Σάββατο, Ιανουαρίου 30, 2010

Η Μενεγάκη χώρισε στην επέτειο των Ιμίων...

ή τα γεγονότα στα Ήμια συνέβησαν 14 χρόνια πριν χωρίσει η Μενεγάκη.
Δεν ξέρω ποιό από τα δυο θα προβληθεί περισσότερο σήμερα, δηλαδή ξέρω απλά εθελοτυφλώ, αλλά σαν σήμερα (βασικά χαράματα της 31ης Ιανουαρίου) το 1996 ήταν, όταν η Τουρκία άνοιξε στο Αιγαίο το κεφάλαιο γκρίζες ζώνες. Τελικά αυτό ήταν το αποτέλεσμα της κρίσης των Ιμίων.

Τα γεγονότα θελουν την Ελληνική πλευρά να μπαίνει (υποχρεωτικά;) σε μια όξυνση, η οποία μάλλον είχε προσχεδιαστεί από την Άγκυρα, αρκετά επιθετικά και στη συνέχεια να κάνει διστακτικούς ή και αντιφατικούς χειρισμούς και τελικά (στην πράξη) να υποχωρεί. Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται στο βιβλίο των Ιγνατίου και Έλλις η Ελλάδα μάλλον έχει νομικά δίκαιο αλλά ίσως αυτό δε θα το μάθουμε με βεβαιότητα. Από τα όσα ακούστηκαν το μόνο ίσως αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι τις κρίσιμες στιγμές φυσιολογική ροή πληροφοριών μεταξύ ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και κυβέρνησης δεν υπήρχε, ενώ είναι και κάπως αμφίβολο το ενδεχόμενο να υπήρχε και ενδοκυβερνητική φυσιολογική επικοινωνία. Μετά την κρίση πάντως, και σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα ΜΜΕ κατά καιρούς φαίνεται ότι κανείς πια δεν ανεβαίνει στα νησιά, ενώ ψαράδες κάνουν παράπονα συχνά για παρενόχλησή τους από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής όταν ψαρεύυον στην περιοχή.

Αναφορικά με τα ίδια τα νησιά γεγονός είναι επίσης και το ότι η τουρκική πλευρά είχε εκδόσει λίγες εβδομάδες πριν την κρίση τουριστικό χάρτη με τα Ίμια ως μέρος της Ελλαδικής επικράτειας, κάτι που φαινόταν και σε στρατιωτικούς χάρτες της Τουρκίας πριν το ΄96. Στην αγγλική έκδοση πάντως της wikipedia, στο άρθρο για τα Ίμια δεν αναφέρεται σε κάποιο σημείο ότι είναι ελληνικά νησιά, αλλά disputed islands.

1 σχόλιο:

vradipous είπε...

Tι μου θύμισες τώρα .. Περίπου μεσάνυχτα σαν σήμερα η γυναίκα μου είχε πάει για ύπνο , έξω φύσαγε φοβερός βοριάς και χιόνιζε , η ταινία που έβλεπα σταμάτησε για το έκτακτο δελτίο που παρουσίαζε τα γεγονότα , άρχισα να χαζεύω στη τηλεόραση , άκουσα για μερική επιστράτευση , δυστυχία , σκέφτηκα τους κακόμοιρους τους φαντάρους , το κρύο , το χιόνι , κοίταξα το ρολόι 2.30 ξημερώματα , έπρεπε να κοιμηθώ το πρωί είχα γραφείο.... Αφουγκράστηκα το δρόμο στο μικρό χωριό της Λέσβου που ζώ , δεν είδα τίποτα , δεν άκουσα τίποτα ... όμως κάποιος χτύπαγε τη πόρτα μου ποιός νάναι ? Δύο χωροφύλακες , είσαστε πυρήνας επιστρατευμένης μονάδας τώρα αμέσως να παρουσιαστείς κ.λ.π. κ.λ.π. Μα πως να πάω δεν έχω αυτοκίνητο , χιονίζει... Βγήκα στη νύχτα με τα πόδια ύστερα από μισή ώρα στο χιόνι κάποιος σταμάτησε με το αυτοκίνητο ....ήταν κι αυτός πυρήνας . Στη μονάδα κανείς , όπλο κανένα , οδηγίες από κανέναν ... την ημέρα ή μάλλον τη νύχτα των Ιμίων .....

Related Posts with Thumbnails