Τετάρτη, Φεβρουαρίου 04, 2009

Open...book

Τα πέντε χρόνια του έκλεισε το κοινωνικό δίκτυο facebook, και για να το γιορτάσει απόφάσισε να γίνει ακόμη πιο... κυνικό. Ανακοινώθηκε από την πλατφόρμα ότι για να αυξήσει τα έσοδα της πλέον θα δέχεται και αιτήσεις για πώληση οτιδήποτε δεδομένων οποιωνδήποτε χρηστών. Το facebook, είχε πάντα απόλυτο έλεγχο στο πώς διαθέτει τα δεδομένα που ανεβάζουν ιδία βουλήση οι χρήστες του και μάλιστα όχι μόνο για όσα δεδομένα επιλέγονται ως δημόσια αλλά και για τα "ιδιωτικά" όπως και τα διαγραμμένα. Δηλαδή καμμία φωτογραφία ή βίντεο, τα οποία οι ιδιοκτήτες απομάκρυναν από τα προφίλ τους δεν απομακρύνθηκαν στην ουσία, απλά "κρύφτηκαν" από τους άλλους χρήστες με την facebook να έχει πλέον αποκλειστική πρόσβαση σε αυτές.

Με αυτά σαν δεδομένα και τις παρατηρήσεις ότι με την άκρατη δημοσίευση όλο και πιο "προσωπικών" δεδομένων από χρήστες κοινωνικών δικτύων οι ιστότοποι αυτοί γίνονται δημοφιλείς χώροι άντλησης πληροφοριών από εταιρίες για πιθανούς ή υφιστάμενους εργαζόμενους, από ιδιώτες για "αντιπάλους" αλλά και από τις κρατικές υπηρεσίες για τους πολίτες, ιδίως από την στιγμή που αυτοί πρόθυμα αυτοφακελλώνονται μέχρι και την τελευταία λεπτομέρια τους.

2 σχόλια:

Madame Bovary είπε...

Γι'αυτό ας προσέχουμε τι γράφουμε και τι πληροφορίες δίνουμε.

www.hatebook.org

Μια παρωδία του facebook. Αρκετό χιούμορ και ιδανικό για anti- socializing.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Αυτό ακριβώς που λές σδτην πρώτη σου πρόταση. Αμα εσύ ο ίδιος δεν προστατεύεις καθόλου τον εαυτό σου, γιατί να το κάνει ο άλλος;

Αν και στην περίπτωση των facebook κλπ την προστασία του εαυτού σου δεν την έχεις αποκλειστικό προνόμιο, αφού φίλοι και γνωστοί μπορούν να ανεβάσουν περιεχόμενο που σε αφορά χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο, πράγμα που επίσης έχει κάψει κόσμο. (Δείτε για παράδειγμα το θέμα που προέκυψε στην Ελλάδα με το goldenboy της ΑΤΕ Ασφαλιστικής. Μια φωτογραφία ήταν αρκετή να του κάψει την καριέρα, ή παλαιότερα τον Ζαχόπουλο, ο οποίος έπεσε από το μπαλκόνι λόγω ενός "λανθασμένου" συνειρμού!)

Related Posts with Thumbnails