Κυριακή, Μαρτίου 09, 2008

Εμπρος Πίσω

Η ΔΕΗ στην Ελλάδα σχεδιάζει την εισαγωγή νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με ένα καύσιμο γνωστό από τα παλιά. Τον λιθάνθρακα, τον οποίο μάλιστα σκοπεύει να εισάγει από την Κίνα. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν θεωρείται και ως η καλύτερη δυνατή, στα πλαίσια και των προσπαθειών (υποτίθεται) μέσω της συνθήκης του Κιότο για περιορισμό των εκπομπών ρίπογόνων αερίων στην ατμόσφαιρα. Αυτή η είδηση προκαλεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές περιοχές, στις οποίες προγραματίζεται να ανεγερθούν τέτοιες μονάδες.

Ο διευθυντής της ΔΕΗ μάλιστα, για να υποβαθμίσει την σημασία της μόλυνσης που θα προκαλέσει η νέα επιχειρούμενη επένδυση, ανέφερε ότι εκπομπές CO2 κάνουν όλοι οι έλληνες κάθε μέρα, κάθε στιγμή πινοντας αναψυκτικά και μπύρες! Αυτές τις εκπομπές προσπαθούσε να συγκρίνει με τις εκπομπές λόγω καύσης λιθάνθρακα! Ομολογουμένως μπαίνει στις υποψηφιότητες για κάποιο βραβείο κοτσάνας!

Συγκρίνοντας βέβαια την καύση λιθάνθρακα με την καύση λιγνίτη (κυρίαρχο καύσιμο για πααγωγή ενέργειας από την ΔΕΗ σήμερα), ο πρώτος είναι αρκετά καλύτερος. Ενδεικτικά, ανα KW η παραγωγή CO2 είναι
  • για τον λιγνίτη 1340 gr
  • για τον λιθάνθρακα 850 gr
  • για το πετρέλειο 650 gr
  • για το φυσικό αέριο 430 gr
  • απο ένα λίτρο αναψυκτικού 5 gr

3 σχόλια:

Ιωάννα είπε...

Το άκουσα το σχόλιο. Ήταν τελείως βλακώδες το επιχείρημα.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Επίσης στο ΝΕΤ διαβασα ότι αρκετή ποσότητα από το αέριο που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά προέρχεται από τα αποτελέσματα της καύσης πετρελαιοενώσεων μεταξύ άλλων και σε ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό έτσι κι αλλιώς θα διοχετευοταν στην ατμόσφαιρα :-P freaky pieces of information :-P !

Ανώνυμος είπε...

antaftou mporoume na kaime ta skoupidia mas ! ntaksi tha vromizi ligo parapanw alla de tha to plironoume kai tha xefortothoume kai ta skoupidia :)

iparxoun episis kai sindikalistes ipanthropoi pou oute gia karvouno den kanoun ...

Related Posts with Thumbnails