Πέμπτη, Δεκεμβρίου 11, 2008

«Η Ελλάδα χωρίς κράτος»

Δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου για την ελληνική αναρχική πολιορκία. Ιδιαίτερα εστιάζουν στο κοινωνικό αδιέξοδο, την διαφθορά και την ανάγκη ρίξης με την παρούσα κατάσταση.
Le Monde, Γαλλία «Η Ελλάδα χωρίς κράτος»
«Οι ταραχές στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας δείχνουν ότι η ισορροπία μιας κοινωνίας δεν είναι οπωσδήποτε ζήτημα των πολιτικών κομμάτων. Το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ υποφέρει τα ίδια δεινά με εκείνα της Δεξιάς. Δεν κατόρθωσαν να εγκαθιδρύσουν ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Είναι οι μεγάλες οικογένειες, τα μεγάλα τζάκια, Καραμανλής, Μητσοτάκης, Παπανδρέου, που επί δεκαετίες επωφελούνται από το σύστημα αυτό.» «Οι νέοι έχουν πολλές δυσκολίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Η κοινωνική κρίση ερμηνεύει την έκρηξη της βίας των τελευταίων ημερών χωρίς όμως και να τη δικαιολογεί.»

The Times,
Αγγλία
«Θα μπορούσαμε να αποδώσουμε την παρούσα κρίση στην Ελλάδα με όρους ελληνικής προέλευσης: λήθαργος, υστερία, παράνοια, μανία και αναρχία» γράφουν οι . Παράλληλα διερευνούν την κατάσταση στην Αγγλία με την αναμενόμενη μείωση των θέσεων εργασίας και την οικονομική κρίση και διερωτόνται αν θα είναι οι εικόνες της Ελλάδας σήμερα οι αυριανές του Λονδίνου.

NRC Next, Ολλανδία

«Τα τελευταία πενήντα χρόνια η Ελλάδα κυβερνήθηκε επί 27 χρόνια από δύο οικογένειες: του Καραμανλή και του Παπανδρέου.» «Αυτές οι δύο οικογένειες επηρέασαν ουσιαστικά την ελληνική πολιτική, η οποία χαρακτηρίζεται από το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο μοναδικός πρωθυπουργός που ήταν σχετικά ανεξάρτητος από τις δύο αυτές οικογένειες, ο σοσιαλδημοκράτης Σημίτης, έκανε μεγάλα βήματα στον εκσυγχρονισμό των κοινωνικών και οικονομικών δομών της χώρας.»

La Vanguardia, Ισπανία
- «Το κύμα της βίας στην Ελλάδα δεν εκπλήσσει κανένα»
«Ο θάνατος του 15χρονου μαθητή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η ελληνική αστυνομία βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής εδώ και χρόνια εξ αιτίας του υπερβάλλοντος ζήλου που επιδεικνύει.» «Επίσης λόγω της αναποτελεσματικότητάς της η κυβέρνηση χάνει την αποδοχή. Από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές μειώθηκε ραγδαία το κύρος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.»

Tagesspiegel
, Γερμανία - «Η Ελλάδα απειλείται από μία γενική πολιτειακή κρίση»
«Με τον τρόπο που απαντούν στο όργιο βίας των αυτόνομων από το Σάββατο φαίνονται η μεν αστυνομία παραλυμένη, η δε κυβέρνηση αμήχανη.» «Οι αιτίες αυτής της έκρηξης βίας είναι σαφέστατα πολιτικές: εστιάζονται στην από δεκαετίες εγκατάλειψη της παιδείας, στα κοινωνικοπολιτικά ελλείμματα και στην υψηλή ανεργία των νέων. Προβλήματα που δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει σοβαρά μετά την μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα καμία ελληνική κυβέρνηση.»

Neue Zürcher Zeitung Ελβετία
«η Ελλάδα σε κατάσταση σοκ»
«Ο Καραμανλής διαχειρίστηκε
κακά τις κρίσεις στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας. Αντέδρασε καθυστερημένα και διστακτικά στις πυρκαγιές του περασμένου χρόνου. Οι ταραχές των τελευταίων ημερών ενάμισι χρόνο μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ θα μπορούσαν να σημάνουν το τέλος της κυβέρνησης Καραμανλή.» «Η κυβέρνηση επί χρόνια αγνόησε το πρόβλημα εκτεταμένης μεταρρύθμισης της εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα τα ποσοστά των ακαδημαϊκών στον πληθυσμό είναι από τα υψηλότερα της ΕΕ. Μετά το πτυχίο η πλειοψηφία δεν βρίσκει δουλειά. Η απόγνωση διογκώνεται.»

Tageszeitung
, Γερμανία - «Η χαμένη γενιά της Ελλάδας»
«Η μεγάλη συμμετοχή ‘κανονικών’ νεαρών, αποδεικνύει ότι η ελληνική κοινωνία κινδυνεύει να χάσει μια ολόκληρη γενιά. Η ανεργία των πτυχιούχων είναι η υψηλότερη στις χώρες – μέλη της ΕΕ και όποιος μετά το πτυχίο καταφέρει να βρει δουλειά, πληρώνεται τόσο άσχημα που για πολλά χρόνια είναι εξαρτημένος από τους γονείς του.» «Ουδείς λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει την κρίση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Η συντηρητική κυβέρνηση της Αθήνας θέλει να επιλύσει την κρίση με μεταρρυθμίσεις που δεν προσφέρουν τίποτε στην μάζα των φοιτητών.»

Der Standard
, Αυστρία
«η συντηρητική κυβέρνηση Καραμανλή ανήγγειλε σκληρή στάση κατά των διαδηλωτών. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πολύ σημαντικότερο θα ήταν να κάνει επιτέλους τη δουλειά της και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.»
Αξίζει τον κόπο να δεί κανείς την ματιά ενός εξωτερικού παρατηρητή στα γεγονότα, ιδίως από την στιγμή που, όπως φάινεται, αυτός γνωρίζει αρκετά καλά την κατάσταση εντός των συνόρων. Υπήρχαν και άλλα δημοσιεύματα εφημερίδων όπως τα πικρόχολα της κυρίας Κατ στην Guardian τα οποία όμως πέραν της εξωτερίκευσης της αντιπάθειας των γράφοντων δεν αξίζουν όυτε το χαρτί στο οποίο τυπώνονται.

Χρησιμοποιήθηκε
υλικό από την Deutsche Welle.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Όπου και να πάω η Ελλάδα με πληγώνει", Γ. Σεφέρης.

Κι όχι μόνον μάς πληγώνει... μάς ξαφνιάζει επίσης κάθε φορά, όσο κι αν συνειδητοποιούμε συνεχώς το ιστορικό τέλος του Ελληνισμού, το γεγονός της έλλειψης πάτου στην πλήρη διάλυση που διαρκεί μάλλον από τη δεκαετία του 1960 και εντεύθεν.

Πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι ένας πρωθυπουργός που κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για πυρκαγιές αλλά το αποφεύγει όταν το κέντρο του "αθηναϊκού κρατιδίου" βρίσκεται στο έλεος των τάχα και "αντιεξουσιαστών"; Πότε θα τούς κόψει αντί για δακρυγόνα, να χρησιμοποιήσουν αντλίες νερού;

Ο Καραμανλής προκύπτει ότι έδειξε το τί πρωθυπουργός θα ήταν, από τις πρώτες μέρες του 2004, όταν δεν χρησιμοποίησε την λευκή επιταγή που τού δόθηκε από τον λαό. Είδε το "τέλος της μεταπολίτευσης", είδε την ανάγκη για "επανίδρυση του κράτους" αλλά απέτυχε να τα πραγματοποιήσει γιατί δεν κατάλαβε την ουσία της ιστορίας και της πολιτικής ευκαιρίας που δίνεται μία μόνον φορά: ή την αρπάζεις από τα μαλλία, ή βυθίζεσαι με αυτό που επαγγέλλεσαι ότι θέλεις να αλλάξεις.

Κατά τη δική μου άποψη, χρειάζεται εδώ και χρόνια αληθινή επανίδρυση με άλλο πολιτικό σύστημα, και άλλα πολλά που δεν είναι της παρούσης.

Προς το παρόν, ας πληρώνουν οι φορολογούμενοι νομοταγείς πολίτες τα σπασμένα των υπολοίπων νομοταγών πολιτών, κι ας αφήνονται οι "γνωστοί άγνωστοι" να πλιατσικολογούν ατιμωρητί με στόχο να "μην κινδυνεύσουν άνθρωποι".

Αποδεικνύεται συνεχώς σε όλους τους τομείς:

Finis Graeciae.

Unknown είπε...

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article5319329.ece

Μεταξύ άλλων λέει και το: "On the other hand, the private television channels have been one-sided and anti-police in reporting the riots".

Και μετά προσπαθούμε και καλά να εκτονώσουμε κάπως την "συσσωρευμένη οργή" των νιάτων της Ελλάδας. Μπορεί να είναι οι αναρχικοί που βάζουν το πετρέλαιο στις μολότοφ αλλά είναι οι "δημοσιογράφοι" που βάζουν το φυτίλι και το ανάβουν κιόλας.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Μια ενδιαφέρουσα ακόμα πτυχή του θέματος, εκτός Ελλάδος αυτή την φορά!
Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία!

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε για κλάματα...
Δεν υπάρχει καμμία σωτηρία.

Εγώ λέω να μαζευτούμε όλοι μαζί και να αρχίσουμε τις προσευχές μπας και καταφέρουμε τίποτα. Με άλλον τρόπο δεν βλέπω να έρχεται άσπρι μέρα.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Ο διεθνής τύπος συνεχίζει να αναλύει και σχολιάζει τα γεγονότα. «Η κατάσταση παραμένει τεταμένη», «Οι αντάρτες καίνε ξανά», «Οι νεαροί διαδηλωτές διαχωρίζουν τη θέση τους από τους ταραξίες», «Σε κάθε Έλληνα κρύβεται ένας μικρός αναρχικός». Αυτοί είναι ορισμένοι από τους σημερινούς τίτλους του γερμανικού τύπου για την Ελλάδα. Deutsche Welle
Και από το CNN η κάλυψη της 7ης μέρας. Το δίκτυο είχε αρκετές, μακρές συνδέσεις με την Αθήνα καθ΄όλη την ημέρα.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Για να δούμε και από ελληνική αρθρογραφία διαβάστε τη σημερινή επιφυλλίδα του Γιανναρά. Η επιφυλλίδα σε γνώριμα από το παρελθόν της θέματα, που αυτή την φορά είναι θεματολογία και στον υπόλοιπο τύπο. Finis... που γράφει και ο Θεόδωρος

Related Posts with Thumbnails