Τρίτη, Οκτωβρίου 06, 2009

Κλίμα

Μια βόλτα στη κέντρο της ΑΘήνας την ώρα που έκλειναν οι κάλπες έδινε το στίγμα της 4ης Οκτωβρίου. Δεν έβλεπες πουθενά οτιδήποτε μπλέ. Εκτός των (πάρα πολλών) διαφημιστικών πινακίδων από τις οποίες το προφίλ του Καραμανλή, με το σλόγκαν "Απόφση Ευθύνης", ατένιζε το άπειρο, όλα τα υπόλοιπα ήταν πράσινα. Πολλά πράσινα ανθρωπάκια με πολλές πράσινες σημαίες σε πολλά πράσινα αυτοκίνητα υποδείκνυαν τί θα έλεγαν λεπτά μετά οι κάλπες.

Λίγες ώρες μετά ένας Παπανδρέου αναλάμβανε για άλλη μια φορά την τύχη της χώρας από έναν Καραμανλή, καλώντας τον λαό "μαζί" του για να "πάμε την Ελλάδα μπροστά".

Αυτό το τελευταίο είναι που εγχώριος αλλά και διεθνής τύπος είναι που βλέπει σαν βουνό. Οι αρθρογράφοι στο εξωτερικό, αποστασιοποημένοι από σημαιάκια και διθυράμβους βλέπουν την εκλογή σαν τεράστιο βάρος. Η διαχείριση, αλλά κυρίως η αλλαγή, της ελληνικής πραγματικότητας είναι το μέγα στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, οικονομία και κοινωνία.

Ο συντριπτικός τρόπος της κατάρρευσης του Καραμανλή, ίσως βοηθήσει τον Παπανδρέου και τους γύρω του να αντιληφθούν γιατί τους ψήφισε ο κόσμος. Ότι, δηλαδή, δεν φανηκε ότι αντιλαμβανόταν ο προηγούμενος πρωθυπουργός και η ομάδα του. Ηθος στην διακυβέρνηση και δράση. Λάθη συγχωρούνται σε κάποιον που προσπαθεί, λάθη δεν μπορούν να συγχωρεθούν σε κάποιον που βαριέται να δράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails