Πέμπτη, Αυγούστου 14, 2008

Au revoir France

Χαίρεστε! Χάθηκα για λίγο καιρό καθ' ότι μετά τον "όρκο" την κάναμε για λίγο με συμφοιτητές για την κυανή ακτή και την Βαρκελώνη. Ένα ταξίδι για αναγκαία ξεκούραση και για τα... επινίκια!

Στο πρώτο τμήμα του ταξιδιού μείναμε στην Γαλλία και στο δεύτερο στην Ισπανία. Το κείμενο γράφτηκε μέσα στο τρένο πηγαίνοντας από την Μασσαλία στην Βαρκελώνη, αποτυπώνοντας τα όσα περάσαμε. Γενικό συμπέρασμα από την Γαλλία; Οι Γάλλοι είναι βρωμισμένοι! Ξημαρισμένοι! Δεν καταλάβαμε πού πήγαν τα γαλλικά, τα πιάνα και το σαβουάρ βίβρ, αλλά σίγουρα οι άνθρωποι έχουν σοβαρά ζητήματα με την.. κένωση της κύστης τους. Δυο μέρες καθήσαμε στην Μασσαλία και δεν μπορούσαμε να σταθούμε στους δρόμους από την βρώμα και την δυσοσμία... Κάθε σοκάκι και υπαίθριο αποχωρητήριο. Ο μισός κόσμος να περπατά στους πεζοδρόμους και ο υπόλοιπος να αντικρίζει τους τοίχους και να ξαλαφρώνει. Τόση καφρίλα μαζεμένη δεν είχαμε ξαναδεί. Κατά τα άλλα οι Μασσαλοί φημίζονται για τα σαπούνια τους. Το προφανές είναι ότι η παραγωγή των σαπουνιών και η χρήση τους είναι ασυσχέτιστα γεγονότα.

Πιο ωραία από τις πόλεις της Νότιας Γαλλίας που επισκεφθήκαμε ήταν σαφώς η Νίκαια. Γραφική πόλη, μικρή σχετικά σε μέγεθος. Καθαρή και περιποιημένη με κήπους, πράσινο, σιντριβάνια και καλοσυντηρημένα παλιά κτήρια. Επίσης με εξαιρετικά φιλικούς και ανοικτούς κατοίκους. Ανθρώπους που θα επιδιώξουν να σε πιάσουν στην κουβέντα και ας μην μιλάς γρί γαλλικά. Παρεμπιπτόντως εκεί μόνο γαλλικά μιλούν και ας είναι τουριστικές περιοχές.

Η φιλική αυτή αντιμετώπιση ήταν έκδηλη και στην Μασσαλία αν και σε αρκετά πιο περιορισμένο βαθμό, που ίσως οφείλεται και στο αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος της Μασσαλίας. Στην Νίκαια επιχειρήσαμε και ένα μπανάκι στην κυανή ακτή, σε μια από τις ανοικτές πλάζ της Νίκαιας. Η παραλία ήταν μέτρια η θάλασσα καλή αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Στο τέλος φύγαμε όταν ήρθαν οι μέδουσες!

Οι μετακινήσεις σε όλες αυτές τις πόλεις ήταν πολύ εύκολες και βολικές με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τρένα, τραμ, λεωφορεία. Συχνά δρομολόγια, σχετικά φθηνά εισιτήρια και πολλές επιλογές. Το μόνο πρόβλημα ήταν αυτό του κλιματισμού. Νίκαια - Μασσαλία μέσα στο μεσημέρι σε τρένο χωρίς κλιματισμό ήταν σκέτη φρίκη. Γενικά στην Νίκαια είχε πολλή υγρασία και μέσα στο κατακαλόκαιρο ήταν λίγο αποπνικτικά ορισμένες φορές. Σε συνδυασμό με την περιορισμένη χρήση κλιματιστικών κάνουν την κατάσταση λίγο αφόρητη.

Αυτά γενικά από Γαλλία. Τώρα έχει σειρά η Καταλονία... Για την ώρα au revoir!

4 σχόλια:

Madame Bovary είπε...

Ξέχασες να αναφέρεις το τσουνάμι στην παραλία της Νίκαιας.

Επίσης καταγγέλλω την απουσία κλιματισμού και από τα τρένα της trenitalia.

Κατά τα άλλα όμως... ωραία δεν ήταν? :)

dliva είπε...

Agapite,
Ta sxolia sas gia thn Massalia mou fainontai yperbolika. Mou thimise mia fora sthn Athina pou eixa xasei sthn omonia h ti tha egrafe enas touristas ean eixe perpatisei to Pirea xoris na zei thn Zea h to Pasalimani;
Eimai Massalioths kai prepei na sas po oti h Massalia einai katapliktikh ean thelete pragmatika na tin anakalipsete. Einai alithia oti merikes palies gitonies einai bromikes logo thn kataktisei tis apo tous prosfiges, kai lipon, ean den xerate pou na pate giati den rothsate prin ;
Kai parakalo na stamatisete ta sxolia sas gia to sapouni, ta aromata ktl.

Unknown είπε...

Μασσαλία sucks ass dude... Και αν εσύ την συγκρίνεις με τον Πειραιά για να νιώσεις καλύτερα, δεν φταίμε εμείς που ζεις σε αυταπάτες.

Απορία: εκτός από τη Μασσαλία, τον Πειραιά και την Ομόνοια το βράδυ, έχεις πάει πουθενά αλλού για να δεις πώς είναι μια πραγματικά καταπληκτική πόλη?

Ανώνυμος είπε...

... Amsterdam gia paradeigma ;)

Related Posts with Thumbnails