Τρίτη, Δεκεμβρίου 08, 2009

Τora tora tora

Η φωτογραφία είναι από την έκτακτη έκδοση εφημερίδας στη Χονολουλού, το πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, η οποία ενημέρωνε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η πρωινή φασαρία στον ναύσταθμο ήταν πολεμική ενέργεια από μέρους της Ιαπωνίας.

Μια εντυπωσιακή επιχείρηση που θα μπορόύσε να είχε μείνει στην ιστορία όπως έμεινε η αρχική ενέργεια του Ισραήλ στον πόλεμο των έξι ημερών, σαν ένα παράδειγμα αιφνιδιασμού. Βέβαια ήταν παράδειγμα αιφνιδιασμού. Αμφίπλευρου. Οι αμερικάνοι δεν το περίμεναν (;) και υπέστησαν μια κάποια ζημιά χωρίς όμως αυτή να είναι αρκετή για να τους εμποδίσει να εισέλθουν στον πόλεμο. Οι δε Ιάπωνες αιφνιδιάστηκαν από το αποτέλεσμα, αφού οι πολυπόθητοι στόχοι τους, τα αεροπλανοφόρα του στόλου του Ειρηνικού ήταν αρκετά μακριά από την επίθεση και ασφαλή.

Η εξέλιξη των γεγονότων δικαιώνει την εκτίμηση του Ιάπωνα στρατηγού Γιαμαμότο ότι ίσως είχε αφυπνησθεί ένας γίγαντας. Η εντυπωσιακή εξοπλιστική ορμή που έδωσε στον αμερικανικό στρατό η βιομηανία της χώρας σύντομα είχε φέρει τη χώρα σε πολύ μεγαλύτερο στρατιωτικό πλεονέκτημα από αυτό που είχε πριν την επίθεση στο Πέρλ Χάρμπορ, τόσο στην πλευρά του Ειρηνικού όσο και στα άλλα θέατρα των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails