Τετάρτη, Αυγούστου 20, 2008

Κατώτεροι των περιστάσεων

Ένα καλό πράγμα πήγαινε να γίνει στην Κάτω Πάφο τα τελευταία χρόνια με την ανάπλαση του παραλιακού της μετώπου και αυτό τελικά πάει να καταλήξει σε μια τρύπα στο νερό. Μετά από ένα τρίμηνο που ο δρόμος είχε μείνει κλειστός για την τροχαία κίνηση, δίνοντας σε ντόπιους και ξένους την δυνατότητα να απολαύσουν ένα περίπατο δίπλα από την θάλασσα σε ένα ωραίο πεζόδρομο, αποφασίστηκε τελικά ο πεζόδρομος να ανοίξει μερικώς για αυτοκίνητα.

Δυστυχώς οι τοπικοί "άρχοντες" της Πάφου ήχθησαν και φερθήκαν από μια ομάδα 7-8 καταστηματαρχών της παραλιακής οι οποίοι μόλις αποφάσισαν να φωνάξουν για "το συμφέρον των επιχειρήσεων τους" (θα το δούμε πιο κάτω) βρήκαν πρόθυμα και τους τέσσερις βουλευτές της επαρχίας συμπαραστάτες... Μην προλάβει να μιλήσει κάποιος, αμέσως θα κάνουν δήλωση συμπαράστασης του, προς άγραν ψήφων. Παρόμοια και η δημοτική αρχή που δεν κατάφερε να κρατήσει ένα έργο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για το γενικό όφελος της πόλης, παρά το έδωσε, μόλις πιέστηκε, σε μια μερίδα καταστηματαρχών, ο εκπρόσωπος των οποίων δεν διαθέτει καν κατάστημα στον εν λόγω δρόμο!

Και έρχομαι στο τί είπαν οι επιχειρηματίες. Κατ΄ αρχήν ας δούμε τί επιχειρήσεις υπάρχουν εκεί. Εστιατόρια, καφετερίες, καταστήματα τουριστικών ειδών, λίγα χρυσοχοεία, και δυο τρία άλλα καταστήματα. Οι ακριβείς δηλώσεις ενός "εκπροσώπου" ήταν περίπου οι ακόλουθες: Με την κατάσταση ως έχει, σε μια μεταγενέστερη φάση οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης θα εκμεταλλευτούν τον πεζόδρομο επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις τους. Αυτό δεν θα μπορούν να το κάνουν οι άλλοι και επομένως ας τερματιστεί η λειτουργία του πεζοδρόμου! Τώρα πού κολλά η λογική στην όλη ιστορία ακόμα δεν έγινε κατορθωτό να εντοπιστεί. Για κάποιο λόγο αυτούς τους τύπους υποστήριξαν οι βουλευτές της επαρχίας και ο δήμος.

Το σχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό με μεταλλικούς πασσάλους ενός τμήματος του πεζοδρόμου για μονόδρομη κίνηση οχημάτων. Δηλαδή ο πεζόδρομος θα κοπεί σε δυο φαρδιά πεζοδρόμια και μια λωρίδα δρόμου. Το τμήμα προς τα καταστήματα ήδη οι καταστηματάρχες άρχισαν να το καταλαμβάνουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ και με την ανοχή του δήμου βγάζοντας πινακίδες, τραπεζάκια και την πραμάτεια τους σιγά σιγά. Το άλλο τμήμα μάλλον θα καταφέρει να μείνει πεζοδρόμιο.

Επομένως χάρη στους "επιδέξιους" χειρισμούς του δημοτικού συμβουλίου και στην ανικανότητά των υπηρεσιών του να επιβάλουν και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του η περιβόητη "ανάπλαση του παραλιακού μετώπου" αρχίζει περισσότερο να γίνεται "επαναπλακόστρωση του παραλιακού μετώπου" με κόστος τεράστιο. Τί ακριβώς θα εξυπηρετήσει μια λωρίδα αποκλειστικά για κίνηση των οχημάτων, χωρίς δυνατότητα στάθμευσης τους καταστηματάρχες και πώς αυτό βλέπουν ότι θα τους βοηθήσει είναι επίσης ένα ερώτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails