Παρασκευή, Μαΐου 06, 2011

Ενημέρωση με υπογραφή

Το newsIt.gr είναι το ειδησειογραφικό portal του δημοσιογράφου Νίκου Ευαγγελάτου. Σύμφωνα με το alexa (σήμερα) το site είναι το 19ο από άποψη επισκεψιμότητας site στην Ελλάδα (και 170ο από Κύπρο). Παρ' όλη όμως την απήχησή του στο κοινό, το οποίο το προτιμά για την ενημέρωσή του, εντούτοις η ειδησειογραφική κάλυψη των θεμάτων, αρκετές φορές, είναι εξαιρετικά πρόχειρη και, μερικές φορές, και λανθασμένη.

Η σελίδα, εκτός από δικά της θέματα "μαζεύει" (κλέβει) και ειδήσεις από πολλές ιστοσελίδες ειδησειογραφικών οργανισμών (ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr, skai.gr, κλπ) τις οποίες δημοσιεύει αυτούσιες παρουσιάζοντάς τις σαν δικά της άρθρα, αφού δεν αναφέρει κάπου την πηγή των θεμάτων. Επίσης δημοσιεύει βίντεο από ειδήσεις, παρμένα από τηλεοπτικούς σταθμούς, κυρίως ελληνικούς. Τέλος, και ιδιαίτερα στα τοπικά θέματα, αναδημοσιεύει ειδήσεις από blogs (anoraxoulanews.blogspot, kolopetinitsalive.com, κλπ), με όση εγκυρότητα αυτές δημοσιεύονται. Βέβαια ένας επισκέπτης άλλο επίπεδο πληροφόρησης αναμένει από ειδησειογραφικά sites, ιδίως με έγκυρη υπογραφή, και άλλο από ένα ειδησειογραφικό blog. Αυτή η εγκυρότητα είναι που διαφοροποιούσε άλλωστε την προσπάθεια του Ευαγγελάτου από τα διάφορα τρωκτικά και τα όμοιά τους.

Για να διαπιστώσετε τα όσα λέω τα πιο πάνω, μπορείτε να διαβάσετε, για παράδειγμα, το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη "Υπόθεση Μαρφίν, ένας χρόνος μετά" που δημοσιεύθηκε στην "Καθημερινή" (30/04/2011). Στη συνέχεια δείτε το θέμα που ανήρτησε το newsIt με τίτλο"Ένας χρόνος μετά την τραγωδία στην Marfin - Ελεύθεροι ακόμα οι δολοφόνοι!". Χρησιμοποιείται τμηματικά σχεδόν το πλήρες άρθρο, ενώ πουθενά δεν γίνεται αναφορά στον αρθρογράφο.

Επίσης δείτε το πώς μεταφέρεται ειδησειογραφικά το βιντεο του BBC για το περιπετειώδες test flight ενός ρωσικού tupolev. Κατ' αρχήν, χρησιμοποιείται ο τίτλος κράχτης "Ο πιλότος κατάφερε να σώσει επιβάτες και αεροπλάνο – Βίντεο" για μια πτήση χωρίς επιβάτες. Στη συνέχεια το θέμα αναλύεται περίπου έτσι:
Όμως το αεροπλάνο είχε να πετάξει περισσότερο από 10 χρόνια και μάλλον κανείς δεν μπήκε στον κόπο να το φτιάξει. Έτσι αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν για μια πτήση και μετά να πάει για...σέρβις και τεχνικό έλεγχο.
Αν ακούσει κανείς το βίντεο θα μάθει ότι το αεροπλάνο είχε να πετάξει 10 χρόνια και είχε προγραμματισμένο έλεγχο (the plane was due for repairs) , αλλά προηγουμένως πραγματοποίησαν μια πτήση ελέγχου για να δούν ακριβώς τα προβλήματα του (a test flight was made to discover any problems with the plane). Το αεροσκάφος σύμφωνα με την πηγή προσγειώθηκε στη δεύτερη προσπάθεια, ενώ το newsIt δραματοποιεί περισσότερο την κατάσταση θέλοντας την τρίτη απόπειρα προσγείωσης να είναι επιτυχής.
Στην τρίτη προσπάθεια του να το προσγειώσει τα καταφέρνει με πλήρη ασφάλεια να προσγειώσει το αεροπλάνο χωρίς να πάθει κανείς τίποτα, εκτός από τον τρόμο που έζησαν.

2 σχόλια:

chrys είπε...

Φταίνει και αυτοί που το επιτρέπουν. Εγώ όταν δώ posts δικά μου σε άλλες σελίδες/blogs επικοινωνώ με τον ιδιοκτήτη ή αφήνω κάποιο σχόλιο ότι τουλάχιστον να αναγνωρίζουν ότι το post είναι δικό μου.

Γενικά στο διαδύκτιο επικρατεί ένα μπάχαλο. Αυτό έχει τη χάρη του όταν οι χρήστες το δημιουργούν (βλ. 4chan, reddit, etc) αλλά όταν το εκμεταλλεύονται κάποιοι δημοσιογράφοι για να βγάλουν λεφτά τότε απλά είναι ανήθικο.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Βασικά είναι και ανήθικο από τη μια, αλλά και προβληματικό όσο αφορά την ποιότητα της ενημέρωσης από την άλλη, γιατί, όπως είπα και στο post, αλλιώς θα δω μια δημοσίευση της "Καθημερινής", που αναδημοσιεύεται, ή του BBC, και αλλιώς θα δω μια είδηση από κάποιο ανώνυμο blog. Κι όμως στο newsit και οι δυο δημοσιεύονται με τον ίδιο τρόπο

Related Posts with Thumbnails