Τρίτη, Αυγούστου 26, 2008

Κόσοβο, Οσσετία, Αμπχαζία. Κύπρος;

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει, κατόπιν της απόφασης της Βουλής της, τις περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας ως ανεξάρτητα κράτη. Μια ακόμα κίνηση "απάντηση" στην Γεωργία και την διεθνή κοινότητα μετά τα τελευταία γεγονότα. Η υπόθεση βέβαια φαίνεται να είναι παρόμοια, από την αντίστροφη πλευρά, με την ιστορία στο Κόσσοβο, όπου με την βία είχε γίνει από ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ολόκληρος πόλεμος για να επιτευχθεί ο "σεβασμός στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης". Όταν είχε ανοίξει το θέμα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου, με την θέρμη που αυτή έγινε δεκτή από τους πνευματικούς γονείς του νέου κρατιδίου, πολλοί αναλυτές μιλούσαν για σπίρτο που άναβε σε πυριτιδαποθήκη. Οι χώρες που δεν προχώρησαν σε αναγνώριση της πρωτόγνωρης κατάστασης, ήταν, σε μεγάλο βαθμό, οι χώρες που διαπίστωναν ότι αυτή η κατάσταση πλέον δημιουργεί προβλήματα και εντός των δικών τους τειχών.

Η πρώτη χώρα που έτρεξε να σεβαστεί τότε, την απόφαση του λαού του Κοσσόβου ήταν οι ΗΠΑ. Σήμερα διάβαζα στην δήλωση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ με αφορμή την αναγνώριση από την Ρωσία της Αμπχαζίας και της Ν. Οσσετίας ως ανεξάρτητα κράτη, ότι οι "δύο περιοχές θα παραμείνουν αναπόσπαστο τμήμα της Γεωργίας". Με αρκετό θράσος η κ. Ράις αναγγέλλει ότι σε αυτή την περίπτωση το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση δεν υφίσταται. Προέχει η ανάγκη της διαφύλαξης της οντότητας του κράτους της Γεωργίας. Η σχιζοφρενική πολιτική της κυρίας Ράις και του κυρίου Μπούς, για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα γίνεται αποθεωτικά κωμικοτραγική.

Το ερώτημα είναι αν πλέον, και με την κίνηση και της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας, και οι δύο πόλοι (ΗΠΑ - Ρωσία), έχουν αποδεχθεί καταστάσεις που μπορούν να αποτελέσουν προηγούμενο για το θέμα της Κύπρου. Βέβαια εδώ έχουμε και ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής, αλλά όπως απέδειξε, για άλλη μια φορά, ο πόλεμος στην Γεωργία, οι μεγάλες δυνάμεις αναγνωρίζουν ως μόνο δίκαιο το συμφέρον τους. Άλλωστε το διεθνές δίκαιο τελικά τις ενδιαφέρει μόνο όταν τους δίνει βήματα διεκδίκησης των συμφερόντων τους. Αν όχι το αγνοούν επιμελώς και μη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails