Σάββατο, Μαρτίου 01, 2008

Συνδικαλισμός και "Παρτη-καλισμός*"

Έννοιες φυσιολογικά άσχετες. Έννοιες που σήμερα μάλλον τείνουν να γίνονται συνώνυμες, ένα και το αυτό. O συνδικαλισμός σήμερα τείνει να γίνει η τέλεια παραλλαγή του παρτη-καλισμού. Γιατί το να κυνηγά κανείς τα συμφέροντά του απλά, στεγνά, μάλλον δεν θα του αποφέρει τόσα όσα το να τα κυνηγά και να δουλεύει για αυτά καλυπτόμενος από ένα μανδύα ιδεολογίας. Έχοντας και πίσω του άλλους, αφελώς ή μή, να υποστηρίζουν τις όποιες θέσεις του, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν και τις βαθύτερες σκέψεις του.

Φαινόμενα με τα οποία, δυστυχώς, γίνεται κανείς οικείος από τα πρώτα του ακαδημαϊκά βήματα. Αρχικά με τους συνδικαλιστάς. Σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς, είναι ανθρώπους που θαρρεί ότι ξημεροβραδιάζονται για να κάνουν την σχολή καλύτερη, και το αύριο πιο βέβαιο "για όλους". Ανθρώπους αφοσιωμένους, οι οποίοι σχεδιάζουν μόλις ξυπνήσουν την επόμενη φοιτητική επανάσταση. Και όμως προτού ο αλέκτωρ λαλήσει, τρις αυτοί, οι ίδιοι, καταπατώντας κάθε "ιδεολογία ΤΟΥΣ" θα κάνουν το πάν για το δικό τους συμφέρον, ακόμα και αν χρειαστεί να στρέψουν την σχολή προς τα πίσω και υποσκάπτοντας και το μέλλον των "συναδέλφων" τους, το οποίο τυπικά προσπαθούσαν να διασφαλίσουν. Και εκεί, κάπου προς το μέσο της ακαδημαϊκής σου σταδιοδρομίας βλέπεις τον συνδικαλιστή να πετά το προσωπείο του αγωνιστή και να γίνεται στιγνός παρτηκαλιστής. Αληθινός πολιτικάντης.

Αλήθεια, είναι πολύ μεγαλύτερη η δύναμη κάποιου όταν είναι εκλελεγμένος εκπρόσωπος της φοιτητικής μάζας. Αυτός μπορεί να έχει λόγο. Βλέπεις τον "συνάδελφο" να τάζει στους υπόλοιπους, να φωνάζει, να επαναστατεί, και αφού εκλεγεί να συναλλάσσεται. Να συναλλάσσεται με τους πιο πάνω, αδικώντας και πατώντας σε αυτούς που τον στήριξαν. Να συναλλάσσεται ενώ εξακολουθεί να δείχνει ότι επαναστατεί, για να συνεχίζουν οι άλλοι να κοιμούνται. Γιατί όλα τα παρόμοια καθεστώτα ζουν με τον φόβο ότι κάποια μέρα θα ξυπνήσουν οι σκλάβοι. Και τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Όσο όμως υπάρχουν, φροντίζουν η μάζα να κοιμάται. Μου δίνεις πτυχίο σε κάνω πρύτανη, τόσο απλά. Στο μεταξύ οι υπόλοιποι θα είναι σε πορεία για να διεκδικήσουν τα δίκια τους, με πρώτο στην κεφαλή της αυτόν που καπηλεύεται αυτά τα "δίκια".

Η δύναμη του συνδικαλισμού στην υπηρεσία του εγώ. Η δύναμη του συνδικαλισμού στην εξασφάλιση του βαθμού, του πτυχίου, του δικού του μέλλοντος, με την συναλλαγή, ή και την απειλή...

*Παρτη-καλισμός- εκ του "για την πάρτη μου (sic)".

Το άρθρο είχε δημοσιευθεί το 2005 στο Editorial. Η αφορμή τότε και η αφορμή της επαναδημοσίευσης είναι η ίδια! Some things never change!

16 σχόλια:

Ιωάννα είπε...

Οι κομματικοποιημένοι συνδικαλιστές είναι, κατ' εμέ, ο από τις χειρότερες φάρες ανθρώπων (μαζί με τους "δημοσιογράφους" των ημερών μας).

Πραγματικά, δεν τους αντέχω!

Όσο για τα κομματόσκυλα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πραγματικά δεν έχω λόγια να περιγράψω πόσο άθλιους τους θεωρώ!
Νομίζουν ότι τους ανήκει ο κόσμος, και τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν το εγκρίνουν. Και δεν φτάνει που με τα περισσότερα θέματα είναι τελείως άσχετοι, είναι τελείως σίγουροι ότι έχουν δίκαιο. ΕΛΕΟΣ!

Βαρέθηκα να μου καθορίζει τη ζωή ο κάθε ηλίθιος.

Ανώνυμος είπε...

Μα γιατί αντιδράτε; Όλα όσα κάνουν τα "κομματόσκυλα" είναι καθόλα νόμιμα, και κατοχυρώνονται από τα καταστατικά των σχολών.
Αν δεν σας αρέσει αυτή η κατάσταση μπορείτε να πηγαίνετε στις συνελεύσεις και να ψηφίζετε το πλαίσιο που πιστεύετε. Αν πάλι δεν κερδίζει ποτέ το πλαίσιο που ψηφίζετε, τότε εσείς έχετε λάθος. Δε γίνεται ποτέ η πλειοψηφία να έχει λάθος.
Αν θεωρείτε τις διαδικασίες αντιδημοκρατικές, πάλι κάνετε λάθος, γιατι είναι ψηφισμένες και κατοχυρωμένες.
Αν μία κατάσταση δε σας αρέσει, στο χέρι σας είναι να την αλλάξετε. Μέσα στα αμφιθέατρα και όχι στα forum.

Unknown είπε...

την "νομιμότητα" την εξασφάλισαν οι ίδιοι όπως την βολεύουν και με τρόπο τέτοιο ώστε να μην μπορεί να αλλάξει το καταστατικό κανενός συλλόγου.

στις συνελεύσεις οι διάφορες αγέλες πάνε όχι για να ακούσουν τί λένε οι τσοπάνηδες της διπλανής αγέλης, αλλά για να πουν τίποτα με το διπλανό και μετά να ψηφίσουν το πλαίσιο του δικού τους τσοπάνη.

ο θόρυβος και η καπνίλα που επικρατεί στα αμφιθέατρα απαγορεύει και στους 2-3 τυχόντες που αποπειράθηκαν να πάνε στη συνέλευση να την παρακολουθήσουν.

στο τέλος, αν υπάρχει κατάληψη σε οποιοδήποτε πλαίσιο τότε το πλαίσιο θα ψηφιστεί από όλα τα μέλη της αγέλης και από μέλη άλλων αγέλων ούτως ώστε αυτά τα μέλη να μπορούν να κάνουν διακοπούλες και να έχουν δικαιολογία να λένε στο μπαμπά και στη μαμά για το λόγο που δεν πατάνε στη σχολή. το 60-70% των ατόμων που πάνε στις συνελεύσεις, δεν πατάνε ποτέ άλλωτε στη σχολή, πόσο μάλλον να ξέρουν τα προβλήματα της σχολής τους και να ψηφίζουν μέτρα (καταλήψεις) για την επίλυσή τους...


Πόσο υγιές σου φαίνεται αυτό?

Unknown είπε...

επειδή δεν μπορώ να κάνω edit:
αντικαταστήστε τις πρώτες 2 λέξεις της δεύτερης γραμμής με τις εξής: "τους βολεύει"

σόρρυ για το συντακτικό λάθος...

Ιωάννα είπε...

Δεν είναι ότι κάνουν καθόλα νόμιμο. Η κατάληψη πανεπιστημιακής σχολής είναι το πρώτο και μεγαλύτερο έγκλημα που κάνουν τα κομματόσκυλα. Το άσυλο αυτό προστατεύει την εκπαιδευτική διαδικασία. Α! Και η αφισοκόλληση είναι παράνομη, ενώ η υποχρέωση όλων μας να ζούμε μέσα σε αυτό το αχούρι είναι απαράδεκτη.

Επίσης ότι είναι κατοχυρωμένο δεν είναι απαραίτητο ότι είναι και σωστό. Ο νόμος πλαίσιο έχει ψηφιστεί αλλά όλοι λένε να μην εφαρμοστεί. Ότι μας συμφέρει λέμε ότι είναι νόμιμο δικαίωμά μας, και ότι όχι, το ακυρώνουμε. Αυτό δεν είναι συμπεριφορά...

Φυσικά και μπορεί η πλειοψηφία να κάνει λάθος!!! Το έχει κάνει πολλές φορές και θα συνεχίζει να το κάνει. Το πλήθος είναι γεμάτο από ανθρώπους που είναι έτοιμοι να χειραγωγηθούν, και υπάρχουν και μερικοί επιδέξιοι χειραγωγεί που κάνουν όλους τους υπόλοιπους ότι θέλουν. Το ότι θα γίνεται αυτό που υποστηρίζουν οι περισσότεροι είναι ένας τρόπος για να παίρνονται αποφάσεις. Όμως αυτές οι αποφάσεις παίρνονται πάλι από λίγους και οι πολλοί απλά τις επιβεβαιώνουν για τα μάτια του κόσμου.

Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Είναι καλά εδραιωμένη από ανθρώπους που έχουν συμφέρον να μείνει ως έχει. Και όσοι δεν έχουν κάποιο συμφέρον να μείνει έτσι, απλά αδιαφορούν.

Τα forum είναι ένας μέρος συζήτησης. Η συζήτηση είναι αυτή που έχει νόημα όχι το μέρος που θα γίνει. Και στα αμφιθέατρα δεν γίνεται συζήτηση. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι προκαθορισμένες. Το μόνο που μπορεί να κερδίσει κάποιος πηγαίνοντας σε μια συνέλευση είναι πονοκέφαλος και βρομισμένα από το τσιγάρο ρούχα!

Ανήρ Πάφιος είπε...

Βασικά το θέμα είναι ίσως "πώς ορίζεται η δημοκρατία". Γιατί θέμα πλειοψηφίας κατ΄ουδένα λόγο δεν τίθεται. Μιλούμε για πλειοψηφία από την μειοψηφία των φοιτητών που συμμετέχουν στην συνελευσιακή διαδικασία. Επομένως, ναι, αποδέχομαι ότι η απόφαση του συλλόγου είναι αυτή και την σέβομαι, όσο και αν διαφωνώ. Από την άλλη όμως δεν βλέπω πώς προβάλλεται γενικά ως πλειοψηφούσα η απόφαση του 10% του συνόλου. Αυτό απλά ως σχόλιο επί του "πλειοψηφία". Αυτή και μόνο η κατάσταση δείχνει πόσο νοσεί η κατάστασταση και πόσο απαξιωμένο είναι το σύστημα από την πλειοψηφία.

Αυτό όμως που λέω στο άρθρο δεν αφορά τις συνελεύσεις ως σύνοδο, αλλά αυτούς που, αρχίζοντας από τα πανεπιστήμια, σκοπεύουν να συνεχίσουν να κτίζουν το μέλλον τους εκμεταλλευόμενοι τις θυσίες του συνόλου και εξαργυρώνοντας τα λάφυρα των αγώνων για το προσωπικό τους όφελος.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ncs, αν όλα αυτά που αναφέρεις ήταν αλήθειες, είμαι σίγουρος πως πολλοί όμοιοι σου θα βρίσκονταν για να υποστηρίξουν αυτό που με τόση θέρμη αναγγέλλεις.
Αλλά επειδή κάνοντας υπεραπλουστεύσεις και αοριστολογώντας, χάνουμε όλο το νόημα, καλό θα ήταν να μη χαρακτηρίζεις, αλλά να σκεφτείς γιατί όλοι αυτοί ακολουθούν τις "αγέλες" και όχι το λαμπρό μονοπάτι που μας δείχνεις.
Μήπως τελικά εσύ έχεις χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητας;
Μήπως απλά ορισμένοι έχετε συνηθίσει να επαναπάυεστε στους θρόνους σας και πλέον κάθε ανατάραχη στον κόσμο γύρω σας, σας προκαλεί φόβο;
Πως τολμάς να μιλάς τόσο υποτιμητικά για το φοιτητικό κίνημα, των τόσων θριάμβων;
Αλήθεια, αν κάποιος επιζών του πολυτεχνείου διάβαζε αυτα που λές, τι ιδέα θα σχημάτιζε;

Σε παρακαλώ προτού απαντήσεις προβληματίσου και αυτά που λεω

Unknown είπε...

ρε φίλε πλάκα μας κάνεις?

ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΟΤΙ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ "ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ" ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ??

είσαι για δέσιμο και εκτός της σφαίρας της πραγματικότητας....

Ανώνυμος είπε...

Agapite "file" anwnyme,
poia i apopsi sou gia tis apergies tis DEH? Den se eknevrizei pou sinexeia svinei o ypologistis sou? an sou kaei to motherboard 'H to trofodotiko, 8a eisai eutyxismenos ?
To foititiko kinima sou fetos kanei diakopes kai prospa8ei na parei ptixio giati einai 5o etos! Otan apofoitisei kai ginei melos tou pasok, dwstou xairetismata!

PS. Daimona, ta kalamaristika sou en katapliktika :)

Ανώνυμος είπε...

Αν γνώριζα νωρίτερα ότι όλοι είστε κύπριοι δε θα έμπαινα καθόλου στον κόπο να αντιπαρατεθώ μαζί σας. Είστε πολιτικά ανώριμοι .Αν εσείς οι ίδιοι δε μπορείτε να δείτε πέρα από τη μύτη σας , ή δεν έχετε ανοίξει μία φορά την πόρτα του σπιτιού σας να δείτε τι γίνετε εκεί έξω ,τότε δε μπορώ να σας αλλάξω τα μυαλά .
Είστε τόσο αδαείς και άσχετοι με κάποια γεγονότα που συμβαίνουν έξω από το κοσμάκι σας .Γιαυτό ,θεωρώ μέγιστο θράσος να έχετε άποψη .Μέγιστο θράσος να τις εκφράζετε και να εκφράζεστε τόσο απαξιωτικά αγωνιστές που θυσιάζουν τα πάντα για να αγωνιστούν ενάντια στις τόσες απειλές για το μέλλος τους .Ξυπνήστε ,βγείτε έξω στους δρόμους .Είστε νέοι .Αντιδράστε .Πάψτε πια να είστε άβουλα όντα .Καλά ,εσείς είστε βολεμένοι , μη μας υποθάλπτετε όμως εμάς που παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον . Παλεύουμε και για τα δικά σας παιδιά.

Unknown είπε...

ρε φίλε, σε παρακαλώ, σε οικτήρω! Σε ικετεύω να μου μεταδόσεις λίγη από την πολιτική σου ωριμότητα! Βοήθησε λίγο την Κύπρο να ωριμάσει, ω μέγα αγωνιστή! Που όμοιός σου δεν έχει πατήσει το πόδι του σε τούτο τον κόσμο!

Και αν σου είναι δύσκολο να μεταλαμπαδεύσεις τη σοφία σου, τουλάχιστον κόψε κάτι από τον αγώνα που κάνεις για τα δικά μας παιδιά, μην έχουμε και την υποχρέωση μετά.. Ξέρεις, θα νιώθουμε τύψεις διότι είμαστε τόσο ανώριμοι που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να στο ξεπληρώσουμε..

ΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ! "ΑΓΩΝΙΣΤΗ" ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ! ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΘΡΑΣΕΙΣ!

Έκανε κι η μύγα κώλο .....
(το υπόλοιπο το αφήνω σε σένα. ή μήπως είσαι πολύ ώριμος για να ασχοληθείς? )

Ιωάννα είπε...

Κατ' αρχήν δεν είμαστε όλοι Κύπριοι. Αλλά ακόμη και να ήμασταν, ποια θα ήταν η διαφορά?

Αυτό που κάποιοι νομίζουν ότι τους ανήκουν όλα, μέχρι και το αποκλειστικό δικαίωμα στην άποψη, δεν μπορώ να το πιστέψω. Μόνο όσοι έχουν την άποψή σου "ανώνυμε" έχουν δικαίωμα να "αγωνίζονται" και να υποστηρίζουν την άποψή τους? Η απόψεις που εκφράζεις είναι απόλυτα δημοκρατικές...

Ανώνυμος είπε...

Re kalws ton filo mou ton anwnymo :) Eisai kala agorina mou ?
Agorino, egw symfwnw apolyta mazi sou gia tous Kyprious. Ektos apo politika anwrimoi, vazoune kai poly zele sta sgoura( sini8ws ) malia tous, gi'auto na min tous kaneis parea!
To mono tous kalo einai oti evgalan aristero proedro... an kai autos den einai kanonikos aristeros san esena. Einai gia to mpoutso kavalla aristeros.
Episis, na se parakalesw na afineis space meta to simeio stiksis kai oxi prin! Auti i deuteri paragrafos pou egrapses einai emetiki! Elpizw sta sin8imata pou grafeis me spray panw sta amfi8eatra na eisai pio prosektikos agorino!
PS. pote 8a kanete kamia katali4oula na kanoume dgiakopes? to foititiko kinima pote 8a vgei stous dromous?
PS2. se poia parataksi anikeis?...an kai mallon mporw na fantastw!
PS3. Daimona ta posts sou einai RESPECT! Se oiktirw na sinexeiseis :)

Ανήρ Πάφιος είπε...

Ανώνυμε, αρχικά δεν μπορώ να μην διαπιστώσω ότι το τελευταίο σχόλιό σου είναι μνημείο ανωριμότητας και ασχετοσύνης. Στο τελευταίο σου σχόλιο δε, μέσα στην αναβλύζουσα φασιστική σου έξαρση, δεν κατάφερες να κρυφτείς ούτε πίσω από τις δημοκρατικές σου ανησυχίες, όπως τις βλέπαμε προηγουμένως. Θράσος δεν είναι οι απόψεις που εκφράστηκαν εδώ. Θράσος είναι το ότι αυτοθεωρείσαι δημοκράτης.

Εσύ που έχεις ανοικτά τα μάτια σου και παλεύεις για ένα καλύτερο μέλλον (sic) έχεις απορρίψει ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ όλους τους Κυπρίους ως κατώτερα όντα υπανθρώπων και θεωρείς εαυτόν ανώτερο και διορατικό. Είσαι τραγικός. Και πίστεψέ με αν προσπαθήσεις κατ΄ αυτό τον τρόπο να αλλάξεις τον κόσμο είναι σχεδόν σίγουρο το πού θα καταλξει η αλλαγή που ψάχνεις. Το είχε κάνει, με μεγάλη επιτυχία, και κάποιος στο παρελθόν.

Όσο για τους αγωνιστές που αφειδώς και ανιδιοτελώς εργάζονται για το καλό μου και το μέλλον μου, και ούτε καν δικαιούμαι να τους κρίνω, να μου επιτρέψεις με μια στοιχειώδη γνώση του τι γίνεται γύρω μου να μην τους θεωρώ ούτε αγωνιστές ούτε διορατικούς, ούτε οτιδήποτε. Προφανώς εξαιρέσεις σε αυτούς απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Πίστεψέ με έχω ανοίξει την πόρτα του σπιτιού μου, και είδα ότι οι περισσότεροι από αυτούς άοκνα δουλεύουν και δαπανούν χρόνο διότι σκοπεύουν να τα εξαργυρώσουν για ίδιον όφελος.

Το ότι δεν ηδονίζομαι από τους πεζοδρομιακούς αγώνες μηδενισμού των πάντων, δεν σημαίνει ούτε ότι δεν προβληματίζομαι, ούτε ότι συμφωνώ με όσα βλέπω γύρω μου. Και αντίστροφα, όλοι αυτοί που συρρέουν, κατά κομματική ή άλλη προτροπή, στον δρόμο χωρίς περεταίρω προβληματισμό, δεν θεωρώ ότι απαραίτητα έχουν άποψη ή αξίζουν κάποιας περισσότερης προσοχής.

Τέλος, κανείς από εμάς τους κατ’ εσένα «αδιάφορους και αδαείς» (Κύπριους και μη) δεν σου υποσκάπτει (και όχι υποθάλπει) τον όποιο αγώνα σου. Αυτός υποσκάπτεται εκ των έσσω. Από όσους κατά καιρούς, έχοντας ηγετικές θέσεις στα όποια κινήματα, βρίσκουν την ευκαιρία να συνδιαλλαγούν. Αυτά.

Ανώνυμος είπε...

auti ti stigmi pidiomaste apo tris sindikalistikes simories ! skoupidiarides deitzides kai "fitites"

de gamiounte leo go

Timi kai doxa stous teliofitous !

Ανώνυμος είπε...

varieme na aparithmiso file anonime/anorime se posa epipeda kinite i psixiki sou arostia ! ime siougros oti sti nosiri sou fantasia oloi imaste lathos kai ola exigounte simfona me ti theoria kapiou anarxokoumounososialistopsixikoanomalou tou proigoumenou aiwna ! fisika meta apo 100 00 ores sizitisis tha apofan8is oti gia ola ftei o kapitalismos (veveos veveos) kai meta tha xriasti mia riziki metarithmisi twn pantwn gia na efarmosti to grand master plan tou odigiti sou !

re AERGE-ILITHIE get a fucking hobby and a fucking job kai krata tis simvoules/apopsis sou gia to AK steki pou sixnazis !

Related Posts with Thumbnails