Τετάρτη, Μαρτίου 19, 2008

5 χρόνια επιτυχίες

Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που ο ιδιοφυέστατος πρόεδρος των ΗΠΑ με το ζόρι και εκβιάζοντας την λογική και την διεθνή κοινότητα εφάρμοσε στο Ιρακ "σοκ και δέος" με στόχο, όπως δήλωνε, την εξουδετέρωση της απειλής από τα χημικά όπλα του Ιράκ. Χημικά όπλα τα οποία ο ίδιος, ανεπαρκέστατος πλανητάρχης, απέδωσε σε λάθος πληροφόρηση από την CIA μερικά χρόνια αργότερα.

Ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί ακόμα, 5 χρόνια μετά, να αποκτήσει έλεγχο στις περιοχές του νοτίου και κεντρικού Ιράκ. 5 χρόνια μετά οι Αμερικανοί ζούν το δικό τους "Σοκ και Δέος" τρέμοντας στην ιδέα ενός νέου Βιετνάμ, και μάλλον αυτή η ανησυχία θα είναι και το διακύβευμα των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών.

Σε αριθμούς, η επιχείρηση στο Ιράκ οδήγησε σχεδόν 4000 αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς πίσω στις οικογένειές τους, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τις 60000. Στην άλλη πλευρά βέβαια είναι η μεγαλύτερη τραγωδία. Στον λαό του Ιράκ, που μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και υπομένει μετά την δυναστεία Χουσεϊν, μια νέα μαύρη περίοδο.

Το κόστος δε που επωμίζεται η καταρρέουσα αμερικανική οικονομία για την συντήρηση της επιχείρησης αγγίζει τα 12,5 δισεκ. δολάρια μηνιαίως. Ποσό που αποτελεί μεγάλη πληγή σύμφωνα με τους αναλυτές ακόμα και για οικονομία του μεγέθους των ΗΠΑ.

1 σχόλιο:

Ιωάννα είπε...

Εμένα, για κάποιο λόγο, (για τους Αμερικανούς) μου βγαίνει ένα τελείως αυθόρμητο "καλά να πάθουν!!"

Related Posts with Thumbnails