Παρασκευή, Ιανουαρίου 02, 2009

Σήψη

«Θα πρέπει να επιβληθεί μία τάξη σε αυτόν τον τόπο. Τα όσα γίνονται τελευταία αποκαλύπτουν σήψη. Σήψη σε θεσμούς και τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας και του κράτους. Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Εχει προσβληθεί τα μάλα το κράτος, η πολιτεία. Και θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της ίδιας της πολιτείας. Και είναι μήνυμα προς όλους όσοι πιθανόν να ευθύνονται ή έχουν την ευθύνη να τιμάται η πολιτεία, να τιμάται πρώτα απ’ όλα ο πολίτης, διασφαλίζοντας του την αναγκαία ασφάλεια και αξιοπρέπεια»
Δημήτρης Χριστόφιας, 02/01/09
Τα λόγια είναι από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα στο ΑΚΕΛ. Ωραία τα λέτε κύριε πρόεδρε, και καλώς τελικά ασχοληθήκατε με το θέμα Κίτα, και τις προεκτάσεις του, οι οποίες φθάνουν αρκετά μακριά. Νομίζω ότι αν κάποτε φθάσουμε στην ρίζα της κατάστασης θα τρομάξουμε, από το εύρος της σαπίλας. Αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η "ρίζα" θα προστατευθεί και ποτέ δεν θα δούμε κάτι. Μέχρι τώρα άλλωστε η σαπίλα σε διάφορα επίπεδα είναι αυτή που εκτρέφει και εκτρέφεται από το πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο του τόπου.

Όλα ξεκινούν από την ατιμωρησία και την παντελή αποξένωση του πολίτη από την κοινωνική ευθύνη της όποιας πράξης του. Το πρόβλημα ίσως βρίσκεται και στο γεγονός όπου εσείς, κύριε πρόεδρε, αυτή τη στιγμή, ώντας η Αρχή, έπρεπε να λάβετε και κάποια περισσότερα μέτρα, να "πάρετε κεφάλια". Από την στιγμή που ο Υπουργός δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης σας παραιτήθηκε μεμφόμενος την διοίκηση και τον αρχηγό της αστυνομίας για παραπληροφόρηση του ιδίου, και κατ' επέκταση εσάς και εμάς, τότε μάλλον αφού ο ίδιος άνθρωπος εξακολουθεί να ηγείται της αστυνομικής δύναμης κάτι δεν διασφαλίζει την "αναγκαία ασφάλεια και αξιοπρέπεια". Το "παραπληροφορούσε" μπορεί να σημαίνει ότι δεν γώριζε, ή ότι κάλυπτε. Και τα δυο παρομοίως ανησυχητικά. Χωρίς η αποπομπή να αποτελεί κατ' ανάγκη και την αυτόματη λύση στο πρόβλημα. Δεν υπάρχει τέτοια. Η λύση θα δοθεί μόνο μέσα από παρόμοια, ειλικρινή βήματα σε βάθος χρόνου.

1 σχόλιο:

Madame Bovary είπε...

τον συνέλαβαν. πνάσε lol

Related Posts with Thumbnails