Δευτέρα, Απριλίου 07, 2008

Φλογισμένες διαμαρτυρίες

Βλέπω το τελευταίο διήμερο μέσα από τα δελτία ειδήσεων την πορεία της ταλαίπωρης ολυμπιακής φλόγας στην Ευρώπη. Μια πορεία που έχει βγάλει στον δρόμο πολλές εκατοντάδες ανθρώπων, οι οποίοι φωνάζουν και διαδηλώνουν για την κατάσταση στο Θιβέτ και την καταπίεση που υφίστανται λαός και μοναχοί.

Δεν έχει σχέση ιδιαίτερη με το, έτσι κι αλλιώς μάλλον νεκρό, ολυμπιακό μήνυμα. Αλλά τουλάχιστον η φλόγα γίνεται φορέας του μηνύματος για το τί γίνεται στο Θιβέτ. Η επεισοδιακή τελετή αφής στην καμένη Ολυμπία ήταν απλά μια μικρή, πολύ μικρή γεύση του τί θα ακολουθούσε σε άλλες πόλεις.

Η φλόγα περνά την Τower Bridge στο Λονδίνο.

Ίσως βλέπετε στο κέντρο της εικόνας με λευκά
ρούχα τον λαμπαδηδρόμο. Όλοι οι άλλοι
είναι αστυνομια και συνοδοί.


Στο Λονδίνο η φλόγα ούτως ή άλλως δεν φαινόταν, είτε υπήρχε λαμπαδηδρόμος είτε όχι, υπήρχαν γύρω του τόσοι πολλοί υπεύθυνοι ασφαλείας που ήταν αόρατος. Ένας κλοιός ασφαλείας ανθρώπων από την οργανωτική επιτροπή, ένας εξωτερικός κλοιός ανδρών της μητροπολιτικής αστυνομίας και άλλοι ασφαλίτες πιο έξω, και κατά μήκος της διαδρομής σταθεροί αστυνομικοί επέβλεπαν την πορεία της φλόγας, σίγουρα όμως δεν είδε κανείς την φλόγα. Παρ' όλα αυτά κατάφεραν οι συγκεντρωμένοι ακτιβιστές να "επιτεθούν" με πυροσβεστήρες στον λαμπαδηδρόμο.


Στο Παρίσι, οι μεγάλες προετοιμασίες της
αστυνομίας δεν κατάφεραν να αποτρέψουν
το σβήσιμο της φλόγας 4 φορές


Σήμερα στο Παρίσι η φλόγα έσβησε 4 φορές. Και στην γαλλική πρωτεύουσα οι συλλήψεις διαδηλωτών και τα επεισόδια ήταν αυτά που ξεχώρισαν από την επίσκεψη της ολυμπιακής φλόγας στην πόλη του Φωτός.

Το μήνυμα αυτής της ολυμπιάδας χάνεται μέσα στις φωνές των διαδηλωτών στο Θιβέτ και στις κινεζικές φυλακές, χάνεται μέσα στις διαδηλώσεις, απέναντι σε οτιδήποτε και αν συμβολίζει την διοργάνωση των αγώνων του Πεκίνου.

Μέσα από την διοργάνωση ήρθε στο παγκόσμιο προσκήνιο μια εικόνα που, όπως αρκετές παρόμοιες, κρύβεται κάτω από το χαλί τόσο καιρό. Άλλη μια ιστορία μπροστά στην οποία οι "μεγάλοι" και "πολιτισμένοι" νίπτουν τας χείρας των. Τελικά αυτό είναι το μήνυμα αυτών των αγώνων και η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία αυτό είναι που μεταδίδει σε όλους.

2 σχόλια:

Kotsios είπε...

Merci k sou antapodidw. Telika i "asvesti" esvise 3ana, opws fainetai. Proteinw na metonomastei se "asvesti para 8 fores". K fainetai episis oti to 8ivet egine tis modas prosfata, an k i kineziki eisvoli egine to 1951. Telospantwn...

Cheers

Ανήρ Πάφιος είπε...

Και είναι απλά ένα από τα πολλά παρόμοια θέματα με τα οποία δεν ασχολείται κανείς. Και όχι μόνο δεν ασχολούνται, που άντε τους προσάπτεις αδιαφορία, αλλά τα δημιουργούν κιόλας.

Related Posts with Thumbnails