Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2009

"Υπόσκαψη"

Ζωτικής σημασίας θέμα τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο. Φθάνει δηλαδή τα όρια της συζήτησης περί ορίων της σάτιρας. Τόσο ζωτικής σημασίας. Το βασανιστικό ερώτημα στο οποίο τοποθετούνται ολημερίς και ολονυκτίς οι πολιτικάνθρωποι στην Κύπρο είναι "Τί αποτελεί καλόπιστη κριτική στο έργο και τις προσπάθειες του προέδρου και τί υπόσκαψη (sic) του προέδρου (όχι του έργου του)". Σε αυτό το θεμελιώδες έχουμε κολλήσει με την κυβερνητική και εξωκυβερνητική πτέρυγα του ΑΚΕΛ να μην αφήνει απαρατήρητο ούτε τόνο από συγκυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους πολιτικανθρώπους οι οποίοι θα βάλουν σε δήλωση τους τις λέξεις "ο πρόεδρος της Δημοκρατίας".

Βέβαια αρχίζοντας από τα βασικά του θέματος θα έπρεπε να είχαν ρίξει και ένα βλέφαρο σε κάποιο λεξικό της ελληνικής, την οποία υποσκάπτουν εργολαβικά καθημερινά με τις δηλώσεις τους οι περισσότεροι, και να είχαν προσέξει ότι δεν υπάρχει η λέξη "υπόσκαψη". Όπως μας διαφωτίζει και το λεξικό του Μπαμπινιώτη το υποσκάπτω δίνει το ουσιαστικό "υποσκαφή". Αρχίζοντας από εδώ ας διερευνήσουμε τα όρια μεταξύ κριτικής (καλόπιστης) και υποσκαφής.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το ακελ δικαιούται να εκφράζεται έτσι μιας και όταν εσυγκυβερνούσε με άλλα κόμματα στο παρελθόν εν εύκεναι με παρισσή ευκολία και ανευθυνότητα να υποσκάψει την συνεργασία για όποιο θέμα εδιαφωνούσε.
Αντιθέτως υπεύθυνα εξέφραζε τις διαφωνίες του εντός της συγκυβέρνησης προσπαθώντας να επηρέσει τις αποφάσεις.
Τούτο εν γίνεται σήμερα που τα άλλα κόμματα

Related Posts with Thumbnails