Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2008

Ω! Τί αθλιότις μπαμπά

Η τηλεόραση στην Ελλάδα, μέσα από την χωρίς πλαίσιο και ηθικό κώδικα λειτουργία της, έδωσε δόξα (και αξία!), χρήμα και εξουσιά σε πολλούς. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν την άξιζαν. Μεγαλομεγάλοι τύποι που εμφανίζονται ως κατήγοροι όλων και που αναλώνουν πολύ από τον τηλεοπτικό χρόνο να κατηγορούν και να βλέπουν τα χάλια άλλων. Ποταποί όμως ώντες, κοινοί αλητήριοι, αρκετοί εξ΄αυτών, τελικά φθάνει σε κάποια φάση, μέσα στον φαύλο κύκλο παραειδήσεων που μεταδίδονται, και η δική τους μέρα της κρίσεως. Και θα κριθούν σκληρά. Και θα κριθούν από αυτούς που μέχρι το προηγούμενο δελτίο ήταν μαζί, σε διπλανά παράθυρα και "ενημέρωναν" τον κόσμο "με άποψη". Με την δική τους κατευθυνόμενη και συμφεροντολογική άποψη. Σε αυτό βέβαια βοήθησαν τα μέγιστα και οι "αγαπητοί τηλεθεατές", οι οποίοι πρόθυμα και σταθερά κάθε νύκτα επιλέγουν τους ίδιους τηλεαστέρες για να "ενημερωθούν" με άποψη. Περιμένουν από τα κοράκια για να τους μεταδώσουν άποψη. Με αυτά τα μυαλά πως μπορεί κανείς να ελπίζει σε κάποια αλλαγή στην κοινωνία;

Υπόψη, χθες βράδυ είχε 1 εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκπομπή, από αυτές που οι τηλεθεατές με άποψη πρέπει να ζητούν και να παρακολουθούν. Έχω γράψει πολλές φορές για αυτήν. Είναι η εμπόλεμη ζώνη του Σωτήρη Δανέζη από το MEGA. Είμαι σίγουρος ότι στους πίνακες τηλεθέασης της ημέρας θα φιγουράρει τελευταία. Μαζί με τις τηλεθεάσεις της όποιας αξιόλογης δημοσιογραφικής εκπομπής μεταδίδεται. Γιατί στις πρώτες θέσεις πάντα είναι οι διάφοροι γραφικοί. Αυτοί πουλάνε.

9 σχόλια:

par...alogos είπε...

Εγώ σοκαρίστηκα χθες με την κακοποίηση των παιδιών και τους υποτιθέμενους εξορκισμούς.
Και μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι θεωρούσαν κάθε παιδί που είναι λιγάκι υπερκινητικό,μάγο. Εκεί καταλαβαίνεις τον ρόλο της παιδείας στην ζωή του ανθρώπου.

Ιωάννα είπε...

Εγώ σοκαρίστηκα πιο πολύ από το τι επιτρέπουν στους ανθρώπους να κάνουν στο όνομα τις θρησκείας. Και όχι μιας θρησκείας, των ζουλού ή άλλων πρωτόγονων φυλών, στην οποία χρησιμοποιούνται τελετές εκατοντάδων ετών. Στο όνομα τις χριστιανικής θρησκείας.

Αυτό που συμπέρανα από την εκπομπή, εκτός των άλλων, ήταν ότι όταν, με το ζόρι προσηλυτίζεις ένα λαό χωρίς να του δίνεις την επιλογή να διαλέξει, και πολύ χειρότερα, όταν του στερείς την γνώση μέσα από την οποία θα έχει άποψη, έχεις τέτοιου είδους αποτελέσματα.

Ιωάννα είπε...

Επίσης χτες το βράδυ είχε σε επανάληψη την κυριακάτικη εκπομπή του Σεραφείμ Φυντανίδη (στο ΣΚΑΙ), με θέμα τα ΜΜΕ. Έκαναν πολύ σημαντικές παρατηρήσεις και σχόλια.

Το πιο πετυχημένο σχόλιο όμως νομίζω ότι ήταν ένα που δεν είχε να κάνει με το θέμα της κουβέντας. Λέει σε μια φάση ο κ.Φυντανίδης "Ποιος μες βλέπει ούτως η άλλως..."

Βέβαια οι καλεσμένοι διαφώνησαν λέγοντας ότι κάποιοι τους βλέπουν, κάποιοι που ακόμη μπορούν και σκέφτονται. Αλλά εγώ νομίζω ότι ο κ. Φυντανίδης είχε δίκαιο. Ποιος παρακολουθεί την συγκεκριμένη εκπομπή?? Ποιος βλέπει ειδήσεις στο ΣΚΑΙ? Ποιος θέλει να δει ένα δελτίο ειδήσεων που να μην είναι χρωματισμένο και λαϊκίζων??

Η απάντηση νομίζω ότι είναι προφανείς πια από τις τηλεθεάσεις του ΣΚΑΙ. (δεν νομίζω να έχουν ξεπεράσει το 3%...)

Και το χειρότερο απ' όλα νομίζω είναι, ότι όλοι αυτοί, οι κακοί μεν, τόσο δημοφιλείς δε, τύποι των ΜΜΕ, έχουν καταφέρει να μας πείσουν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί. Ότι είναι συνηθισμένο να συμβαίνουν όλα αυτά. Ότι είναι συνηθισμένο να κλέβεις, να εκβιάζεις και να κερδίζεις εκατομμύρια μαύρα ευρώ. Έχουμε συνηθίσει στην εικόνα του τέρατος. Τίποτα πλέον δεν μας κάνει εντύπωση. Όλα τα βλέπουμε μαύρα (όχι ότι δεν είναι αρκετά γκρίζα εδώ που τα λέμε).

Αλλά όταν πιστεύεις ότι κάτι δεν μπορεί να αλλάξει, δεν θα αλλάξει ποτέ. Πρώτα πρέπει να το πιστέψουμε και μετά τα το καταφέρουμε.

Και δεν ξέρω αν αυτό που θέλουν να πετύχουν όλοι αυτοί δεν είναι αυτό ακριβώς. Να μας κάνουν δηλαδή να πιστέψουμε, ότι η κατάσταση έτσι είναι, και έτσι θα είναι για πάντα.

Τέλος, πιστεύω ότι η χειρότεροι και πιο επικίνδυνοι άνθρωποι που έχει δει ποτέ αυτός ο τόπος είναι οι δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών καναλιών. Ελέγχουν τα πάντα και δεν υπάρχει κανείς θεσμός που να μπορεί να τους ελέγξει σωστά. Πολύ απλά κάνουν ότι θέλουν! Και θα συνεχίσουν να το κάνουν για όσο καιρό θέλουν αν δεν αλλάξει άμεσα ο τρόπος λειτουργίας του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου. Τα πλαίσια της δημοσιογραφίας ορίζονται από το σύνταγμά μας. Πρέπει κάποια στιγμή να το πάρουμε απόφαση ότι οι νόμοι θα εφαρμόζονται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ελευθερία (σε όλους τους τομείς) δεν είναι το ίδιο με το κάνω ότι θέλω χωρίς να με ελέγχει κανένας.

ΥΓ: Συγγνώμη για την μακρηγορία αλλά ήθελα κάπου να τα πω...
:P

Ανήρ Πάφιος είπε...

@paralogos & Joanna
Πραγματικά η εκπομπή χτες ήταν ανατριχιαστική. Ο τρόπος, όπως ακριβώς είπε και ο paralogos, που η έλλειψη παιδείας και μόρφωσης σε ένα λαό τον κάνει έρμαιο ορισμένων "ξυπνιων" που στο όνομα κάποιο δικού τους Θεού φθάνουν σε σημείο κανονικού βασανισμού αθώων παιδιών. Και γιατί; ΜΑ φυσικά για το χρήμα. Ήταν όντως, συγκλονιστική εκπομπή.

Ανώνυμος είπε...

Joanna posi wra egrafes ?

Ανώνυμος είπε...

Αρκετή...

:P

Ανώνυμος είπε...

->εξαιρετικά<- όχι ->εξεραιτικά<-

Ανήρ Πάφιος είπε...

@ άρχων
όρθό.. Διορθώθηκε! ΜΕ έφαγαν οι αιρέσεις και οι πάστορες μπαμπέσικα !

@joanna (2)
Αναφορικά με την ελληνική τηλεόραση και την συμπερισφορά του κοινού έχω αναφεθεί στο άρθρο του blog. Αναφορικά όμως εμε τα δελτία ειδήσεων, πραγματικά είναι άξιον απορίας, πώς ενώ οι πολίτες δηλώνουν ότι έχουν απογοητευθεί από την υπάρχουσα κατάσταση στην ενημέρωσή τους, δεν λένε να ξεκολλήσουν από τα κλασσικά κανάλια που έβλεπαν. Ασχολούνται με μονο ένα θέμα, και αυτό είναι μόνο η αφορμή για να κάνουν κοκορομοαχίες στα παράθυρα. Κατά κύριο λόγο ρόλους κόκορα και διαιτητή έχουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι. "Δημοσιογράφος ΠΑΣΟΚ","Δημοσιογράφος ΝΔ". Αυτά μόνο εδώ συμβαίνουν. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι για να υπερασπίζονται τα πολιτικά κόμματα. Είναι για να ασκούν κριτική σε αυτά. Ο ταλαίπωρος ΣΚΑΪ βασανίζεται να πιάσει το 4% έχοντας, δυστυχώς, το καλύτερο δελτίο ειδήσεων που παίζει στην ελληνική τηλεόραση.

Ιωάννα είπε...

Ρε, οι άνθρωποι, ή μάλλον οι Έλληνες δεν βλέπουν δελτίο ειδήσεων με κριτήρια ποιότητας. Βλέπουν από συνήθεια. Και όταν ο άνθρωπος μεγαλώσει και συνηθίσει σε κάποια πράγματα πολύ δύσκολα τα αλλάζει.

Α! Και επειδή τόσοι άνθρωποι βλέπουν τα δελτία ειδήσεων δεν σημαίνει ότι τα παρακολουθούν πραγματικά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι απλά, στις 8 ξέρουμε ότι όλα (σχεδόν) τα κανάλια έχουν ειδήσεις. Άρα εκείνη την ώρα η τηλεόραση θα δείχνει σε κάποιο κανάλι. Από συνήθεια δείχνει πάντα στο ίδιο κανάλι. Αλλά δεν σημαίνει ότι είναι όλη η οικογένεια μπροστά από την τηλεόραση κρεμόμενοι από τα χείλια του δημοσιογράφου - τηλεκριτικού - συντονιστή - τηλεπαρουσιαστή.
Απλά ο καθένας κάνει την δουλειά του και η τηλεόραση παίζει κάτι...
Και όταν η ώρα πάει 9 και τελειώσουν επιτέλους οι ειδήσεις σιγά μην κάτσει κάποιος να ξαναδεί ειδήσεις. Θα δει καμιά ταινία ή κανένα σήριαλ να ηρεμήσει και μετά θα πάει για ύπνο.

Related Posts with Thumbnails