Δευτέρα, Δεκεμβρίου 01, 2008

Αβρότητα ή προδοσία;

"Η αλλαγή ήρθε" ήταν τα πρώτα λόγια του νεοεκλεγέντος αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ, την νύκτα της εκλογής του. Ο Μπαρακ Ομάμα είχε βασιστεί σε αυτό ακριβώς το σύνθημα, δίνοντας στους αμερικανούς την ελπίδα που έψαχναν μήπως και καταφέρουν να βγούν από το τέλμα στο οποίο τους έριξε η παρούσα διακυβέρνηση Μπούς.
"Στιγμές" από την προηγούμενη σχέση... αλληλοεκτίμησης των δυο

Ένα σχεδόν μήνα μετά η "αλλαγή που ήρθε" αποκτά γνώριμα πρόσωπα. Μετά την ανακοίνωση του υπουργού άμυνας, στην οποία παραμένει ο υπουργός που έχει στην κυβέρνησή του ο Μπούς, στην πιο νευραλγική θέση της νέας κυβέρνησής του, αυτήν της Υπουργού των Εξωτερικών, ο Ομπάμα εμπιστεύεται την παλαιά πρώτη κυριά των ΗΠΑ και μέχρι πριν τρεις μήνες αντίπαλό του στην διεκδίκηση του χρίσματος του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Χίλαρυ Κλίντον. Η μεγάλη κόντρα και οι σκληρές κατηγορίες που αντήλλαξαν κατά την προεκλογική περίοδο οι δυο φαινεται να παραμερίζονται από τον Ομπάμα. Το θέμα είναι αν αυτή η κίνηση πολιτικής αβρότητας γίνεται προδοσία σε αυτούς που πίστεψαν στην αλλαγή και τελικά υπερψήφισαν τον Ομπάμα αντί την Χίλαρη.

Και το λέω αυτό διότι οι δυο τους είχαν αρκετές διαφορές στις θεωρήσεις τους για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων. Βλέποντας την Χίλαρη να αναλαμβάνει την συγκεκριμένη θέση ευλόγως κανείς διερωτάται ποιό ήταν το σκεπτικό... Θα μπορούσε για παράδειγμα να της έδινε ένα άλλο υπουργείο ή μια θέση συμβούλου του. Με αυτές τις σκέψεις και υπό την παλαιά σχέση των επιτελείων Ομπάμα και Χίλαρη, ήδη μια σύμβουλος του νέου προέδρου παραιτήθηκε αφού είχε, κατά την προεκλογική, αποκαλέσει "αδίστακτο τέρας" την νέα ΥΠΕΞ, πράγμα που εμπόδιζε την από εδώ και πέρα συνεργασία τους. Τέτοια ζητήματα είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν και με άλλα στελέχη του επιτελείου του Ομπάμα αφού όπως όλοι θυμόμαστε και όπως τόνιζαν οι αναλυτές οι εσωκομματική διαδικασία των δημοκρατικών ήταν η πιο ακραία παρόμοια διαδικασία που έζησε το κόμμα. Πλέον μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η αλλαγή θα περάσει ομαλά ή αν η κατάσταση θα είναι λίγο ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί.

3 σχόλια:

david santos είπε...

Good imagination!!! Congratulations!!!

Ανώνυμος είπε...

θα την κάνει καλά το ντοράκι..

Madame Bovary είπε...

Μα κάπου έπρεπε να τη χώσει την Χιλ. ΟΚ δε λέω, υπερβολικό που της έδωσε το υπουργείο εξωτερικών, αλλά μάλλον ήταν προεκλογική υπόσχεση για να πάρει τους ψηφοφόρους της. Συμφωνώ πάντως με τον ανώνυμο, η Ντόρα την έχει, χαλαρά.

Related Posts with Thumbnails