Δευτέρα, Δεκεμβρίου 21, 2009

Η Κοπεγχάγη πέθανε. Ζήτω η Κοπεγχάγη.

Υπήρχε κόσμος που μετρούσε μέρες για τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, που ολοκληρώθηκε τις προάλλες στην Κοπεγχάγη. Υπήρχε κόσμος που είχε προσδοκίες από τις πομπώδεις δηλώσεις των ηγετών του πλανήτη για την ανάγκη λήψης μέτρων για περιορισμό των αιτίων της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής. Είχαν δε επενδυθεί και πολλά στην παρουσία του ιδίου του προέδρου των ΗΠΑ κ. Ομπάμα στη σύνοδο. Όχι άδικα αφού ο ίδιος ο Ομπάμα είχε φροντίσει ρητορικά να γεμίσει με προσδοκίες τον κόσμο για την δική του παρουσία εκεί. Και πως να μην έχεις προσδοκίες όταν ακούς τέτοιες διακυρήξεις από το στόμα του ηγέτη της μιας εκ των δυο μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη (ΗΠΑ και Κίνα ευθύνονται για το 50% σχεδόν των εκπομπών). Βεβαίως κρατούσε κανείς και στα δεδομένα ότι η χώρα του κυρίου Ομπάμα, ούτε επί Μπους, ούτε επί "αλλαγής" δεν είχε υπογράψει την προκάτοχο συνθήκη της Κοπεγχάγης, αυτής του Κιότο.

Στην Κοπεγχάγη είχαμε επί ένα δεκαήμερο προσχέδια επι προσχεδίων να προτείνονται και να εξαφανίζονται. Αντιπροσωπίες να ζητούν περισσότερα από τις ισχυρές χώρες του πλανήτη και να αποχωρούν από τη σύνοδο διαμαρτυρόμενες. Σκληρά παζάρια μεταξύ των μεγάλων βιομηχανικά χωρών που αν μπορούσαν θα βάπτιζαν την ρύπανση "μάννα" για να συνεχίσουν να ρυπαίνουν προς όφελος την δικής τους βραχυπρόθεσμης ανάπυξης. Το παζάρι που δέσποζε όμως ήταν αυτό μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Οι δυο καταστροφείς διαφωνούσαν για το ποια από τις δυο χώρες θα έπρεπε να αρχίσει να μειώνει τους εκπεμπόμενους από αυτή ρύπους. Διαφωνία που έδειχνε ότι δεν θα άφηνε κάποια περιθώρια συμφωνίας, τουλάχιστον μη προσχηματικής.

Στις τελευταίες μέρες την συνόδου μπήκε στην Κοπεγχάγη ωσάν ελευθερωτής ο μελαχρινός καβαλάρης κύριος Ομπάμα. Αμέσως ότι προσχέδιο είχε αρχίσει να διαμορφώνεται αχρηστεύθηκε όταν ο ίδιος άρχισε διμερείς επαφές με την Κίνα. Οι επαφές αυτές κατέληξαν σε ένα μνημειώδες τίποτα, το οποίο ο κύριος Ομπάμα επιχείρησε να πουλήσει σαν συμφωνία για το κλίμα με διάσκεψη τύπου που παραχώρησε. Μικρή λεπτομέρεια για τη διάσκεψη τύπου: επιτράπηκε η παρουσία μόνο διαπιστευμένων ρεπόρτερ του λευκού οίκου και κανενός άλλου δημοσιογράφου από άλλα μέσα ενημέρωσης. Στη διάσκεψη τύπου ο Ομπάμα παρουσίασε τη μη δεσμευτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν και η οποία χαρακτηρίζεται σαν οπισθοδρόμηση σε σχέση με την προϋπάρχουσα συνθήκη του Κιότο, και τελικά άνοιξε ένα νέο κύκλο προσδοκιών για την επόμενη προπαρασκευαστική σύνοδο για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί το 2010. Κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ η χώρα του μετρούσε μερικές δεκάδες νεκρούς λόγω των "ακραίων καιρικών φαινομένων" στις ανατολικές πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails