Δευτέρα, Ιανουαρίου 26, 2009

Καλή χρονιά

Πρωτοχρονιά σήμερα στην Κίνα, και γιορτάζεται η έλευση της "χρονιάς του βοδιού". Η Κινεζική παράδοση θέλει κάποτε δώδεκα ζώα να είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Βούδα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και κάθε έτος έκτοτε αφιερώνεται σε ένα από τα δώδεκα ζώα. Το βόδι στο κινεζικό ημερολόγιο αντιπρωσοπεύει την ευημερία, ενώ αυτοί που θα γεννηθούν κατά την διάρκεια του έτους θα χαρακτηρίζονται από την έφεσή τους στην τέχνη και την αρχιτεκτονική, την τόλμη και την εργατικότητά τους.

Οι όπου γης Κινέζοι λοιπόν γιορτάζουν σήμερα την πρωτοχρονιά, έντονο το χρώμα και στο Λονδίνο λόγω του μεγάλου πληθυσμού του σίνικου στοιχείου, την στιγμή που στην Κύπρο οι "τοπικοί Κινέζοι" πανηγυρίζουν τρεις πολύτιμους βαθμούς στο πρωτάθλημα από την χτεσινή τους νίκη επί της Ανόρθωσης. Διπλή γιορτή!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είπες όμως ποιο είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο της φετινής χρονιάς. Γιατί φαντάζομαι, όπως πολύ καλά θα γνωρίζεις, εκτός από το αντίστοιχο ζώο, κάθε έτος του κινέζικου ημερολογίου χαρακτηρίζεται από ένα στοιχεία - ξύλο, φωτιά, γη, μέταλο, νερό.

Κάθε χρόνο τα στοιχεία και τα ζώα εναλλάσσονται δημιουργώντας έναν ζωδιακό κύκλο 60 ετών!

Φέτος λοιπόν το χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η γη.

Επικοινωνείν είπε...

Προστίθεται λοιπόν στην συζήτησή μας περί ιερότητας των αριθμών και η 12αδα των ζώων (12 Θεοί Ολύμπου, 12 Απόστολοι, 12 μήνες κλπ)...

Ανήρ Πάφιος είπε...

@Ιωάννα
Η αλήθεια είναι ότι δεν το γνώριζα, και γι' αυτό δεν είπα κάτι!!! Αλλά προσέβλεπα από την αρχή στην δική σας συνεισφορά κυριά Λουπέσκου!!!

@Θεόδωρος
προσετέθη!
Από την άλλη τα στοιχεία που ανέφερε η Ιωάννα είναι 5!

Επικοινωνείν είπε...

Δέν πρόκειται περί αντιθέσεως, τουναντίον, όπως ανέφερε η Ιωάννα:

''Κάθε χρόνο τα στοιχεία και τα ζώα εναλλάσσονται δημιουργώντας έναν ζωδιακό κύκλο 60 ετών!''

Τελικά δλδ, έχουμε 5 Δωδεκάδες που αποδίδουν το 60, το οποίο παραπέμπει και στις ιερές εξηντάδες των Σουμερίων.

Παράλληλα, επισημαίνω: 12 αστερισμοί του ζωδιακού κύκλου (άμεση σχέση με τους Κινέζους), αλλά και 12 πλοία του Οδυσσέα κ.λπ.

Related Posts with Thumbnails