Πέμπτη, Ιανουαρίου 25, 2007

"Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα"

Μια έρευνα του κύπριου δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσώτη αναφορικά με την ιστορία που είχε προκύψει πριν περίπου δυόμιση χρόνια στην Κύπρο περί εισροής εκατομμυρίων δολλαρίων για προπαγάνδιση του Σχεδίου Αννάν από τις ΗΠΑ. Το εισαγωγικό κείμενο που ακολουθεί είναι του ιδίου. (www.makarios.ws)

Τον Οκτώβριο του 2004, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατάγγειλε δημόσια ότι άτομα και οργανισμοί στην Κύπρο χρηματοδοτήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της UNOPS, για να προωθήσουν το «ναι» στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

Για ένα ολόκληρο μήνα, το ζήτημα αυτό ήταν πρώτο θέμα στην επικαιρότητα. Ύστερα από όλη αυτή τη συζήτηση, εκείνο που έμεινε στην κοινή γνώμη είναι πως, πράγματι, κάποιοι στην Κύπρο πήραν χρήματα από τις ΗΠΑ για να υποστηρίξουν το σχέδιο Ανάν.

Ο χρηματισμός ατόμων και οργανισμών, την περίοδο προ του δημοψηφίσματος, εγείρεται συχνά ως επιχείρημα από δημοσιογράφους και πολιτικούς. ως να πρόκειται για αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.

Η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι η «πραγματικότητα» αυτή είναι κατασκευασμένη από το μηχανισμό προπαγάνδας της κυβέρνησης, τα τηλεοπτικά κανάλια και τον φιλοκυβερνητικό τύπο.



(διάρκεια 40' - Google Video)

8 σχόλια:

Ανήρ Πάφιος είπε...

Να σημειώσω απλα ότι κανονικά η έρευνα θα έπρεπε να ήταν διαθέσιμη προς πώληση στα περίπτερα σε CD στην τιμή της 1ΛΚ αλλά σε κανένα περίπτερο δεν πωλείται, πράγμα μάλλον που διακαιώνει την θέση του Δρουσιώτη ότι έχει πολεμηθεί η έρευνά του από το κομματικό σύστημα στην Κύπρο. Γι' αυτό και έχει ανεβει το διαδίκτυο

Ανώνυμος είπε...

An kai den to eida olo, exw na pw to e3is... SYGKLONISTIKO!!!
Ta MME stin Kypro exoun pei tipote gi'auto to documentary ? Yparxoun antidraseis ?

Ανώνυμος είπε...

Toutous oullous tous dimosiografous kai tous politikous, enen tzairos na tous paiksoun??? Afou moutsion en tou epaizan tote pou eprepe!

Ανήρ Πάφιος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι ψάχνοντας το θέμα των αντιδράσεων διαπίστωσα ότι (!) κανείς δεν έχει υπόνη την εν λόγω έρευνα του Δρουσιώτη κι ενώ στην σελίδα του έλεγε ότι διατίθεται από τα περίπτερα έβαλα στην Κύπρο και ρωτήσαν σε διάφορα περίπτερα χωρίς να βρουν κάπου το CD. Προφανώς κάποιοι δεν θα ήθελαν να δουν τον εαυτό τους κάπως έτσι.

Πάντως αξίζει τον κόπο να δειτε ολόκληρο το ντοκυμαντέρ μόνο και μόνο για την δήλωση Πιττοκοπίτη και Δημήτρη Σούγλη στα τελευταία λεπτά!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλά, ούτως ή άλλως το cd κυκλοφόρησε πριν 2 χρόνια. Και τα περίπτερα που τό είχαν μάλλον τούς τέλειωσε. Πόσο καιρό δλδ έπρεπε να το διαθέτουν;

Έπειτα λες πριν ένα χρόνο περίπου ενώ έχουν περάσει 2 και μισό περίπου!!

Περί αντιδράσεων, ο ίδιος ο Δρουσιώτης έχει στην σελίδα του όλα τα άρθρα που αναφέρθηκαν -θετικά ή αρνητικά- στην έρευνά του.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης να υπογραμμίσω ότι όσο το να κατηγορείς για χρηματοδοτήσεις χωρίς αποδεικτικά στοιχεία δεν αποδεικνύει τις χρηματοδοτήσεις αυτές άλλο τόσο το ότι ο Δρουσιώτης αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα της UNOPS δεν συνδέεται με χρηματοδοτήσεις για το ΝΑΙ δεν σημαίνει και απαραίτητα ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε με τα γνωστά 'τσουβάλια' της CIA!!

Τα κανάλια μάς δείχνουν μία φτιαχτή πραγματικότητα σε 'πρώτο επίπεδο' κι ο Δρουσιώτης ένα δεύτερο επίπεδο... Η Ιστορία όμως έχει πολύ περισσότερα... Γι' αυτό και τα συμπεράσματά της χρειάζονται δεκαετίες ώστε νά είναι πιο αντιπροσωπευτικά της 'πραγματικής πραγματικότητας'. Ίδωμεν λοιπόν.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Ναι εκ παραδρομής είχα αναφέρει στο εισαγωγικό μου ότι η ιστορία έγινε πριν ένα χρόνο, προφανώς είναι 2,5 τα χρόνια από τον Οκτώβριο του 2004, και έχει διορθωθεί. Ο ένας χρόνος που έγραψα είναι από την κυκλοφορία του CD. Είχε κυκλοφορήσει μέσα στον Δεκέμβριο του 2005.

Σχετικά με τις απαντήσεις, τα περισσότερα άρθρα είναι "ειδησειογραφικού" τύπου, και αναφέρονται επιγραμματικά στο γεγονός της εκδήλωσης. Πιστεύω ένα τέτοιο θέμα θα έπρεπε να είχε προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη αναταραχή στον "κυπριακό δημόσιο βίο". Δηλαδή το ότι έχουμε ακόμα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν όχι να ψεύδεται για το θέμα, να το χρησιμοποιεί για τους δικούς του σκοπούς νομίζω έχει μια ξεχωριστή σημασία.

Αυτό που αναφέρεις με τα επίπεδα της πραγματικότητας και το ποσοστό αλήθεια που γνωρίζουμε το κρατώ, και σε αυτό προσθέτω και ορισμένα, ατεκμηρίωτα δυστυχώς, τα οποία αναφέρει ο Ιγνατίου στην απάντησή του για στοιχεία που έχει μαζέψει. (Η απάντηση του Ιγνατίου φιλοξενείται εδώ

Unknown είπε...

ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ Έθνη παραδέχονται ότι πριν από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, με παράπλευρες διαδικασίες, διοχέτευσαν 29 εκατομμύρια λίρες σε άτομα και οργανισμούς στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών και βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκος Ερωτοκρίτου επανήλθε χθες στα κονδύλια που διοχέτευσε η UNOPS πριν από το δημοψήφισμα, για εφαρμογή του σχεδίου Ανάν. Ο κ. Ερωτοκρίτου δημοσιοποίησε τις απαντήσεις εκπροσώπου της UNOPS, στα 15 ερωτήματα που είχε θέσει η κυπριακή Βουλή προς το διεθνή οργανισμό, σε σχέση με τα περιβόητα μυστικά κονδύλια. Όπως ανέφερε ο κ. Ερωτοκρίτου, από το 1998 μέχρι το 2004 ξοδεύτηκαν £48 εκατ.

http://www.simerini.com/nqcontent.cfm?a_id=287191

Related Posts with Thumbnails