Παρασκευή, Απριλίου 11, 2008

Ελεύθερη Έκφρραση

Έχει τα τελευταία 24ωρα προκύψει ένα θέμα με μηνύσεις που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος (ή διευθύνων δεν είναι και σίγουρος) της Μαρφίν, Α. Βγενόπουλος εναντίων του Τσίπρα και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΤΑΡ για δυσφήμιση. Σύσσωμοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί έπεσαν πάνω του να τον φάνε γιατί λέει φιμώνει την δημοκρατία και είναι κίνδυνος για την δημοκρατία.

Αφήνοντας για την ώρα τους πολιτικούς και ασχολούμενος μόνο με το ΣΤΑΡ. Το δελτίο "ειδήσεων" του σταθμού, όταν μετέδιδε τα της πώλησης του μεριδίου του ΟΤΕ που είχε η Μαρφίν, μας έλεγε με σχετική σιγουριά για απατεωνιές, για σκάνδαλο και μαύρα λεφτά που διαχειρίζεται η Μαρφίν. Εγώ δεν στέκομαι στο αν ήταν ή όχι σκάνδαλο. Προφανώς δεν είναι και θέμα άποψης. Αν ήταν ή όχι υπάρχουν δικαστήρια, ας το κρίνουν αν κάποιος προσφύγει σε αυτά. Ο ισχυρισμός βέβαια για τις απάτες γινόταν χωρίς κάποια αποκάλυψη κάποιου στοιχείου για αυτό. Όπως δηλαδή γίνονται και αρκετές άλλες "δημοσιογραφικές" αποκαλύψεις. Σας το λέμε, πιστέψτε το. Και αυτά στα πλαίσια της ελευθεροτυπίας, η οποία δεν υποσκάπτεται από τέτοιες ανακρίβειες αλλά υποσκάπτεται από την διαμαρτυρία των θιγομένων. Απόψε πάντως και πάλι στα πλαίσια της ελευθεροτυπίας το δελτίο είχε ένα αφιέρωμα στο θέμα όπου, αντικειμενικά και αμερόληπτα, ο ίδιος ο Βγενόπουλος σατιριζόταν από το ρεπορτάζ. Αυτή την ελευθεροτυπία πλήττει η αγωγή της Μαρφίν; Για αυτήν την ελευθεροτυπία κοπτόμεθα;

Υπερβολικές δε, θεωρώ και τις αντιδράσεις των πολιτικών που δημόσια τάχθηκαν ενάντια στην αγωγή στον Τσίπρα χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την φίμωση και την ποινικοποίηση της πολιτικής. Εφόσον όμως αυτή η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια, τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν για το δίκαιο ή όχι της διαμαρτυρίας του επιχειρηματία, δεν έπρεπε τουλάχιστον οι βουλευτές, που εκπροσωπούν την νομοθετική εξουσία, να μην μπαίνουν με δημόσιες τοποθετήσεις τους στα χωράφια της δικαστικής; Ιδιαίτερα πριν αυτή λάβει απόφαση.

Νόμιζα ότι σε μια δημοκρατία και σε μια κοινωνία οι νόμοι είναι αυτοί που θέτουν τα πλαίσια για το που ξεκινούν και που τελειώνουν οι ελευθερίες του καθενός, και στις συντεταγμένες πολιτείες, τα δικαστήρια είναι αυτά που αποφασίζουν σε κάθε περίπτωση το δίκαιο ή όχι. Το ότι κάθε λειτουργός του τύπου και κάθε πρόεδρος ή εκπρόσωπος κόμματος δικαιούται να λέει ότι θέλει και για όποιον θέλει, χωρίς στον "όποιο" να δίνεται το δικαίωμα αν νιώθει ότι θίγεται να προσφύγει στα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας για να βρει (ή όχι) το δίκιο του δεν νομίζω να είναι κάπου διατυπωμένο.

4 σχόλια:

x είπε...

Λογικά, ο ΣΤΑΡ πρέπει να έχει κάποια συμφέροντα για να χτυπήσει τον Βγενόπουλο (τον οποίο προσωπικά δεν πάω καθόλου, αλλά αυτό δεν έχει σημασία). Το κλισέ παρατσούκλι "τέταρτη εξουσία" που έχουν τα ΜΜΕ δεν είναι τυχαίο, και δυστυχώς το "τέταρτη" δεν αναφέρεται σε ranking. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι θεσμοί που έχουν πολύ μεγάλη μη θεσμοθετημένη εξουσία που επεμβαίνει στις τρεις γνωστές εξουσίες. Τέτοιοι θεσμοί είναι οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί. Παράλληλα με αυτή την εξουσία που έχουν (και ίσως ακριβώς επειδή δεν είναι θεσμοθετημένη), τα μέλη της κάθε ομάδας δείχνουν συνήθως απίστευτη αλληλεγγύη - οι δημοσιογράφοι μεταξύ τους και οι πολιτικοί μεταξύ τους.

Kotsios είπε...

Den nomizw oti to STAR exei kapoio apwtero skopo, alla ka8ws to deltio "eidisewn" tou ws skandalo8iriko ek fysews, tetoies "apokalypseis" tis vlepoume se ka8imerini vasi.
Telospantwn, oson afora ton Tsipra kai ton Vgenopoulo, nomizw oti to "anerxomeno asteri" tis aristeras ekane megalo epikoinwniako atopima stin prospa8eia tou na stiri3ei tin 3afniki k ouranokatevati dimosiotita. Mporei k na dikaiw8ei omws sto telos, opote menei na doume. To an o enas mpainei sta xwrafia tou allou nomizw einai makra k epiponi istoria pou syziteitai apo genesews politikis kai kalytera na min to anapty3oume edw. As apofasisoun ta dikastiria k 8a doume k monoi mas otan k an dimosieutoun ta praktika tis ekdikasis.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Ίσως κάποια ένδειξη για άλλες σχέσεις του Σταρ και του Βγενόπουλου δίνει η ιδιοκτησία του καναλιού.
--Ο μεγαλομέτοχος του Σταρ είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη.
--Ο Βαρδινογιάννης είναι και [πρόεδρος /ή ιδιοκτήτης /ή μεγαλομέτοχος, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος] της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
--Τώρα τελευταία έχει ξεσπάσει μια κρίση μεταξύ του Βαρδινογιάννη και του Βγενόπουλου αναφορικά με την διοίκηση του Παναθηναϊκού. Ο Βγενόπουλος δημιούργησε την Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση και προσπαθεί να μπει και σφήνα στην διοίκηση της ΠΑΕ.

Kotsios είπε...

Auto me to STAR kai ton Vardinogianni ws megalometoxo (i oti allo) omologw pws den to 3era. Endiaferon, pantws. Thanx for pointing that out ;)
Kai ws veros Pana8inaikos 3erw poly kala tin kontra tou Vgenopoulou me ti dioikisi (vlepe Vardinogiannis and co.). Lete na exei synexeia i kouventa me to STAR? "Apokalypsewn synexeia", mipws?...

Related Posts with Thumbnails