Πέμπτη, Ιανουαρίου 08, 2009

Φαύλος Κύκλος

Αν θέλεις σε κάποιον να εξηγήσεις τί είναι "φαύλος κύκλος" μπορείς να του περιγράψεις την κατάσταση με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Είμαι της άποψης ότι αυτή η φράση η περιγράφει, σε όσους ξέρουν τί είναι φαύλος κύκλος, απόλυτα την κατάσταση στην Γάζα και την Δυτική Όχθη. Είναι τώρα καμμιά δεκαπενταριά μέρες που η υποκρισία έχει ξεχειλίσει ανά το παγκόσμιο, με τις διάφορες χώρες και συνασπισμούς χωρών του πλανήτη να παρακολουθούν την (νέα) κρίση στη Λωρίδα της Γάζας να εκτυλίσσεται σε ζωντανή μετάδοση απαθείς. Στην όλη ιστορία δεν θα ασχοληθώ με την εξόχως προκλητική, μεροληπτική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και τις δολοφονικές τους προτροπές προς τους Ισραηλινούς, ούτε θα σταθώ στην ποντιοπιλατική Ευρωπαϊκή Ένωση, που η αλήθεια είναι ότι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανίσχυρη και ανίκανη να έχει ουσιαστικά εξωτερική πολιτική.

Θέλω να προσπαθήσω να δω λίγο το πώς αντιδρά στην όλη ιστορία ο αραβικός κόσμος. Οι άραβες "αδελφοί" λαοί των Παλαιστινίων. Ε, λοιπόν η αντίδρασή τους είναι ίσως απαθέστερη και από αυτήν των άλλων, των τρίτων, χωρών. Σχεδόν καμμία ενασχόληση. Το Ισραήλ, η ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ μάλλον οφείλεται και σε αυτό το χαρακτηριστικό των Αράβων που σε εμένα προκαλεί απορία. Ένα κράτος περικυκλωμένο από αραβικές χώρες, όχι μόνο καταφέρνει να επιβιώσει αλλά είναι ουσιαστικά και η μεγάλη δύναμη της περιοχής πλεον. Και δεν είναι η περίπτωση που οι άλλες αραβικές περιοχές δεν έχουν προβλήματα με το Ισραήλ. Κάθε ένα δυο χρόνια υπάρχει μια πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ με κάποια από τις πέριξ περιοχές. Βέβαια το "έχουν προβλήματα με το Ισραήλ" δεν είναι μόνο από την κατευθυνση της μιας πλευράς προς την άλλη, αλλά και ανάποδα. Αυτό είναι που δημιουργεί και τον φαύλο κύκλο. Το πρόβλημα στην Παλαιστίνη δεν υπάρχει τρόπος να λυθεί χωρίς αμοιβαία υποχώρηση, και αυτό μάλλον είναι και η δυσκολία αφού ο αδύναμος στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι που έχει σαν στόχο την εξαφάνιση του ισχυρού ενώ ο ισχυρός έχει την δυνατότητα για εξαφάνιση του αδυνάτου.

3 σχόλια:

Παίζω και Μαθαίνω Αρτέμιδα είπε...

http://greekfreetrade.blogspot.com/2009/01/ingenious-example-of-speech-and.html

Madame Bovary είπε...

Μα τι να κάνει ο αραβικός κόσμος, από τη στιγμή που το Ισραήλ έχει τόσο ισχυρούς φίλους, που όχι απλώς φρόντισαν να είναι το Ισραήλ η μεγάλη δύναμη στην περιοχή, αλλά και σε περίπτωση που γίνει το οτιδήποτε θα σπεύσουν??

Ανώνυμος είπε...

Το ζήτημα με τον αραβικό κόσμο είναι ότι απλώνεται από τις ακτές του Ατλαντικού μέχρι και την Μέση Ανατολή, αριθμώντας ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων,οιοποίοι μάλλον έχουν την κατάρα να μην μπορούν να συνασπιστούν. Έγιναν προσπάθειες στο παρελθόν αλλά όλες περίπου κόλλησαν στην σκέψη των τοπικών "μουλάδων" καλλιο πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη. Δεν λέω ότι μπορούσε να κάνει απαραίτητα κάτι ουσιαστικό, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούσε κιόλας, αλλά τουλάχιστον μπορούσαν να δηλλώσουν την συμπαράστασή τους στους αδελφούς τους που δοκιμάζονται, αν τους νιώθουν και "αδελφούς" τους.

Related Posts with Thumbnails