε από αυτό θα έχει μετά νόημα να απαιτήσουμε από τους υπόλοιπους. Αν όμως γράφω στο pc μου ένα πόστ για το περιβάλλον έχοντας μέσα στο σπίτι φωταψίες μάλλον κάπου το μήνυμα εξαχνώθηκε.

Καλή σας μέρα και εύχομαι σε ένα χρόνο από τώρα, να μπορούμε να είμαστε όλοι πιό αισιόδοξοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails